пʼятниця, 03 серпня 2012 00:45

"Із Тимошенко хочуть зробити каліку"

5 серпня минає рік, як екс-прем'єр 51-річна Юлія Тимошенко перебуває за ґратами. Суддя Родіон Кірєєв дав їй сім років в'язниці. Колишню голову уряду етапували до харківської Качанівської колонії, а навесні перевели в лікарню Укрзалізниці через проблеми зі спиною. Вона лежить дев'ять місяців, кажуть її захисники. Тепер розглядають другу кримінальну справу проти Тимошенко.

— Юлія Володимирівна практично не змінилася за цей рік, — розповідає її адвокат, нардеп-"бютівець" 45-річний Сергій Власенко. Він постійно навідує Тимошенко. — Зовні, незважаючи на шалений психологічний тиск, вона така, як і раніше. А внутрішньо, думаю, певні речі переосмислила і переоцінила.

Німецькі лікарі просять залишити Юлію Тимошенко у спокої на два місяці. Цього дотримуються?

— Ніхто не збирається цього робити. Основна мета режиму Януковича — фізично знищити Тимошенко або перетворити на каліку. Усе, що з нею роблять, відбувається не по-людськи, а по-звірячому — у гіршому розумінні цього слова. Її на 100 відсотків позбавили приватності — 24 години на добу за нею, невідомо чого, спостерігають три відеокамери, навколо неї сидять двоє-троє працівників пенітенціарної служби. Вона не може усамітнитися навіть на півхвилини. Юлія Володимирівна — єдиний ув'язнений України, який не може користуватися телефоном. До неї пускають лише захисників. Як же треба боятися цією тендітної жінки, щоб так обмежувати її спілкування.

Як поводяться українські лікарі?

— Цинічно. Свого часу заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко заходила до Тимошенко, знаючи, що її побили при транспортуванні до лікарні, і сказала: "Тут вам не курорт". Нещодавно міністр Богатирьова заявила, що Юлію Володимирівну успішно реабілітували. Та про що ми говоримо? А потім дивуються, чому немає довіри до українських лікарів.

Коли очікувати вирок у другій кримінальній справі щодо Єдиних енергетичних систем?

— Якби ця справа слухалася в нормальному режимі — одне-два засідання на тиждень, це б зайняло рік. Але вони женуть справу. У Харкові ми спостерігаємо кірєєвізацію дійства. Кірєєв у Києві проводив засідання щодня з дев'ятої ранку до восьмої вечора майже без перерв, і не даючи нам часу на підготовку.

Ще у вівторок у тюремників усе було приготовлено, щоб силою тягти Юлію Володимирівну в кімнату для відеоконференції. Чому передумали — не знаю. Подібні відеоконференції можливі, якщо закінчений розгляд справи, треба допитати підсудного в разі його згоди. Але слухати всю справу — це ж не "блакитний вогник". Водночас, у законі йдеться: у суді першої інстанції обов'язкова присутність підсудного. Не перед телевізором чи холодильником, не в лікарні, а в приміщенні суду.

Чи є шанси, що ЦВК зареєструє Юлію Тимошенко кандидатом у депутати?

— Не для того, щоб Тимошенко брала участь у виборах, Віктор Янукович, наплювавши на закони, позицію українських громадян та Європейського Союзу, давав команду її арештувати. У них є завдання — усунення з політичної арени основного конкурента. У тому числі фізичне. Німецькі лікарі говорили, якби вони не примусили українську владу перевести Юлію Володимирівну до лікарні, імовірною була б її інвалідність.

Зараз ви читаєте новину «"Із Тимошенко хочуть зробити каліку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути