пʼятниця, 16 липня 2010 07:38

Ігоря Діденка затримали на ювілей президента

Із вівторка колишній заступник голови "Нафтогазу" 46-річний Ігор Діденко сидить у столичному Лук"янівському СІЗО. З ним у камері двоє молодих чоловіків, яких звинувачують у кримінальних злочинах. Температура в приміщенні понад +35°С, нарікають затримані.

Ігоря Діденка обвинувачують у привласненні та розтраті майна. Коли працював у "Нафтогазі", виконав директиву тодішньої прем"єрки Юлії Тимошенко й вилучив 11 млрд кубометрів газу в компанії "РосУкрЕнерго". Оборудку опротестовує мільярдер Дмитро Фірташ, який контролює цю компанію. Він наближений до президента Віктора Януковича.

Служба безпеки України порушила справу місяць тому. Із Діденка взяли підписку про невиїзд. Проте, 9 липня затримали перед дверима стоматологічної клініки. Заломили руки та поклали на підлогу. Печерський райсуд столиці змінив Діденку запобіжний захід на утримання під вартою. Мовляв, 22 червня не прийшов до слідчого за викликом.

— Слідчий сам переніс допит на інший день, — каже 40-річний Ігор Степанов, адвокат затриманого. — Після того Діденко та слідчий зустрічалися, й слідчий не питав про неявку 22 червня. Рішення суду незаконне. Подали апеляцію. Очікуємо, що її розглянуть наступного тижня.

Коли снаряди падають усе ближче, то найсильніший опозиціонер може не витримати

На суді стало відомо, що Діденко намагався отримати візу для виїзду до США. Проте, йому відмовили. Він має дозвіл на проживання в Іспанії. Діденко казав, що на момент порушення кримінальної справи перебував за кордоном. Повернувся, бо не хотів переховуватися від слідства.

— Арешт Діденка є спробою влади паралізувати Юлію Тимошенко, — вважає політолог 35-річний Олександр Палій. — Це моральний тиск на неї. Бо коли снаряди падають усе ближче, то найсильніший опозиціонер може не витримати. Напевне спробують зібрати компромат і на неї. Можливо, використають його під час передвиборної кампанії. Зрозуміло, що без санкції президента СБУ чи прокуратура такі рішення не приймають. Усе було проведено на день народження Януковича (9–11 липня глава держави святкував у Києві та Криму 60-річчя. — "ГПУ"). Схоже на те, як у Стародавньому Римі імператорам приносили жертви.

Зараз ви читаєте новину «Ігоря Діденка затримали на ювілей президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути