четвер, 07 червня 2012 10:47

"Гуманітарні питання не мають цінності для Януковича"

У вівторок Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "Про засади мовної політики в Україні". Він передбачає офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади, якщо там живуть щонайменше 10% її носіїв. За ухвалення законопроекту проголосували 234 депутати за 226 мінімально необхідних. Із них 33 пройшли в парламент за списками Блоку Юлії Тимошенко та "Нашої України — Народної самооборони". Під час голосування під Радою тривали акції протесту, що закінчилися сутичками з міліцією.

Президент Віктор Янукович не озвучив свого ставлення до законопроекту, каже політтехнолог Тарас Березовець, 35 років:

— Янукович неодмінно відреагує. Але тоді, коли підпише цей закон. А розгляд і голосування за другу редакцію відбудуться максимум протягом двох тижнів.

Чому президент досі нічого не сказав?

— Особисто для Януковича гуманітарні питання ніякої цінності не мають. Він підходить до цього практично. Радники йому кажуть: давайте ухвалимо, наш рейтинг зросте. А він: ну гаразд, давайте. Якщо рейтинг "регіоналів" не зросте — а я переконаний, так і буде, — президент від ідеї з мовним законом так само легко відмовиться. Ну, немає в нього тут принциповості. І в його депутатів — теж, за винятком окремих. У фракції "Регіонів" багато таких, хто дуже неохоче за цей законопроект голосували. Розуміють, що під час передвиборної кампанії доведеться пояснювати це рішення людям.

Якби владі аж дуже так хотілося прийняти цей закон, ніяка опозиція їх би не спинила. Те, що розгляд викликав таку бурю й нерішучість — означає, що в Партії регіонів багато людей, які розуміють: закон справді розколює суспільство. Напередодні Євро-2012 це нікому не потрібно.

Які будуть наслідки після остаточного ухвалення законопроекту?

— Великої біди не виникне, бо він входить у суперечність із 10-ю статтею Конституції, що визначає українську мову, як єдину державну. Будь-який депутат може оскаржити цей закон у Конституційному суді.

Чому тоді влада так учепилася за цей закон?

— Окремі люди з Партії регіонів намагаються переконати фракцію і самого Януковича, що ухвалення цього закону суттєво додасть голосів на виборах. Говорять аж про 7 відсотків. Як на мене, абсолютна більшість виборців "регіоналів" байдужа до мовного питання. Їх цікавить винятково економічна політика.

Знову вирішальне значення мали голоси "тушок". Як виборцям убезпечитися від зради обраних депутатів?

— Потрібен закон про відкликання нардепа. Нормальною була б система, коли депутата можна відкликати певною кількістю підписів виборців. Скажімо, ініціативна група громадян подає позов до суду з цими підписами, й далі призначають нові вибори на окрузі.

"Нам важно не поднимать вопросы, которые нас разъединяют"

Під час президентських виборів 2009 року Віктор Янукович фактично виступав за надання російській мові статусу другої державної. "Дві мови — одна країна! — зазначено в його програмі. — Прагну реального утвердження в Україні європейських стандартів демократії, неухильного забезпечення прав і свобод людини. Виступаю за надання російській мові статусу другої державної. Я — послідовний прихильник цивілізованого вирішення цього питання, здійснення збалансованої державної мовної політики, що адекватно реагує на мовні потреби суспільства, відповідає загальновизнаним нормам міжнародного права, Європейській хартії регіональних мов або мов меншин".

Подібні засади зазначені в передвиборній програмі Партії регіонів 2007 року: "Ми — за надання російській мові статусу державної. Для цього необхідна стійка більшість у Верховній Раді".

Після обрання главою держави Янукович дещо пом'якшив тон мовних заяв.

— Нам очень важно в нашей государственной политике, чтобы мы не поднимали вопросы, которые нас разъединяют, — заявив президент торік у телеефірі. — Поэтому я прошу и российскоязычних, і україномовних громадян країни з великим терпінням і с большой толерантностью относиться друг к другу. Сегодня речь идёт, чтобы мы в Украине приняли закон, который является основополагающим в Европе. Который, фактически, снял языковые проблемы во многих странах европейских. Это предусматривает и Европейская хартия о языках. Поэтому я, обращаясь к вам, одесситке (запитання ставила телеглядачка з Одеси. — "ГПУ"). Если у вас есть такие проблемы, вы их там на местном уровне решите. Но я рекомендую вам, чтобы вы учили українську мову, вивчали її. Мы живём в Украине, на украинской земле. Должны к этому относиться с уважением и гордостью".

Зараз ви читаєте новину «"Гуманітарні питання не мають цінності для Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути