Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2008 18:48

Губернатори підтримали президентський проект

Автор: фото: УНІАН
   Народний депутат від Компартії Спиридон Кілінкаров (ліворуч) спостерігає за перебігом засідання Верховної Ради у буфеті парламенту
Народний депутат від Компартії Спиридон Кілінкаров (ліворуч) спостерігає за перебігом засідання Верховної Ради у буфеті парламенту

Сесійна зала Верховної Ради учора була заставлена дерев"яними будівельними риштуваннями й сітками. Президію загородили, а для спікера встановили два монітори та мікрофон на трибуні.

Журналістів не пускають на балкон сесійної зали, звідки вони зазвичай стежать за засіданням, — там ремонт. Фотографи й телеоператори товпляться біля дверей, через які заходять депутати. Намагаються зняти залу. Підходить "регіонал" Юрій Мірошниченко, 38 років.

— Давайте я вам потримаю двері, — пропонує журналістам.

Доки ті фотографують, нардепи чекають позаду. Заходить голова Ради Арсеній Яценюк, 33 роки. На засіданні реєструється 441 нардеп. Більшість приїхали з відпочинку і кажуть, що повернуться після голосування на море. В урядовій ложі сидять члени Кабміну.

До трибуни виходить міністр із надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, 45 років.

— За нашими спостереженнями, за останні 200 років подібних паводків не було, — каже.

Тим часом на першому поверсі парламенту стоять "самооборонець" Давид Жванія і "бютівці" Олександр Абдуллін, Андрій Портнов та Микола Баграєв. У розмові часто звучить слово "діоксин", після якого вони голосно сміються.

Верховна Рада затверджує указ президента про оголошення надзвичайного стану. Потім починають обговорення проектів змін до бюджету, за якими мають виділити гроші на ліквідацію наслідків лиха. Їх три — президентський, прем"єрський та від Партії регіонів.

Перший представляє перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак. У проекті пропонують виділити понад 4 млрд грн. Також у ньому вказана сума для кожної області.

Свій проект представляє прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Пропонує виділити вдвічі менше грошей і не давати їх областям, а підпорядкованим Кабміну структурам.

Часто звучить слово "діоксин". Вони сміються

— Як колишній урядовець я знаю, як це буде діяти, — говорить у своєму виступі голова фракції блоку "Наша Україна — Народна самооборона" В"ячеслав Кириленко, 40 років. — За два тижні велика вода спаде, і губернатори, мери міст і сіл вишикуються у велику чергу до Кабміну за грошима на ліквідацію. Потім мери повернуться назад і скажуть, що з тих мільярдів їм нічого не вдалося "вибити".

Голова фракції свого блоку Володимир Литвин говорить, що слід підтримати законопроект президента. Комуністи вимагають звільнити міністра з надзвичайних ситуацій.

Законопроект Партії регіонів представляє Олександр Пеклушенко. Визнає, що глава держави врахував більшість їхніх поправок і знімає проект "Регіонів" на користь президентського.

У коридорі збираються шість губернаторів із постраждалих областей. Керівник Закарпаття 49-річний Олег Гаваші каже, що цього року область чотири рази оголошували зоною екологічного лиха.

— І щоразу для цього приймали державну програму. Але як вона фінансувалася? Зазвичай — на 20 відсотків, — обурюється.

Губернатори постраждалих областей по черзі підходять до мікрофона й розповідають про втрати. Підтримують президентський законопроект.

Депутати беруть перерву на 2 год., щоб звести всі проекти в один.

О 15.30 нардепи ухвалюють узгоджені зміни до бюджету. Виділяють 5,8 млрд грн постраждалим від повені. За це голосує 441 нардеп. Розпоряджатиметься грішми місцева виконавча влада.

Зараз ви читаєте новину «Губернатори підтримали президентський проект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути