вівторок, 02 листопада 2010 00:15

"Це не моя влада, я її не обирав"

  Елмар Брок
Елмар Брок

Здавалося б, що Україна вже не мала чим здивувати світ. Рівень корупції, безвладдя та стрімкого зубожіння народу — давно набили оскому цілій Європі. Люди дивляться на це та лише розводять руками. Але нинішня влада таки спромоглася — подивувала всіх незнаними до цього часу масштабами фальсифікації на місцевих виборах.

Уже напередодні виборів член Європейського парламенту та координатор Європейської народної партії (ЄНП) із зовнішньополітичних справ Елмар Брок зробив гостру заяву з приводу того, як українська влада підготувалася до виборів. А точніше до того, щоб спотворити думку народу:

— Я глибоко стурбований постійним погіршенням внутрішньої ситуації в Україні, зокрема, у світлі місцевих виборів, запланованих на 31 жовтня 2010 року. Попри рішучі та чіткі заклики Європейської народної партії до президента Януковича та української влади, антидемократичні дії продовжуються та вже набули системного характеру. Державні посадовці так і не спромоглися виправити серйозні недоліки правової системи та запровадити невідкладні заходи, необхідні для забезпечення прозорості та сприяння довірі виборців.

На думку представника ЄНП, як наслідок, "весь виборчий процес позначається критичною масою фактів переслідування громадських активістів, залякування кандидатів від опозиції, тиску на засоби інформації, зростання зловживання владою та інших маніпуляцій". За словами Елмара Брока, численні факти фальсифікації "роблять несуттєвими самі вибори, адже сумнівна правова база та нечесний виборчий процес унеможливлюють проведення вільних та чесних виборів, які відповідають європейським стандартам".

Усі ці зауваження для представників Партії регіонів залишилися голосом волаючого в пустелі. Але ці слова представника Європи не відкрили очей українцям. Прості громадяни не дурні, і так бачили до чого все йде, чи точніше — до чого ведуть регіональні можновладці. Навіть остання бабуся на глухому хуторі розуміла, що Янукович, заявляючи про те, що хоче чесних виборів, мріє загарбати собі всю владу в країні та позбутися ненависної Юлії Тимошенко, яка не дає йому безконтрольно царювати.

Люди уважно спостерігали за тим, як влада готується до виборів. Як під це, наприклад, підлаштовується законодавство. Можна згадати, як для того, щоб вибити з колії головного конкурента Партії регіонів, в особі Блоку Юлії Тимошенко, влада навіть внесла зміни до закону та заборонила блокам брати участь у виборчій кампанії. А коли Тимошенко повела свою політичну силу на вибори в особі партії "Батьківщина", почали реєструвати на місцях списки фіктивних організацій. Які, звісно, не мали нічого спільного ні з "Батьківщиною", ні, тим паче, з Юлією Тимошенко.


Такого світ ще не бачив. Це все одно, що ви цілий місяць попрацювали, а коли прийшли за зарплатнею, її отримала інша людина. Далі доводь, що це ти маєш право на гроші, а не той, хто швидше дійшов до каси.

Виборча кампанія яскраво довела, хто є справжньою опозиційною силою і кого партія влади боїться найбільше. Левова частка ударів і провокацій припала саме на політичну силу Юлії Тимошенко. Б'ють того, кого бояться. Бо всім іншим претендентам на звання опозиціонерів влада створювала тепличні умови. А часом і підкидала бюлетенів.

Як сказав заступник голови "Батьківщини" Микола Томенко, понад 3 тисячі членів територіальних виборчих комісій від ВО "Батьківщина" не були зареєстровані на виборах. За його словами, звільнено вісім голів територіальних виборчих комісій, чотири заступники, 10 секретарів і 23 члени комісії. Це при тому, що представництво "Батьківщини" в комісіях і так було мізерне.

Томенко навів і факт того, що навіть президент, який нібито заявляв, що для нього справа честі провести достойно вибори, і навіть про це указ написав, порушив закон буквально за день до голосування.

— Факт залишається фактом. Президент порушив чинне законодавство і свої обіцянки. Зокрема, президент закликав у спеціальному зверненні усіх громадян брати участь у "будівництві нової країни", що є гаслом Партії регіонів під час усієї виборчої кампанії. Якщо вас закликають прийти та разом будувати нову країну, то цілком зрозуміло, що це є агітацією за Партію регіонів, — додає Микола Томенко.

Це свідчить про загальну атмосферу виборів — виборів без виборів, — коли влада не переймалася навіть тим, щоб зробити видимість демократії. Такого не було навіть за президентства Леоніда Кучми.

Про безпрецедентні фальсифікації народного волевиявлення повідомив іще один заступник голови партії "Батьківщини" Олександр Турчинов:

— Не було в Україні таких ще виборів, щоб люди по кілька годин простоювали в чергах. Це нездатність влади організувати процес голосування. Дільниці навіть повідкривалися із запізненням. Уже троє людей померли прямо на дільницях. Це на совісті влади, — говорить Турчинов.

Він уже по обіді в неділю продемонстрував грубезну папку з фактами про порушення. А як відомо, найбільше злочинів відбуваються вночі, коли закриваються дільниці й відбувається підрахунок. Тому можна лише уявляти, наскільки збільшився реєстр порушень закону. А у нас, до речі, фальсифікація виборів є кримінальним злочином. Але хто ж кого посадить, якщо правоохоронні структури перебувають у руках тих, які й давали вказівку жити за сталінським принципом: не головне, як голосують, головне, як рахують.


Як розповідають у "Батьківщині", влада ще напередодні надрукувала значно більше, ніж потрібно бюлетенів у друкарнях, із яких лише 4% мають ліцензію на такий друк. Так лише у Волинській області на виборчих дільницях було понад 100 тисяч необлікованих бюлетенів.

Також відновився старий метод шахрайства — під час голосування вдома. Про це говорить і те, що відсоток, наприклад, по Криму зріс у 2,5 раза, порівняно з голосуванням під час останніх президентських виборів.

Геть розбійним шляхом пішла команда Віктора Януковича на Львівщині та Київщині. Там "Батьківщину", яка за всіма соціологічними опитуваннями була фаворитом перегонів, не допустили на вибори: зареєстрували клон — підставну організацію. Тобто вже зрозуміло, що у Львівській та Київській радах не буде представників опозиції.

Звичайно, ще буде час на вивчення та аналіз усіх порушень — великих і малих. Але це для українського народу не так і важливо. Бо очевидно одне — у нього 31 жовтня вкрали право обирати владу. За такої фальсифікації кожен може спокійно сказати: це не моя влада, я її не обирав.

Зараз ви читаєте новину «"Це не моя влада, я її не обирав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути