четвер, 23 жовтня 2008 17:41

"Якби Мовчан менше спав, то частіше з Юлею спілкувався б"

"Кожен депутат фракції БЮТ може напряму подзвонити прем"єрові. Якщо в неї є можливість, то одразу відповідає, а якщо немає — завжди передзвонює, — розповідає народний депутат-"бютівець" Олег Ляшко, 35 років. — Ми з нею обмінюємося СМС-повідомленнями. Тимошенко сама їх пише, ще й значки ставить — усміхнені "рожиці". За кожну дрібницю пише "дякую". Приємно, коли дякує прем"єр-міністр".

Нардеп працює в комітетах Верховної Ради на вул. Банковій. Торік він був у регламентному комітеті й мав кабінет на четвертому поверсі. 2008-го став заступником голови бюджетного комітету й піднявся на п"ятий.

— Наступного року сидітиму на шостому — там кабінет голови бюджетного комітету, — жартує Ляшко.

Він був одним із депутатів, які минулого тижня блокували роботу Центральної виборчої комісії — аби та не могла готуватися до проведення дострокових парламентських виборів.

Чому БЮТ не хоче фінансувати вибори?

— Ми не були їх ініціаторами. Нехай фінансують ті, хто ініціював.


Торік так поводився прем"єр Віктор Янукович. А Юлія Тимошенко говорила, що прем"єру треба виконувати указ про розпуск, а якщо оскаржувати, то в Конституційному суді. А нині сама не виконує й оскаржила указ в Окружному адмінсуді.

— Сказано було правильно. Бо згідно з Конституцією той же уряд має виконувати укази президента. Але треба зважати на реалії. От візьмемо Конституційний суд. Він сформований за політичними ознаками — там більшість є у президента і Партії регіонів. А якщо зважати на те, що частина Партії регіонів, а точніше Рінат Ахметов, та президент зі своїм секретаріатом домовилися про спільну гру, то неважко передбачити рішення суду. Він буде півроку чи рік розглядати наше подання, а потім скаже, що все законно.

То Тимошенко помилилася, коли торік таке заявляла?

— Торік ще не було адміністративних судів.

Це такі хитрі ходи, щоб добитися свого?

— У тому числі й хитрі. Але для нас головне — захистити інтереси держави. Торік треба було розпустити парламент, бо там була антиукраїнська більшість. А сьогодні в умовах економічної кризи вибори — це політичне самогубство. Тому й у Центральній виборчій комісії, і скрізь ми відстоюємо навіть такими нестандартними методами інтереси країни.

Хіба така боротьба демократична?

— А ми винні в цьому? Це я зробив так, що Конституційний суд не діє? Я ліквідовував чи призначав суддів? До цього президент довів!

Але Тимошенко мовчала, коли так само, як тепер Володимира Келеберду, 2007 року президент звільняв суддів КС Сюзанну Станік, Валерія Пшеничного...

— Правильно. Немає вічних друзів і ворогів. Є інтереси. Для нас це інтерес держави. Коли для цього треба голосувати із Партією регіонів — ми голосували. Коли Ющенко сказав, що заради відновлення коаліції треба скасувати ті вкрай необхідні закони, то ми пішли й на це. Але Ющенко нас обдурив. Де ж коаліція? Немає.

Навскоси з вікна кабінету Ляшка видно Секретаріат президента. Коли депутат згадує про главу держави, то показує рукою в той бік. На зап"ясті "бютівця" красується швейцарський годинник Ulysse Nardin. Ця компанія виготовляє годинники понад 150 років. Такий, як у Ляшка, коштує $40 тис. Це модель GMT Perpetual із рожевого золота. Нардеп стверджує, що не має жодного бізнесу й живе на депутатську зарплату. У середньому нардепи отримують $3-4 тис. на місяць.

БЮТ очікував, що "Наша Україна" з коаліції не вийде?

— Насправді коаліції не було. Згадайте вихід Бута, Рибакова, дії "Єдиного Центру". Йшли торги із дріб"язкових питань. Коаліція була мертвою.

Яким був інтерес Партії регіонів під час тих голосувань?

— Я чув те, що й ви: Януковичу нібито обіцяли крісло голови Верховної Ради. Частина посад мала відійти Партії регіонів. Але це все чутки й насправді ніде це не було оформлено.

Колишній "регіонал" Тарас Чорновіл розповідає, що Тимошенко мала залишитися прем"єром, а Янукович за її підтримки — стати президентом.

— Я теж чув про такі домовленості. Формально ми цього не обговорювали. Ми запитували про це в Тимошенко на засіданні фракції. Вона не підтвердила.

Кажуть, що підтримка БЮТу після голосувань із Партією регіонів опустилася нижче 20 відсотків...

— Клєвєщут, — усміхається нардеп і відкидається на спинку крісла.


Два дні після розпуску парламенту Тимошенко не з"являлася на публіці...

— У неї був жорстокий грип. На засідання фракції вона прийшла дуже хвора. Але нікого не заразила. Нині почувається добре.

У вашому кабінеті вже опалюється?

— Ні. Батареї холодні. Економлять на депутатах.

А в Кабміні?

— Давайте запитаємо, — Ляшко набирає приймальню міністра Кабміну Петра Крупка. Запитує, чи в уряді вже включили опалення. Йому відповідають, що користуються електричними обігрівачами.

Часто буваєте в уряді?

— Ні. Навіщо набридати без потреби? У нас є зв"язок по мобільному. От я дзвоню їй вранці, а вона летить у Харків відкривати дорогу. Ввечері повертається звідти й передзвонює та повідомляє, з ким зв"язатися. От уявіть, як працює людина!

Ющенко нас обдурив

"Бютівець" Павло Мовчан поскаржився, що не має доступу до Тимошенко.

— Тимошенко щотижня приходить до нас на фракцію в штабі БЮТу на вулиці Турівській і після засідання будь-хто до неї підходить і спілкується. Ви знаєте, скільки годин на добу вона спить? Якщо чотири спить, то слава Богу. От якби Мовчан менше спав, то частіше з Юлею спілкувався б. А то ця стара гвардія прийде на фракцію, та й куняє (Павлові Мовчану 69 років. — "ГПУ"). А тоді схопляться: де прем"єр, куди поділася? Але не вся стара гвардія така, бо напишете й вони образяться.

Хто з депутатів випаде із виборчих списків БЮТу? Адже Тимошенко обіцяла прийняти дрібні партії з блоку "Наша Україна — Народна самооборона".

— Я прихильник того, щоб вони йшли окремо. Навіть назву їм придумав: "Демократичний блок". На кожній зустрічі будемо розповідати, що укладемо з ними коаліцію. За рахунок того, що це казатиме Юля, вони наберуть як мінімум три відсотки. Плюс ще три, які й так мають. А ми візьмемо ще 45 відсотків і створимо коаліцію.

Так вирішимо свої внутрішні проблеми — ніхто не випаде зі списку. Бо кожен "бютівець" зараз думає: що буде, коли прийде Стретович, Кармазін, Луценко? Хоча ціну Луценкові ми побачили на виборах у Києві з його двома відсотками рейтингу. Можна надувати щоки, бити в барабани й казати, що маєш вплив на виборців. А вибори в Києві і показали той вплив. Тому ніхто нікого не приведе. Якщо й потрапить у наш список якийсь Кармазін із Партії захисників Вітчизни, то один — без захисників Вітчизни, — сміється Ляшко.

Щоб жити в такому ритмі, як ви говорите, Тимошенко займається спортом?

— Чув, що вона з собакою бігає. У неї їх дві чи три. Тільки коли? Хіба що вночі.

О котрій годині прем"єр приїжджає на роботу?

— Рано, годині о восьмій. А їде додому пізно. У нас зібрання фракції іноді закінчується об 11-12-й ночі, а вона потім ще 2 години приймає депутатів. Є питання, які без неї не вирішуються. Тимошенко в нас як прапор. Я не знаю жодного депутата, якому вона відмовила б.

Допомагає вирішити якісь проблеми особистий дзвінок від прем"єра?

— Що стосується мене, то тільки допомагає. Прислухаються до її думки. Зараз я покажу вам, які мені есемески Юлія Володимирівна присилає.

У телефоні Ляшка лідерка записана під ім"ям "Тимошенко моб". У повідомленні пише: "Дякую, Олеже. Обіймаю :)". Відправила це прем"єрка 11 жовтня о 00:03. Однак нардеп не може згадати, за що вона дякувала. У настройках есемески вказано, що Тимошенко користується оператором "Київстар".

1972, 3 грудня — Олег Ляшко народився в Чернігові

1990 — закінчив Борзнянську школу-інтернат на Чернігівщині

1995 — редактор додатку "Політика" в газеті "Правда України"

1996 — головний редактор газети "Політика"

1998 — закінчив юридичний факультет Харківського педагогічного університету імені Г. Сковороди

2000 — головний редактор газети "Свобода"

2006, 2007 — народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко

Одружений

Зараз ви читаєте новину «"Якби Мовчан менше спав, то частіше з Юлею спілкувався б"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути