Ексклюзиви
четвер, 09 жовтня 2008 19:14

Дострокові вибори відбудуться 7 грудня

Учора оприлюднили указ президента України Віктора Ющенка про проведення дострокових парламентських виборів. Вони відбудуться 7 грудня. У середу  глава держави розпустив Верховну Раду шостого скликання.

— Ранкове й практично останнє засідання оголошую відкритим. Питання вирішено. Указ уже є. Другий етап — яким чином проводити вибори, — такими словами голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки, починає роботу парламенту 9 жовтня.

Депутатів з блоку "Наша Україна — Народна самооборона" у сесійній залі практично немає. Представників інших фракцій — близько 40 осіб.

— Вчора напрацьовувався пакет законодавства. Зараз треба, щоб ми з керівниками фракцій зібралися й ухвалили рішення – як голосуємо, коли голосуємо і яким чином ідемо на дострокові парламентські вибори, — додає Яценюк.

Оголошує до 12.30 перерву. Нардепи йдуть у кулуари.

— Ми не збираємося оскаржувати укази президента, але голосувати за рішення, які б прискорили проведення виборів, теж не будемо. Якщо нас відправлять на вибори, ми підемо і виграємо, — запевняє заступник голови БЮТ Андрій Кожем"якін, 42 роки.

54-річний "регіонал" Олександр Єфремов говорить, що його фракція підтримає  необхідні для проведення виборів закони:

— Краще жахливий кінець, ніж жахіття без кінця. Якщо ми далі будемо терпіти з"ясування стосунків між двома людьми і не вживати жодних заходів щодо наведення порядку в державі — це  найбільший злочин.

"Бютівці" постійно повторюють, що Партія регіонів і "Наша Україна" змовилися для проведення дострокових виборів. У кулуарах обговорюють, чи піде прем"єр-міністр Юлія Тимошенко у відставку.

Кожем"якін каже, що прем"єр буде виконувати свої обов"язки, доки не з"являться нові коаліція та уряд. Водночас  "бютівець" 44-річний Андрій Шкіль зазначає, що радитиме лідерці піти у відставку.

— Це буде найсильніша позиція! — говорить він.

Його однопартієць Андрій Портнов, 34 роки, говорить, що усім депутатам з НУ-НС, які виступили за відновлення коаліції з БЮТом, запропонують місця у списку. Таких більше 30.

— Але у прохідній частині вашого списку не вистачить на усіх місця...

— Наша політична сила збирається провести 300 депутатів і місце знайдеться для всіх, — криво посміхається Портнов.

Потім просить цих слів не писати. Каже:

— Бо люди подумають, що я з глузду з"їхав.

33-річний Володимир Ар"єв з "Народної самооборони" говорить:

— Назви "Самооборона" вже не буде. Це ім"я заплямовано сусідством з "Нашою Україною".

Голова Партії захисників вітчизни Юрій Кармазін, 51 рік, до Ради потрапив за списками НУ-НС. Нині не знає, з ким ітиме на дострокові вибори. Запевняє, що точно не з "Нашою Україною". Ухиляється від відповіді на запитання, чи візьмуть його у БЮТ.

Тимошенко радять іти у відставку

"Нашоукраїнка" 51-річна Лілія Григорович говорить, що її партія у блоці. Учора в Італії президент Віктор Ющенко припустив, що особисто очолить його. Григорович каже, що голова Народного руху Борис Тарасюк піде у БЮТ — досі він тричі отримував мандат за списками проющенківських блоків. Але частину його партії "нашоукраїнці" заберуть до себе.

Після 12.30 перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович, 52 роки, закриває ранкове засідання. Оголошує, що робота продовжиться о 16.00.

— Робота керівників фракцій над формуванням порядку денного ще не завершена. Готується змістовна частина рішень, — пояснює "регіонал".

Зараз ви читаєте новину «Дострокові вибори відбудуться 7 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути