середа, 21 квітня 2010 01:46

"Доки Табачник буде, доти будуть протести"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львівські студенти у вівторок продовжили акції протесту проти міністра освіти Дмитра Табачника
Львівські студенти у вівторок продовжили акції протесту проти міністра освіти Дмитра Табачника

У вівторок об 11.00 у коридорах головного корпусу Львівського національного університету ім. Франка безлюдно. Близько 3 тис. студентів вийшли на площу перед навчальним закладом. Виступають проти міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

Під пам"ятник Івану Франку перед університетом під"їжджає стара вантажівка ЗІЛ. 25-річний Андрій Бень із Молодіжного націоналістичного конгресу з товаришами опускають борти, розставляють на кузові два мікрофони. Тягнуть до монумента музичні колонки.

— Сьогодні чекаємо 10 тисяч студентів. Їх збирають по вузах мобільні групи. Хто хоче, той іде. Нікого не заставляємо. Доки Табачник буде, доти будуть протести! — каже Бень.

Водій вантажівки 62-річний Остап курить за пам"ятником.

— Замовити машину на годину коштує 80 гривень. Заплатили, то я й приїхав. Хто? Якийсь мужик, не знаю його. Політика не цікавить, мені аби гроші, — говорить.

Через парк ім. Франка сюди прямує 50-метрова колона студентів Львівської політехніки. У ЛНУ закінчується друга пара, люди виходять на площу.

— Оберніться обличчями до вікон університету. Давайте попросимо студентів, які ще залишилися там, прогуляти пари, прийти до нас. Кричімо: "Студент кличе студента!" — закликає з кузова-сцени ведучий. Хлопці й дівчата підходять ближче.

Із плакатом "Хочемо справедливості" до майдану йде викладач ділового мовлення Ветеринарної академії Мирослав Тимочко, 71 рік:

— Мала бути пара, але студенти прийшли і почали просити відпустити їх. Я дозволив. Зараз накупив на 97 гривень книжок Табачника. Буду читати, вивчати його погляди. Не маю претензій до нього як до людини. Але маю як до міністра, бо його проросійські погляди можуть зашкодити Україні. Прикро, що сьогодні не прийшли викладачі. Може, бояться урядового тиску. А він буде точно.

Якщо губернатор не виконуватиме рішень і вимог львів"ян, проголосуємо за висловлення недовіри йому

Довкола площі з десяток міліціонерів. Неподалік троє студентів на лаві п"ють пиво і курять. Праворуч від пам"ятника кілька 11-класників школи N99.

— Нам цього року вступати в університети та інститути. Не хочемо здавати іспити російською чи читати совєтську історію. Попросили вчителів відпустити сьогодні з уроків, вони дозволили, — пояснює Іванна Захаревич, 16 років.

Студенти перекидають одне одному пінопластову кістку з написом "Табачник". Запускають повітряні кульки з приклеєними до них цитатами міністра.

— Це якраз найдебільніші вислови, — каже Бень. — Студентам кинули Табачника, як кістку. Щоби подивитися, чи ми зреагуємо. Чи навіть аби відвернути увагу від інших українофобських кадрових призначень.

Біля університету студенти стоять 2 год. Далі йдуть під стіни обласної ради. Там триває позачергова сесія.

— Знаємо, що губернатором Львівщини призначили Василя Горбаля. Але насправді все лише починається. Якщо президент не виконає вимоги студентства звільнити Табачника та аналогічного рішення обласної ради, це призведе до протистояння адміністрації й ради, — каже депутат облради від БЮТу Михайло Ваврин, 59 років. — Губернатор є підзвітним обласній раді. І якщо він не виконує рішень і вимог львів"ян, ми проголосуємо за висловлення недовіри Горбалю. Тоді президент буде змушений шукати нового губернатора. Такі прецеденти вже були в Харкові за часів Ющенка. Якщо ж Янукович звільнить міністра, то зможемо нормально працювати і розумітися з новим губернатором.

Студенти обіцяють прийти на акції протесту в середу. Цього разу — проти призначення Василя Горбаля головою обласної держадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «"Доки Табачник буде, доти будуть протести"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути