Ексклюзиви
середа, 04 серпня 2010 03:00

Для Олімпійських ігор вибрали базу "Тисовець"

"Щоб повністю підготуватися до Олімпійських ігор, вистачає сім років. У нас є більше часу. Так що зимова Олімпіада 2022 року в Карпатах — цілком реальна", — каже в понеділок президент Національного олімпійського комітету 47-річний Сергій Бубка.

Він прибув у Сколівський район на Львівщині разом із віце-прем"єром із Євро-2012 Борисом Колесніковим, 48 років. Біля бази "Тисовець" обоє сідають у вертоліт, щоб оглянути її згори. Літають 50 хв. над базами "Плай", "Динамо", "Захар Беркут" та гірськолижними спусками Закарпаття та Івано-Франківщини. Червоний вертоліт "Єврокоптер" облдержадміністрація взяла в оренду.

У травні цього року, на раді регіонів у Львові, президент Віктор Янукович запропонував подати заявку на проведення зимових Олімпійських ігор-2022 в українських Карпатах.

— Ідея запросити в Україну головні спортивні змагання планети існує давно. Але нам не вистачало ініціативи з боку керівництва держави. Заява президента — історична. Уперше глава держави особисто долучився до розробки зимових Ігор, — коментує Сергій Бубка після приземлення в "Тисовці".

— Тут є майже вся готова інфраструктура — аеропорт Львів недалеко, частину доріг буде зроблено до Євро-2012, поряд курорт Трускавець, — робить висновок Колесніков. — Усі спуски, трампліни, готелі розміщені дуже компактно — у межах 10 кілометрів. Крім того, дуже близько до кордонів з європейськими країнами — 150 кілометрів. Уся Європа зможе приїхати сюди на авто. А Закарпаття та Франківщина більше годяться для туризму, ніж для змагань.

База "Тисовець" розташована на горах Козій, Тисовець, Магура на висоті 1100 м над рівнем моря. Зараз одночасно тут можуть тренуватися 500 спортсменів. Займаються біатлоном, фристайлом, лижним двоборством, гірськими лижами, лижними перегонами, стрибками з трамплінів.

Гості йдуть територією. Спортсмени катаються на стадіоні з бетонним покриттям на роликових лижах та стріляють із луків. Сергій Бубка знімає піджак, бере лук, вціляє у мішень N9.

Проходять відпочинковим комплексом. Оглядають спортзал, крім Бубки й Колеснікова, туди більше нікого не пускають. При вході свіжо пофарбовані поручні. У їдальні — дерев"яні столи та сучасні крісла. Кухня з маленьким віконцем, старим посудом.

— База трохи нагадує совдепівську, — каже її начальник Володимир Мельников, 60 років. — Востаннє тут проводили чемпіонат Союзу 18 років тому. Але в Україні це найкраща база для змагань такого рівня. Займає 386 гектарів, а усього нам належить 11 тисяч гектарів. Щоб збудувати новий трамплін, треба 50 мільйонів євро.

— Для підготовки Олімпіади у Ванкувері витратили 10 мільярдів доларів. Нам, думаю, доведеться викладати по мільярду в рік, — говорить Колесніков.

— У такому разі, концепцію проведення Олімпіади Міжнародній федерації гірськолижного спорту нам треба подати 2014 року, — відказує Бубка.

По дорозі в Славське кілька селян вийшли на дорогу, щоб подивитися на автомобілі делегації.

— Добралися донєцькі й до наших Карпат, — каже чоловік у солом"яному капелюсі. — Поділять гори між собою, а нас і до потічка не пустять.

— Як повернуся в Львів, видам розпорядження про мораторій на виділення і продаж будь-якої землі у Сколівському, Старосамбірському та Турківському районах, — говорить губернатор Львівщини Василь Горбаль, 39 років.— Щоб у погоні за коротким рублем місцеві сільські голови не розбазарили землю.

Зараз ви читаєте новину «Для Олімпійських ігор вибрали базу "Тисовець"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути