Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 07:35

Для мерів карантин вихідного дня став подарунком

15 і 22 листопада в Україні відбулися другі тури виборів міських голів. Явка становила 36,88% і 29,53% відповідно. Про перегони 2020 року говоримо з головою Комітету виборців України 47-річним Олексієм Кошелем.

Чому була така низька явка?

— Вплинув карантин вихідного дня, — каже Олексій Кошель. — Напередодні 15 листопада нам на гарячу лінію телефонували десятки людей: "Чи відбудеться голосування в умовах карантину?" Багато виборців не знали про це.

Явка могла бути ще нижча. У містах людей заохочували прийти. У Львові розігрували 10 айфонів останньої моделі. Такі акції були в Бердянську, Слов'янську.

У більшості міст перемогли чинні мери. На що робили ставку?

— В умовах децентралізації кошти місцевих бюджетів зросли у кілька разів. Їх було достатньо, щоб розбудовувати парки, сквери й площі. На тлі скандалів у центральній владі виборець побачив людей, які щось роблять для громад.

Як використали тему коронавірусу?

— Під час пандемії робота міських голів була помітніша. Перед 15 і 22 листопада мери масово виступали проти карантину вихідного дня, ставали на захист бізнесменів. Не побачивши чіткого плану від центральної влади з підтримки малого бізнесу, частина виборців сприйняла заяви мерів. Карантин зіграв їм на руку. Для багатьох карантин вихідного дня став подарунком. Це дало привід критикувати центральну владу.

Що у виборі людей було на першому місці?

— Виборець звертає увагу, які зміни йому обіцяють. Більшість говорили про ремонти доріг, прибудинкових територій. При цьому вказували номери будинків, назви вулиць — щоб людина могла знайти себе. Але не було програм розвитку громад. З виборцями загравали точковими пропозиціями.

Які порушення найпоширеніші?

— Проблема номер один — підкуп. Минулої неділі вибори відбувалися в 11 містах. У п'ятьох зафіксували низки порушень. У Черкасах людей підвозили до дільниць приватними автомобілями. Ті голосували й поверталися до авто. Ймовірно, звітували про "роботу". У Дніпрі масово фотографували бюлетені. У Бердянську спостерігачі повідомляли, що біля дільниць працюють "контролери", яким виборці звітують.

Підкуп в умовах низької явки значно впливає на результати.

Чому жоден кандидат від "Слуги народу" не переміг на виборах мера в обласному центрі?

— Однак у них непогані показники серед складу депутатів місцевих рад (за даними ЦВК на 18 листопада, "Слуга народу" отримала найбільше депутатських мандатів — 17,59%, або 5809 осіб. — ГПУ).

Партія продовжує існувати у віртуальному форматі. У Києві розгорнули кампанію "Ходімо з нами в депутати", кандидатів обирали через соціальні мережі. Немає дієвих регіональних відділень. А виборці хочуть бачити реальних людей, яким можна довіряти. Партія влади не розуміє потреби у будівництві сильної політсили.

По-друге, до влади зростає недовіра.

Поїздки президента областями у вересні-жовтні перед виборами, його участь в агітаційних заходах не допомогли?

— Це одна з найганебніших історій цієї кампанії. Поїздки відбувалися за державний кошт. Зеленський представляв членів команди "Слуга народу". Це називається адміністративним ресурсом. Не додало балів для партії, але стало мінусом для держави.

Зараз ви читаєте новину «Для мерів карантин вихідного дня став подарунком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути