середа, 21 жовтня 2009 08:12

Депутати підвищили прожитковий мінімум до 875 гривень

— Хоч у Верховній Раді холодно, але цього ніхто не помічає, — каже перед ранковим засіданням парламенту 20 жовтня "бютівець" 52-річний Сергій Сас і торкає холодні батареї у коридорі. — Треба йти в зал грітися, бо там справжній накал.

Тим часом депутати ухвалюють у першому читанні законопроект про зняття з себе та президента недоторканності. Законопроект направили на розгляд Конституційного суду.  Майже в повному складі за документ голосують "регіонали", "бютівці", комуністи, "литвинівці" та частина "нунсівців".

— Тепер якщо суд виніс рішення про затримання депутата, то це можна зробити без згоди Верховної Ради. Раніше дозвіл на затримання надавав парламент, — пояснює юрист, нардеп від БЮТ Святослав Олійник, 33 роки.

Після голосування радісні "регіонали" виходять у кулуари.

— Ура! Наша взяла, — потирає руки "регіонал" 66-річний Олександр Стоян. — Тепер щось треба робити і з суддями. Треба зайнятися цією кастою недоторканних. Бо їх і далі мільйонами засіватимуть.

У "Регіонах" прогнозують, що в цілому законопроект ухвалять після президентських виборів. Лише треба позитивне рішення Конституційного суду.

Тепер щось треба робити і з суддями. Бо їх і далі мільйонами засіватимуть

— Я особисто проти зняття недоторканності, — хмуриться "нунсівець" 39-річний Кирило Куликов. — От я недавно виступив проти деребану землі в Київраді. Не отримав в "рєпу", бо закон "Про статус депутата" мене захистив. Але навіть Кличка хотіли бити.


Депутати 264-ма голосами ухвалюють у цілому законопроект про підвищення соцстандартів. Із листопада мінімальна зарплата зросте до 744 грн, а в грудні наступного року — до 922 грн. Прожитковий мінімум підвищиться до 875 грн.

"За" голосують 172 "регіонали", 33 "нунсівця", 27 комуністів, 19 "литвинівців " і троє позафракційних. Депутати від Блоку Юлії Тимошенко не голосують.

— Ну-ну. Тепер мають "Регіони" на чому піаритися, — невдоволено каже нардеп від БЮТ Андрій Павловський, 43 роки. — Подивимося, що доброго це дасть людям. Тільки інфляцію. У держави немає коштів. Прийнятий законопроект потребує в поточному році 8 мільярдів гривень, а наступного — 71.

Наприкінці ранкового засідання депутати встановлюють мораторій щодо підвищення цін на ліки в період кризи.

— Я казав, що в Раді накал, — говорить Сас і одягає пальто. Усміхнений виходить із зали парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Депутати підвищили прожитковий мінімум до 875 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути