пʼятниця, 25 листопада 2011 09:48

День Свободи Тимошенко зустріла за ґратами

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Народний депутат Наталія Королевська виступає на мітингу біля Лук’янівського слідчого ізолятору. Київ, 22 листопада
Народний депутат Наталія Королевська виступає на мітингу біля Лук’янівського слідчого ізолятору. Київ, 22 листопада

Відзначення Дня Свободи 22 листопада почалося біля Лук'янівського слідчого ізолятора в Києві. Тут четвертий місяць тримають за ґратами лідера партії "Батьківщина" 51-річну Юлію Тимошенко. Мітингувальники розгорнули під стінами СІЗО плакати "Майдан тепер біля Лук'янівського СІЗО", "Вибори без Юлі — фікція!"

Кілька жінок беруться підмести сходи ізолятора. Під дверима ставлять вазу з трояндами і портрет Юлії Тимошенко. Активісти молодіжної організації "Батьківщини" роздають браслети з написом "Присягаю Україні" та наліпки з портретом екс-прем'єрки. Люди приклеюють їх до одягу — на рукава, спини, груди. Із колонок лунає неофіційний гімн помаранчевої революції "Разом нас багато".

— Де Юля — там свобода! Де Юля — там свобода! — вигукує натовп.

"Охороняти" мітинг підігнали шість автобусів з міліціонерами. Чоловіки у формі з цікавістю виглядають у запітнілі вікна. Одна з мітингувальниць приліплює до скла маленький портрет Тимошенко.

— Київ заселили бандити, — каже столична пенсіонерка Лариса Додурич. — Ніхто вже не хоче дивитися на цю саранчу. Це ж колорадські жуки — сів на картоплю, і тільки їсть і гадить. Так і націю з'їдять.

Підтримати мітингувальників приїхали народні депутати-"бютівці" Наталія Королевська, Андрій Шевченко, Борис Шиянов.

— Хіба могли ми уявити сім чи п'ять років тому, що нам доведеться відзначати День Свободи біля СІЗО? — виступає 36-річна Наталія Королевська. — За цей рік світ перевернувся. Юлія Тимошенко і Юрій Луценко знаходяться за ґратами.

— Не може бути демократії і вільних виборів, Дня Свободи, коли наші лідери за ґратами. Коли сама свобода в тюремній камері, — емоційно продовжує вона. — Наше завдання — зробити все, щоб Юлія Тимошенко і Юрій Луценко були на волі! Зло буде правити до тих пір, поки люди будуть мовчати і не діяти. Вони нас бояться! Саме тому відгороджуються від народу рішеннями судів і загонами міліції.

До Королевської протискається 47-річна Віра Курпіка з міста Борислав Львівської області. Жінка просить дати їй слово. Тримає три троянди, які принесла Тимошенко.

— Не можна чекати, доки вони нажеруться, — каже. — Вони не нажеруться ніколи! А як будемо байдужі — нас знищать.

Королевська дякує людям, які прийшли підтримати Тимошенко. У сьому річницю помаранчевої революції для неї це особливо важливо. Королевська просить усіх ввечері зібратися під СІЗО й рушити до майдану Незалежності. З мітингу вона їде на установчий з'їзд "Громадянського руху "Вперед!"

Перед входом до зали, де відбувся з'їзд "Вперед!", делегати поставили "кравчучку" з картатою сумкою, лопату, гарбуз та капустину.

— Це — експозиція надбань нашої влади, — пояснюють.

Звертаючись до делегатів з'їзду, Наталія Королевська сказала, що сьогодні суспільство показало наявність альтернативи режиму Януковича.

— Ми оголосили всій країні і всьому світу, що в Україні є громадянське суспільство! — каже Королевська. — Головне — не зламатися, не піддатися і продовжити той шлях, який розпочався рік тому. Наше завдання — показати можновладцям їхнє місце. Політичні та економічні свободи мають бути в основі нашої державності.

На з'їзд прибули 147 делегатів з усіх областей. Співголовами "Вперед!" обирають трьох людей: одного з ініціаторів "АвтоМайдану" Андрія Панаетова, голову громадського об'єднання "Наступ" Руслана Секелу та голову Союзу перевізників України Сергія Овчиннікова. Наталія Королевська залишається головою Народної колегії. Їй вручають посвідчення  №1члена "Вперед!".

— Це один з небагатьох випадків в Україні, коли організація створена "знизу" — з людської ініціативи, — говорить 36-річний Руслан Секела. — Ці люди — патріоти. Вони не бажають їхати з України, а хочуть боротися за своє місце в цій державі.

На з'їзді також прийняли рішення провести 1 грудня всеукраїнський страйк "Переоблік влади". Закликають підприємців о 12.00 припинити роботу й повісити на робочому місці табличку "Переоблік". Тих, хто за кермом, о цій же годині мають натиснути на клаксони.

— Головна ідея — показати владі, що вона має готуватися до ревізії, — пояснює 51-річний Андрій Панаетов. — Якщо товар залежався і зіпсувався — його списують та викидають.

Після з'їзду делегати поклали квіти до пам'ятника Михайлові Грушевському й Тарасові Шевченку.

Зараз ви читаєте новину «День Свободи Тимошенко зустріла за ґратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути