пʼятниця, 03 вересня 2010 02:49

"Демократів чекає серйозна поразка"

Автор: фото: PHL
  Тарас Стецьків: ”Демократичні сили будуть між собою гризтися, однак ”регіонали” не отримають того результату, на який розраховують”
Тарас Стецьків: ”Демократичні сили будуть між собою гризтися, однак ”регіонали” не отримають того результату, на який розраховують”

Народний депутат-"нунсівець" 46-річний Тарас Стецьків прийшов до Верховної Ради на позачергову сесію. Її скликала Партія регіонів, аби внести зміни до Закону "Про місцеві вибори", розглянути тарифи на комунальні послуги та питання про знецінені вклади Ощадбанку СРСР. Однак до зали Стецьків не йде.

— Це гаяти час, усе вже вирішено, — пояснює, сідаючи за стіл на третьому поверсі. — У законі про заощадження запроваджують реєстрування всіх вкладників — от і всі зміни. Це робиться, щоб дурити населення, ніби дбають про соціальний захист. А зміни до Закону "Про місцеві вибори" тільки ускладнюють ситуацію для демократичних сил. Зокрема скасовують норму про реєстрацію політичних партій за 365 днів до виборів, чим збільшують їх кількість для участі у виборах. Тепер у демократичному спектрі партій може бути в два рази більше — 20–25. Хтось подолає тривідсотковий бар"єр, хтось — ні. Але, скоріше за все, демократів чекає серйозна поразка.

Це роблять проти Тимошенко?

— Не тільки. Хочуть потопити всіх. Користуються тим, що йтимемо на вибори окремими партіями й не здатні до об"єднання.

У місцевих радах більшість буде у Партії регіонів?

— Демократичні сили будуть між собою гризтися, однак "регіонали" не отримають того результату, на який розраховують. Певна кількість депутатів також пройде за мажоритарними округами. Усе це призведе до неймовірних комбінацій у радах різних рівнів, які передбачити зараз не може жодна жива душа. Буде хаос.

Друге, для чого вся ця бутафорія, — вони під себе змінюють спосіб формування комісій. Територіальна комісія визначає, хто попадає в дільничну, хто — ні. Потім, за рахунок тотального контролю виборчого процесу, будуть "підрізати" БЮТ, Яценюка чи "Нашу Україну", де ті братимуть більше голосів.

Ситуація для демократичних сил украй важка. Я пропонував вихід. Обрати партію, яка має найрозгалуженішу мережу. І через неї всі інші формують єдиний список і висувають по одному кандидату до всіх рад.

Говорите про "Батьківщину" Тимошенко?

— Не має значення. Та, яка має найбільш розгалужену мережу.

Кому пропонували — Тимошенко, Тягнибоку, Ющенку, Костенку?

— Усім. Вони казали: то є добра справа, але це має бути наша партія. Амбіції перевищують, тому є інший варіант — плюнути на все це і починати будувати нову політичну силу на самоорганізації населення. Тобто апелювати безпосередньо до суспільства й будувати горизонтальні паралельні громадянські мережі, й на них садити реальну політику. Шукати всіх активістів, які є в Україні, об"єднувати їх, улаштовувати обмін досвідом, організовувати спільні дії — від прибирання сміття до відновлення "Просвіти". Пізніше на такій комунікації збудуємо загальнонаціональний мережевий рух. Як польська "Солідарність" чи Народний рух кінця 1980-х.

За який час це можливо зробити?

— Може, півроку, може — 10 років. Така робота вже ведеться.

Ким?

— У тому числі й мною. Вже працює маса відомих і невідомих, молодіжних і немолодіжних активістів, чоловіків і жінок, партійних і безпартійних. Справжня альтернатива мусить виростати з активістів, які безпосередньо вирішують щоденні проблеми людей. Це означатиме політичну смерть Партії регіонів. Це буде рух за збереження Української держави як такої. Бо те, що роблять хлопці Януковича, — то бандитсько-олігархічний дерибан країни та її продаж.

Як цьому руху конкурувати з важковаговиками — "Батьківщиною", Партією регіонів?

— На жаль, "Батьківщина" вже не важковаговик. Після виступу Юлії Володимирівни на Дні Незалежності й першокласнику зрозуміло, що вона поки що не уявляє, як протистояти "Регіонам". Не запропонувала суспільству чіткої стратегії опозиційної роботи, і головне — консолідації опозиції. Вона це хоче і може робити, але не знає як. Усі інші партії — навіть не легковаговики. Що стосується Партії регіонів, вони думають, що "сильны как никогда". Але місце для альтернативи їм вільне.

Як цьому альтернативному руху встояти перед неминучим тиском влади?

— Нехай спробують. Якщо така сила стане загальнонаціональною, її неможливо придушити. Треба збільшити міліцію в три рази, СБУ — в п"ять, задіяти армію. І все одно нічого не вийде.

Ваша "Народна самооборона" під керівництвом Юрія Луценка на парламентських виборах теж робила ставку на відповідальних людей, але за 25 тисяч доларів на місяць вони перейшли в коаліцію. Як застрахуватися від такого?

— Луценко і Жванія сіли й написали списки "Самооборони" на коліні. Результат — "тушки" побігли. Перевага мереж, які ми пропонуємо, в тому, що формування списків у разі потреби проходитиме за принципом праймеризу. Тільки не так, як оголосили Тігіпко чи Тимошенко. Бо це чергова булька. Праймериз — це коли існують реально діючі мережі, спільноти. В одному місті їх може бути п"ять, в іншому — 20. Коли вони реально поміж себе вибирають діючих людей, роблять відкриті збори, на які можна прийти, обрати того, хто щось зробив, — відновив будинок "Просвіти", створив спортивне товариство, організував екологічну акцію.

Росія пропонує віддати хату, машину і корову за дешевий газ. Як тільки віддамо, зразу зробить його дорогим

Поки що рейтинг Партії регіонів падає, а Тігіпка — ні. Чому?

— Через інтуїтивне бажання людей бачити когось третього. Він багато де пройде, бо люди на Сході, які не хочуть голосувати за "Регіони", у безвиході. Тігіпко збільшить свій результат, якщо піде у відставку. Але у нього немає стратегічного майбутнього.

Стецьківу кілька разів телефонує абонент, записаний Олегом. Телефон — на беззвучному режимі, лише блимає екран.

Чому Яценюк не став альтернативою?

— Коли людина стартує на президентських виборах із рейтингом 15 відсотків, а закінчує — з 7, щось неправильно було у виборчій кампанії. Можливо, зашвидко повірив у свою зірку.

Ви говорите, що влада — бандитська. У чому це проявляється?

— До влади прийшли колишні бандити, на яких висіли кримінальні справи. Ці люди мають філософію "взять и поделить". Вони нічого не можуть створити, не мають уявлення про стратегію розвитку держави. За наявності реальної альтернативи ця влада не протягне і п"яти років.

Тимошенко — збитий гравець?

— Не думаю. Правда, у неї будуть проблеми, якщо вона не зможе сформувати стратегію.

Яка перспектива у "Свободи" Тягнибока?

— Він заповнить радикальну нішу, сподіваючись пройти до парламенту. В багатьох молодих людей зараз назріває думка, що можна вибити комусь зуби і так вирішити питання. Ситуація радикалізується. Я не вважаю, що це є добрий процес, — не можна простими методами вирішити складні завдання. Це лише дасть привід владі для репресій.

Наша сила в нашій мирності, законності й масовості. Якщо так буде, мережі витіснять існуючі інститути влади — відрижки Радянського Союзу. Всі сьогоднішні міністерства та відомства — це совок. Людей 2005-го вже міняли. Вони мали прекрасні наміри, а через півроку почали брати хабарі. Значить, не в людях справа. Інститути треба було міняти. А от на що — підкаже народна творчість. Міліцейського керівника можна обирати громадою. У США шерифа обирають. Це принципово інший інститут влади. Існують цікаві технології, які зараз застосовують у багатьох країнах. Обирається людина, їй улаштовують щоденний рейтинг. При обранні умова — якщо він падає до якоїсь позначки, людина йде.

Якщо сьогодні це комусь розказати в Україні, скажуть — божевільний. Отакі божевільні ідеї будуть виростати в горизонтальних мережах. Це принципово інша побудова системи влади — спочатку місцевої, потім — центральної. Я сам до кінця не знаю, які форми народить народна ініціатива.

Що позитивного зробила нова влада?

— З моєї точки зору, нічого. Тому що хорошість влади полягає в здатності модернізувати Україну. Хоча би за польським, чеським, словацьким зразком. Хай поїдуть у Грузію, подивляться. Там зробили електронну реєстрацію бізнесу за п"ять днів, запровадили єдиний податок на підприємництво — і країна вже в десятці серед найпривабливіших для бізнесу. Чому ці не роблять? Не вміють.

Акції протесту 7 вересня будуть дієвими?

— Їх не треба проводити. Суспільство ще не відчуло наслідків дій влади. Опалювальний сезон розпочнеться із середині жовтня. Люди мають відчути обман на власній шкурі. Те, що робить БЮТ на чолі з Тимошенко — зверху нав"язує якийсь протест.

Чи можливий перегляд газових угод із Росією?

— Якщо їх почне переглядати існуюча влада, буде ще гірше. Заява Міллера (керівник російського "Газпрому". — "ГПУ"), що у разі об"єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" Україна матиме внутрішньоросійські ціни, — пряма купівля українського народу. Іншими словами, спочатку пропонують віддати хату, машину і корову за дешевий газ. Як тільки віддамо, зразу зроблять його дорогим. Це російський план "собирания земель", який вона нав"язує нашому керівництву.

Якщо Росія спробує купити українців дешевим газом, то буде реакція суспільства, можливо, навіть у радикальних формах. Українці не змиряться з такою безповоротною втратою незалежності.

Маєте на увазі силове протистояння?

— Без коментарів. Не треба нагнітати ситуацію. Янукович і його компанія знають, на що йдуть. Податковий кодекс може стати рубіконом, який підніме протестну громадську активність. Бо це торкається мільйонів людей, як і питання газу.

Наприкінці розмови Стецьків дає брошурку на 10 аркушів "Що таке українська справа. Що сталося і що робити". Без прізвищ авторів, тиражу. Йдеться про необхідність самоорганізації і як це робити.



Дружина тримає косметологічний салон


Тарас Стецьків закінчив історичний факультет Львівського університету. Наприкінці 1980-х був секретарем "Товариства Лева". Ця громадська організація однією з перших узялася популяризувати народні звичаї, опорядковувати пам"ятки.

Був депутатом Верховної Ради перших чотирьох скликань, членом Народно-демократичної партії, партії "Реформи і порядок", фракції "Наша Україна". Працював радником прем"єра Леоніда Кучми, президента Віктора Ющенка. Після помаранчевої революції очолював Національну телерадіокомпанію.

Одружений. Має сина та дочку. Дружина за освітою вчителька, тримає у столиці косметологічний салон. Стецьків уболіває за київське "Диномо" та львівські "Карпати". Регулярно з друзями грає у футбол.

"Усі гетьмани, які служили Росії, закінчували в Сибіру"

Російське керівництво дивиться на українське зверху вниз, переконаний Тарас Стецьків:

— Кажуть, у Януковича в російській ФСБ зараз прізвисько Бригадир. Можливо, тому, що так виглядає, а може — бригадою колись керував.

Історія говорить, що всі гетьмани, які служили Росії, закінчували в Сибіру. Навіщо Кремлю колишні кримінальники? Сьогодні їхніми руками він вирішує свої проблеми. Завтра така потреба відпаде. Їм дадуть щигля і кудись відправлять. Може, в "Межигір"ї" залишать, буде там сидіти.

Зараз ви читаєте новину «"Демократів чекає серйозна поразка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути