Ексклюзиви
середа, 19 грудня 2007 17:50

Демократична коаліція поменшала на 14 депутатів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Іван Плющ учора обіймав Віктора Януковича у сесійній залі Верховної Ради. Поруч стоїть Сергій Ківалов
Іван Плющ учора обіймав Віктора Януковича у сесійній залі Верховної Ради. Поруч стоїть Сергій Ківалов

На вчорашнє засідання Верховної Ради прийшли новообрані урядовці. Але прем"єр-міністра Юлії Тимошенко та її найближчого соратника першого віце-прем"єра Олександра Турчинова не було.

Голова Верховної Ради 33-річний Арсеній Яценюк оголошує, що замість Тимошенко фракція БЮТу обрала головою Івана Кириленка.

Коридором до сесійної зали повільно йде народний депутат від Партії регіонів Віктор Янукович, 57 років. Позаду нього — охоронець. Не зупиняючись, каже "ГПУ", що Партія регіонів до вечора визначиться з кандидатурою на посаду першого заступника голови парламенту.

— Із практичної точки зору я вважаю, що Верховній Раді та й її голові було би краще, якби був Адам Мартинюк. Але Раїса Богатирьова також досвідчена людина, — розмірковує політик.

Говорить, що Партія регіонів контролюватиме нову владу. І для цього створить тіньовий уряд. Януковича запитують, чи приніс йому Святий Миколай подарунок. Він усміхається, складає руки на животі й говорить:

— Уранці мене поздоровив онук, а потім дружина. Онук побажав, щоб я був здоровий. Я сказав, що буду робити так, як він радить.

Неподалік "бютівець" Володимир Філенко, 52 роки. Має стомлений вигляд. Розповідає, що не відійшов після святкування з нагоди призначення Тимошенко прем"єром.

Уже всьо? Не встиг доїхати...

У залі депутати сперечаються, чи позбавляти повноважень новопризначених міністрів. Ще минулої п"ятниці про це домовилися лідери всіх фракцій. Однак нині коаліція боїться, що "Регіони" заблокують поповнення її новими депутатами. Таке рішення приймає Центральна виборча комісія, а більшість у ній контролюють представники Партії регіонів, Компартії та Соцпартії.

— Дуже важливо було б отримати політичне зобов"язання щодо злагодженої та законної роботи в частині приведення до присяги нових депутатів, — каже нардепам Арсеній Яценюк.

Додає, що Янукович уже дав слово не блокувати роботу ЦВК. Спікер оголошує перерву. У кулуари виходить колишній міністр оборони, нардеп від НУ-НС Анатолій Гриценко. Нині з подачі президента його посаду обіймає Юрій Єхануров. Гриценко ображається на президента. В одному з інтерв"ю пообіцяв не приймати від Віктора Ющенка жодних кадрових пропозицій. До "нашоукраїнця" підходить колишній віце-прем"єр Андрій Клюєв і поплескує по плечу. Володимир Литвин співчутливо обіймає Гриценка за талію і каже, щоб не надто переймався.

Голови фракцій БЮТ і НУ-НС Іван Кириленко, 51 рік, та 39-річний В"ячеслав Кириленко збирають своїх депутатів у правій частині зали. Молодший Кириленко слухає, а старший говорить. Іван Григорович розповідає про майбутнє голосування. Щоб його почути, депутати утворюють щільний натовп.

Арсеній Яценюк по черзі ставить на голосування питання про позбавлення мандатів новопризначених урядовців. Першим —  міністра молоді і спорту Юрія Павленка. І коаліція, і опозиція голосують одностайно. Кожне рішення підтримують понад 430 депутатів. У цю хвилину до Верховної Ради заходить Юрій Павленко, 32 роки.

— Ви знаєте, що щойно втратили мандат? — запитує його "ГПУ".

— Уже всьо? Не встиг доїхати... — розгублено усміхається міністр.

Зараз ви читаєте новину «Демократична коаліція поменшала на 14 депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути