Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2019 06:25

Cпалили будинок Валерії Гонтаревої

Автор: ФОТО З САЙТА ci.ua
  Будинок родини Валерії Гонтаревої у селі Гореничі поблизу Києва зайнявся в ніч на 17 вересня. Його підпалили невідомі. Помешкання оформлене на Олега Гонтарева, чоловіка екс-глави Нацбанку. Будинок має площу 316 ”квадратів”. У дворі є басейн і японський сад із водоспадами. Справу розслідують поліція та Служба безпеки
Будинок родини Валерії Гонтаревої у селі Гореничі поблизу Києва зайнявся в ніч на 17 вересня. Його підпалили невідомі. Помешкання оформлене на Олега Гонтарева, чоловіка екс-глави Нацбанку. Будинок має площу 316 ”квадратів”. У дворі є басейн і японський сад із водоспадами. Справу розслідують поліція та Служба безпеки

— Наш будинок під Києвом спалили. Кинули через паркан пляшку із займистою сумішшю. Він повністю згорів, — каже колишній керівник Націо­нального банку 54-річна Валерія Гонтарева.

У ніч на 17 вересня в селі Гореничі за 26 км від Києва підпалили її будинок. Камери спостереження показали, як через паркан перекинули дві валізи і займистий пристрій. Спершу спалахнули валізи, від них вогонь перекинувся на альтанку, далі — на дім. Пожежників викликав охоронець. Президент Володимир Зеленський доручив голові СБУ Івану Баканову контролювати розслідування.

Гонтарева живе у столиці Великої Британії Лондоні з жовтня 2018-го.

Державне бюро розслідувань працює над справою про зло­вживання службовим становищем чиновників Нацбанку у 2016-му. 12 вересня слідчі обшукали київську квартиру Гонтаревої на вул. Велика Житомирська. Виламали двері. У помешканні родина не живе 18 років. 5 вересня у Києві згоріло авто "Ауді А7" її невістки, яку теж звуть Валерія. 30 липня в Лондоні на пішохідному переході екс-очільницю НБУ збив автомобіль, переїхав праву ступню і роздробив кістки.

Валерія Гонтарева припускає, що ці факти пов'язані і це може бути помста олігарха Ігоря Коломойського. Він — співзасновник і колишній власник Приватбанку, який у грудні 2016 року був націоналізований. Вважає це рішення незаконним і судиться з державою.

— Уся ця бригада травить мене ще й кепкує, — говорить Гонтарева. — Той же Коломойський розказував, що "обіцяв відправити за нею літак, а не машину". Ці люди втратили гідність, вони гірше за кримінал. Кримінал, щонайменше, дітей своїх ворогів не чіпає.

П'ятий президент, а нині народний депутат Петро Порошенко заявив, що заступник голови Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов погрожував Валерії Гонтаревій.

— Ситуація з Гонтаревою пов'язана з її роботою на посаді глави Нацбанку, — каже політолог 63-річний Олександр Кочетков. — Тоді закрили половину українських банків. І є люди, які вважають ці рішення несправедливими.

Про Коломойського і Портнова можна казати що завгодно, але вони не дурні. Гонтарева їм потрібна тут, в Україні. Вони від неї хочуть не лише справедливості, а й компенсації (Коломойський вимагає від держави компенсації за Приватбанк $2 млрд. — ГПУ). А підпалювати будинок — це показувати, що тут їй загрожує небезпека.

Вважаю, що ДТП у Лондоні було випадкове. Бо спланувати наїзд посеред британської столиці — такий, щоб переламати ноги й не більше — неможливо. Це некерований процес. Спецслужби і досвідчені шантажисти так не працюють. Подальші події з автомобілем невістки та спаленням будинку — подібні на спроби оточення Гонтаревої створити картинку, що їй загрожує небезпека. Бо в Україні її чекають на допит, а вона не хоче повертатися.

Валерія Гонтарева була головою НБУ з червня 2014-го до березня 2018 року. 10 травня 2017-го подала заяву на звільнення. Відтоді фактично перебувала у відпустці.

За час її керівництва Нацбанком в Україні визнали неплатоспроможними понад 80 банків. За деякими оцінками, вкладники втратили 160 млрд грн. Гривня девальвувала майже втричі — з 11,7 грн за долар у червні 2014-го до 26,9 грн у березні 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «Cпалили будинок Валерії Гонтаревої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути