Ексклюзиви
понеділок, 18 лютого 2008 18:16

Чорновіл про негативний досвід спільного голосування з БЮТом

  Тарасові Чорноволу не подобається голосувати замість своїх відсутніх колег по антикризовій коаліції
Тарасові Чорноволу не подобається голосувати замість своїх відсутніх колег по антикризовій коаліції

Після трьох тижнів блокування роботи Верховної Ради знизився рейтинг Партії регіонів. Про це "ГПУ" говорить із народним депутатом -"регіоналом" Тарасом Чорноволом, 43 роки.

— Після того, як партія опинилася в опозиції, певне падіння мало бути, — визнає він. — Хоча, думаю, це не надовго. Так, не всі виборці розуміють блокування. Але ж Партію регіонів підштовхували розмовами про те, що "вони не виконали своїх зобов"язань щодо мови, щодо НАТО". І цим загнали в глухий кут. Тому ми не могли пропустити цю ситуацію щодо Плану дій з набуття членства. Це ПДЧ не є чимось катастрофічним. Бо з 20 тисяч їхніх критеріїв — 10 тисяч Україні вигідні, 5 є нейтральними і ще 5 тисяч — проблемні.

Негатив від блокування, звісно, є. Тому що парламент — єдине місце вираження опозицією думок своїх виборців. Доки не працює Верховна Рада, ми не можемо реалізувати це ні через слідчі комісії, ні через повноцінне оприлюднення своїх позицій, ні через представлення своїх законопроектів.

Вам не видається, що воно дещо затягнулося і люди можуть пов"язати з цим інфляцію та інші економічні проблеми?

— Із Верховною Радою люди пов"язують надто мало. Це спричинене падінням довіри і поваги до парламентаризму. Інфляцію частина виборців пов"язує з попереднім урядом, а друга частина — з нинішнім. Залежно від політичних симпатій.

Хіба не було інших, окрім блокування, варіантів для того, щоб обстоювати свою позицію?

— У цій ситуації — ні. Бо якщо ж ми, скажімо, не реєструвалися б, то потрібно було б контролювати своїх опонентів — чи усі вони працюють лише своїми картками?

У нинішній коаліції є мільярдери, які справді не ходять на засідання, але те саме було і в попередній коаліції. Я часом спостерігав із балкону преси, як ви голосували замість своїх колег...

— Натискав. Обурювався і натискав. У мене немає охоти працювати за когось. Це хибна, погана практика. Але під час принципових питань кількість присутніх голосів була достатня. За винятком двох-трьох людей, яких майже ніколи в залі не було. Може не всі 237 голосів, які формально були в коаліції, але 228–230 на принципові голосування приходили. А під час найпринциповіших голосувань щодо "Закону про Кабмін" чи доланню вето президента нам допомагав БЮТ.

Після спільного голосування Партії регіонів та БЮТу за "Закон про державні закупівлі" президент занепокоївся утворенням неофіційної коаліції з цих двох фракцій. Наскільки виправдані його побоювання?

— По економічних питаннях наші позиції можуть із БЮТом співпадати. А президент боїться, що ми обмежимо його владу на конституційному рівні або ініціюємо процес імпічменту. З другого боку, маємо негативний досвід спільного голосування з БЮТом торік у січні за "Закон про Кабмін". Потім Тимошенко першою побігла до президента розказувати, що коаліція узурпує владу. Тому впевненості, що БЮТ дотримуватиметься домовленостей, у нас немає. А підставлятися знову Партія регіонів не збирається.

Зараз ви читаєте новину «Чорновіл про негативний досвід спільного голосування з БЮТом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути