четвер, 06 січня 2011 00:45

"Цій владі все фіолетово"

Автор: фото з сайта www.expres.ua
  Андрій Окара
Андрій Окара

Перед Новим роком у Москві затримали одного з лідерів російського опозиційного руху "Солідарність" — Бориса Нємцова. В Україні також під Новий рік арештували лідера опозиційної партії "Народна самооборона", екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Українська влада свідомо мавпує російську модель управління, вважає російський політтехнолог Андрій Окара.

— Думають, раз там таке спрацювало, значить, і тут вийде, — каже. — Працює психологічна залежність від Росії. Бо ще за радянських часів Донбасом багато в чому керували не з Києва, а напряму з Москви. Тому для багатьох "донецьких" вона — центр Усесвіту. Ця специфічна ментальність домінує в головах нинішньої української влади.

Чи можлива в Україні модель російської "керованої демократії" — по суті, авторитаризму?

— Російська політична модель тримається на багатьох факторах, яких в Україні немає. Насамперед російська влада отримує в розпорядження нафтогазові гроші. Натомість український політичний режим тримається на кредитах МВФ. Люди в Росії готові терпіти "доброго царя", особливо якщо він збільшує пенсії та зарплати. Можна сказати, там укладений певний суспільний договір між владою і народом: народ не лізе в політику, а влада часто підкидає йому подачки. В Україні нічого подібного немає й не буде. До того ж рейтинг Путіна і Медведєва стабільний протягом десятиліття. І тримається не менше як 70 відсотків. В Україні рейтинг Януковича ніколи не дотягував до 50 відсотків і скоро взагалі впаде до 20. Що більше "донецькі" намагатимуться копіювати систему Росії, то більший ризик, що зламають країну.

На чому може триматися російська політична модель в Україні?

— На страху. Влада може залякувати народ і на цьому певний час протримається. Але те, що відбувся Майдан підприємців, — дуже показово. Головний результат в тому, що люди перемогли страх перед владою. Одна річ — боятися під час помаранчевої революції влади технічного інтелігента, "червоного директора" Кучми. Інша — страх перед людьми, які ще недавно були бандюками. Але якщо Кучмі не було "по барабану", що про нього кажуть у США та Європі, то цій владі все "фіолетово".

Зараз ви читаєте новину «"Цій владі все фіолетово"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути