неділя, 25 лютого 2007 16:11

БЮТ і "Наша Україна" об"єдналися

Автор: фото: Володимир ЛУК’ЯНЧУК
  Юлія Тимошенко і Віктор Балога вважають, що гарантією міцності об’єднаної опозиції є відсутність у ній Олександра Мороза
Юлія Тимошенко і Віктор Балога вважають, що гарантією міцності об’єднаної опозиції є відсутність у ній Олександра Мороза

Блок Юлії Тимошенко та блок "Наша Україна" створили об"єднану опозицію. Відповідну угоду минулої суботи підписали 46-річна лідерка БЮТу Юлія Тимошенко та голова ради партії "Наша Україна" 43-річний Віктор Балога у конференц-залі Верховної Ради.

— Тепер мінімум двісті голосів у парламенті стануть на захист українського народу, — підписуючи, говорить Тимошенко.

Час від часу підглядаючи у свої записи, Балога розповідає, що опозиційна коаліція контролюватиме антикризову. Каже, що спільного вождя в них не буде.

— Ми будемо боротися з повзучим державним переворотом, який проводить парламентська більшість і сформований нею уряд, — заявляє Балога, який, окрім ради "Нашої України", очолює і Секретаріат президента. — При цьому кожна з політичних сил залишається самобутньою.

Коаліційну угоду в твердій помаранчевій обкладинці підписують у трьох екземплярах. За версією Юлії Тимошенко, третій варіант надішлють до Секретаріату президента. Однак Балога каже, що третій примірник вручать голові Соцпартії та Верховної Ради Олександрові Морозу.

— Нехай ознайомиться і згадає, що моральні принципи важливіші за посади, — усміхається.

За спинами Тимошенко й Балоги стоять БЮТівці Микола Томенко, Богдан Губський та колишній соціаліст Йосип Вінський. Поруч сидять усі лідери партій, що входять до блоку "Наша Україна". Збоку — сумовито посміхається і мне щось пальцями Роман Безсмертний. Ще півроку тому саме він був головним від "Нашої України" на всіх переговорах.

Посади домовилися ділити порівну

У Тимошенко запитують, чи проіснує ця коаліція довше, ніж демократична.

— Гарантія в тому, що за сьогоднішнім столом нема Олександра Мороза! — усміхається Тимошенко.

Новостворена опозиційна коаліція відразу пише листа президентові. Просять главу держави накладати вето на антинародні закони. Зокрема на ті, "що ухвалюються парламентською більшістю з огляду на власні інтереси, а не потреби суспільства і його розвитку". Також БЮТ і "Наша Україна" просять Віктора Ющенка ветувати ті закони, яких вони не підтримують.

— Ми більше не будемо голосувати за подолання вето президента, — обіцяє Тимошенко. — А депутатів, які будуть чинити інакше, рано чи пізно позбавимо мандатів.

Формально коаліційна угода поділяється на три частини. У першій описані засади діяльності коаліції. Друга частина — регламентна. Зокрема, домовилися узгоджувати всі законопроекти, які подаватимуть на розгляд Верховної Ради. Також опозиціонери вирішили домовлятися перед голосуванням. Третя частина передбачає діяльність БЮТу й "Нашої України" після перемоги на дострокових парламентських виборах. Посади домовилися ділити порівну.

А от про спільний передвиборний список не йдеться. Вирішувати це питання будуть безпосередньо перед виборами.

— Через чотири дні прийде весна, — каже лідерка БЮТу. — А трохи пізніше піде уряд Януковича.

Згідно з угодою, об"єднана опозиція виступає за імперативний мандат для депутатів місцевих рад, скасування змін до Конституції, прийнятих 8 грудня 2004 року, та ухвалення нової редакції Основного Закону.

Виходячи з зали, Тимошенко ніжно притискається до плеча Балоги й бере його під руку.

— Дивись, Юля з Вітьою під ручку стоять! — сміється "нашоукраїнець" Михайло Поживанов, 46 років, і штурхає в плече БЮТівця Олександра Ковтуненка. — Так чудово виглядають... Яка пара!

Водночас, координатор парламентської більшості 54-річна Раїса Богатирьова наполягає, що президентові якомога швидше потрібно зустрітися з головами фракцій Верховної Ради. Оскільки, на її думку, опозиція штучно провокує кризу у роботі Верховної Ради.

— Ми точно готові до будь-яких дострокових виборів — як ідейно, так і фінансово, — каже Богатирьова. — Але чи готова до цього країна? Впевнена, що це нічого не змінить.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і "Наша Україна" об"єдналися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути