вівторок, 13 березня 2007 17:57

БЮТ і "Наша Україна" пішли з Верховної Ради

Учора зранку представники антикризової коаліції заблокували трибуну Верховної Ради. Але виступити керівникам опозиційних фракцій дали. лідерка БЮТу Юлія Тимошенко і 39-річний голова фракції "Нашої України" В"ячеслав Кириленко оголосили вимоги до парламентської більшості, які вони погодили з президентом напередодні.

— Банда в Україні панувати не буде! — вигукує Тимошенко в мікрофон.

Вона вимагає оголосити перерву й обговорити вимоги опозиції. "Антикризовики" критикують опозиціонерів. Зокрема комуніст Петро Симоненко звинувачує у бажанні відновити президентську монархію Леоніда Кучми. 62-річний голова Верховної Ради Олександр Мороз таки оголошує перерву і прогнозує дії опозиції:

— Далі накриються два сектори прапорами, на два тижні — блокування Верховної Ради, вимога до президента не підписувати закони і спроба, щоб підписав указ про розпуск парламенту.

Спікер просить Віктора Ющенка не піддаватись на такий сценарій. Додає, що невдовзі в "антикризовиків" буде 300 депутатських голосів, аби долати його вето. Приєднаються ті, кому набридло протистояння. Мороз дає слово першому перебіжчику в парламенті цього скликання екс-"нашоукраїнцеві" Володимиру Заплатинському, 55 років.

— У Верховній Раді створюється депутатське об"єднання "Незалежна Україна", — оголошує той.

Каже, що депутати, яких опозиція виключила за зраду зі своїх фракцій, об"єднуються. До "Незалежної України" увійдуть восьмеро колишніх БЮТівців та двоє екс-"нашоукраїнців". Заплатинський запрошує приєднуватися нових членів.

Після перерви у засіданні Верховної Ради на третьому поверсі парламенту лідери опозиції скликають журналістів. Самі відходять убік порадитись. Тимошенко щось тихо говорить, а Кириленко слухає. Дівчина-фотограф намагається зробити знімки. Але особистий фотограф Тимошенко відштовхує її.

— Саша, хто ти такий, аби забороняти? — вигукує її колега.

— Напишіть про це. Тут вже одні писали, — різко відповідає фотограф лідерки БЮТу.

Тим часом Тимошенко й Кириленко підходять до журналістів. "Нашоукраїнець" оголошує, що "антикризовики" не підтримують вимог опозиції. Тому фракції БЮТу й "Нашої України" залишають парламент і проситимуть президента скликати засідання Ради національної безпеки і оборони для обговорення цих вимог. Юлія Тимошенко обіцяє: якщо вони будуть проігноровані, то опозиція діятиме так само, як перед президентськими виборами.

— Скоро-скоро їхні фракції розваляться, і вони будуть в антикризовій коаліції, — говорить трохи згодом один з лідерів фракції "Регіонів" Василь Кисельов, 58 років.

Запевняє, що коаліція домовиться з президентом.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і "Наша Україна" пішли з Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути