четвер, 16 серпня 2007 17:05

"Будемо обговорювати і вузьку коаліцію, і широку"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Керівник виборчого штабу Партії регіонів Борис Колесніков працює в колишньому кабінеті покійного Євгена Кушнарьова на вулиці Липській у Києві. У нього — спільна приймальня з головою фракції Партії регонів у парламенті 5 скликання Раїсою Богатирьовою
Керівник виборчого штабу Партії регіонів Борис Колесніков працює в колишньому кабінеті покійного Євгена Кушнарьова на вулиці Липській у Києві. У нього — спільна приймальня з головою фракції Партії регонів у парламенті 5 скликання Раїсою Богатирьовою

Близький друг донецького мільярдера Рината Ахметова Борис Колесніков, 44 роки, на дострокових виборах очолив штаб Партії регіонів. Його заступницею є Раїса Богатирьова, яку теж називають соратницею Ахметова.

У центральному офісі "регіоналів" на вулиці Липській, неподалік Верховної Ради, кабінети Колеснікова і Богатирьової мають спільну приймальню. Водночас у представників старшого покоління керівників партії — Миколи Азарова та Володимира Рибака, тут кабінетів немає. Вони працюють у приміщенні уряду.

Меблі в Колеснікова зроблені під старовину: оббивка з дорогої тканини, різьблені ніжки та спинки крісла і дивана. На журнальному столику — дві пачки "Мальборо", комплект серветок. Колесніков перекладає все це на робочий стіл, а сам сідає на край крісла. Розмовляємо російською.

Депутати-"регіонали" часом розповідають про конфлікти між різними групами в партії. Наскільки по-різному її лідери бачать майбутнє країни?

— Якщо мільйон людей бачить однаково, то це вже Китай часів Мао, — відповідає Колесніков. — Є тактичні речі, в яких погляди можуть відрізнятися. Але стратегія одна. Вона спрямована на успіх України.

А в чому різниця в тактиці Азарова й Ахметова?

— Микола Янович — відмінний міністр фінансів. І як будь-який міністр фінансів, будь-якої країни, він зобов"язаний бути прагматиком і песимістом. Наприклад, коли Віктор Пинзеник був міністром в уряді Юлії Тимошенко, у його приймальні висів плакат: "Грошей немає, але, можливо, будуть". А в німецького міністра фінансів Ерхарда Аденауера свого часу був плакат: "Грошей немає і не буде ніколи". І де зараз Україна, а де Німеччина?

Азаров — прагматик. Але для країни, що розвивається, до прагматизму треба додати якусь долю оптимізму. Інакше може не вийти. Я за своєю природою більш радикально налаштована людина, ніж Микола Янович. Хоч у стратегічних речах ми завжди знаходимо спільні точки.

А в чому конкретно він по-іншому бачить розвиток країни?

— Потрібно розуміти конкурентні переваги України. Чому інвестори повинні вкласти не в Польщу чи Чехію, не в Китай чи Сінгапур, а саме в Україну? Ось це — важливо. І потрібно, щоб уряд правильно визначив, а парламент опрацював і довів, чому потрібно вкладати в Україну. Інакше успіху не буде.

Під час розмови Колесніков постійно дивиться в очі, а  долоні тримає складеними.

Хто розробляв програму, з якою Партія регіонів ітиме на вибори?

— Програму розробляв центральний штаб нашої партії. У неї вкладений весь світовий досвід — щодо подолання демографічних криз, стрибка народжуваності, турботи про молодь. Це все взяте зі світової практики.


Щоб усе це реалізувати, потрібна більшість у парламенті. Чи зможе Партія регіонів отримати її самотужки?

— Ми розраховуємо набрати більше, ніж торік. А скільки? Це побачимо ближче до 5–7 вересня, коли будуть соціологічні дані. Наскільки наші ідеї дійшли до виборців, скільки людей нам симпатизують. Зараз важко сказати.

У приймальні Віктора Пинзеника висів плакат: "Грошей немає, але, можливо, будуть"

Чи будете створювати коаліцію з комуністами у новій Верховній Раді?

— Наші двері, як і минулого разу, будуть відчинені для всіх політичних сил, які поділяють нашу ідеологію і програму. Будемо обговорювати і вузьку коаліцію, і широку.

Як ви сприймаєте заяви "Нашої України–Народної самооборони" і Блоку Юлії Тимошенко, що вони не співпрацюватимуть із Партією регіонів?

— Це криза жанру, відсутність конструктивних ідей. Я думаю, що виборці дадуть оцінку цим заявам. Ну добре — не співпрацюєте, ну й не співпрацюйте. Партія регіонів — самодостатня сила. Для того, щоб Україна була дійсно єдиною, ми готові до співпраці на серйозному рівні, але нікому нав"язувати своєї дружби не будемо. Напевне, їхні заяви спрямовані на те, щоб зібрати максимум голосів. Але потім, після такої кількості звинувачень, їм буде дуже соромно йти на переговори.

Можливо, ці заяви — лише для виборців, і між вами є якась співпраця?

— Не ми ж про це говоримо. Це вони кажуть, що "ми ніколи, ми демократичні...". Та вони прийшли до влади і почали відбирати власність, влаштували репресії, програли всі суди, які могли! Згадайте Кушнарьова, світла йому пам"ять, Єфремова та всіх інших. І це — "демократична сила". А тепер вони бояться заплямуватися... Ну, бійтесь далі, подивимося.

А якщо більшість голосів таки наберуть "Наша Україна–Народна самооборона" і БЮТ?

— Ми намагатимемося не надати їм можливості набрати достатню кількість голосів для формування правлячої коаліції. Простіше кажучи: вони не повинні набрати більше, ніж ми.

Зараз формально все ще існує коаліція між "Регіонами", соціалістами та комуністами. Але вже почалася передвиборна кампанія. Чи відчуваєте конкуренцію в боротьбі за виборців з боку СПУ і КПУ?

— Будь-яка політична сила хоче набрати максимально можливу кількість голосів. Але я не думаю, що буде якась нездорова конкуренція. З боку Партії регіонів такого точно не буде.

Нещодавно з"явилися публікації про те, що ви можете стати кандидатом у прем"єри від Партії регіонів. Чи можливий варіант, що Віктор Янукович відмовиться від цієї посади?

— А чому, власне кажучи, він повинен відмовитися? Він у чудовій формі! Уявіть: ви — прем"єр-міністр, все нормально зі здоров"ям і робота подобається. І ви відмовитеся від посади прем"єра? Це буде оцінено, як невпевненість у своїх силах, як поразка особисто лідера і тієї політичної сили, яку він представляє. Я не думаю, що такі відмови можливі в сучасному світі. Добровільні.

Керівники регіональних штабів Партії регіонів потрапили в ту частину списку, яка може пройти в парламент, а може й не пройти. Чому?

— Це чудовий стимул для їхньої роботи. Так було і минулого разу.

Чому деякі перебіжчики з опозиції не потрапили до вашого виборчого списку?

— Президія політради розглядала кожну кандидатуру й ухвалила таке рішення. Я не можу сказати, хто кому й що обіцяв. Ніхто ж нас публічно не звинуватив у зриві домовленостей чи ще чогось.

А чому Віктор Медведчук не потрапив до списку Партії регіонів? Подейкували, що його включать.

— Ви дивилися фільм "Діамантова рука"? Пам"ятаєте, там Миронов запитує у Нікуліна: "Сеня, объясни товарищу, почему Володька усы сбрил". Ні президія, ні політрада партії жодного разу його кандидатуру не обговорювала.

Кажуть, що Медведчук є вашим неофіційним заступником на посаді керівника передвиборного штабу?

— Ну, це взагалі поза межами реального. У мене немає жодного неофіційного заступника. У тому числі Віктора Володимировича.

— Ви вже не фотографуєте? — запитує після завершення розмови Колесніков.

Бере з робочого столу пачку цигарок і закурює. Розповідає, що на розробку програми Партії регіонів витрачено великі гроші. Запевняє, що реалізовувати її у Кабміні будуть найкваліфікованіші працівники. Потім дивиться на годинник і каже, що має бігти на футбол.

— Наші з "Пюніком" грають, — пояснює.

За сумісництвом Борис Колесніков виконує обов"язки віце-президента донецького "Шахтаря". Каже, що років 25 тому вони з Ринатом Ахметовим разом грали у футбол.

1962, 25 жовтня — Борис Колесніков народився в Маріуполі на Донеччині
1991 — генеральний директор торговельної фірми "Юг"
1997 — закінчив Донецьку державну академію управління
1997 — гендиректор виробничого об"єднання "Київ-конті"
1998 — віце-президент футбольного клубу "Шахтар"
2001 — голова Донецької обласної ради
2003 — голова донецького обласного відділення Партії регіонів
2005 — заарештований за звинуваченням у здирництві. Справу закрили, не виявивши складу злочину
2006 — обраний народним депутатом України
2007 — очолив виборчий штаб Партії регіонів

Зараз ви читаєте новину «"Будемо обговорювати і вузьку коаліцію, і широку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути