середа, 16 вересня 2009 07:15

Білозір, Ващук та Герман розробили варіант герба

  Проект великого герба, який підготували Ганна Герман, Оксана Білозір та Катерина Ващук (ліворуч) та варіант Кабінету Міністрів
Проект великого герба, який підготували Ганна Герман, Оксана Білозір та Катерина Ващук (ліворуч) та варіант Кабінету Міністрів

До Верховної Ради подали новий варіант великого герба України. Його розробили три депутатки: "регіоналка" 50-річна Ганна Герман, "нунсівка" 52-річна Оксана Білозір та Катерина Ващук, 62 роки, з блоку Литвина.

У проекті герба посередині зображено золотий тризуб, який зверху завершується хрестом. По боках — вісім колосків. Знизу жовто-блакитна стрічка з написом: "З нами Бог і Україна". Під нею кетяг калини. За стрічкою перехрещені мушкет та шабля.

— Почали його розробляти, коли я була міністром культури, — розповідає Білозір. — Потім ми займалися цим самі. Я ставила завдання геральдистам, а вони графічно зображували мої ідеї. Було кілька пропозицій. Ми звірялися з Конституцією — яка краще відповідає закону.

Герман каже, що проект герба навмисне внесли представниці різних партій. Мовляв, так намагаються об"єднати фракції. У цьому гербі колосся — символ того, що Україна є житницею Європи. Колоски та тризуб — ознаки, за якими впізнають нашу державу. Хрест нагадує про хрещення Русі у Києві. Мушкет і шабля свідчать про військові традиції країни. Калина — символ духовності й незламності духу.

— Ми не вперто відстоюватимемо свій проект, — веде далі Герман. — Якщо нам запропонують слушні деталі або доповнення, то розглянемо їх. Єдине, з чим я не погоджуся, — це корона, яку запропонував у своєму варіанті Кабмін. Україна завжди була республікою.

У липні на засіданні уряду затвердили інший варіант великого герба. Це золотий тризуб на блакитному щиті, який підтримують жовтий лев у короні й козак із мушкетом. Під щитом — стрічка в національних кольорах і переплетене з кетягами калини колосся пшениці. А над ними — корона. Цей проект зараз розглядають у Міністерстві юстиції.

Останній конкурс оголосили позаторік

Із 1992 року в Україні є лише малий герб — тризуб. Великий існує тільки як законопроект. 1996-го в Конституції зазначили, що малий герб є головним елементом великого.

2001-го у Верховній Раді зареєстрували проект великого герба. Депутати відхили його. Їм не сподобалося зображення корони й похиленого колосся пшениці. Позаторік оголосили новий конкурс на ескіз герба. Найкращі роботи використали в розробці, представленій Кабміном.

Зараз ви читаєте новину «Білозір, Ващук та Герман розробили варіант герба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути