вівторок, 02 листопада 2010 00:25

"Янукович втрачатиме міжнародний авторитет"
5

Сергій Грабовський, політичний аналітик:

— У виборчій кампанії задіяні такі "технології", яких не було в Європі, мабуть, після другої половини 1940-х (хвилі встановлення сателітних просовєтських режимів): арешти потенційних конкурентів на самих виборах та знакових діячів, створення фальшивих партійних осередків, заборони масових зібрань, зрив уже зібраних мітингів, відмова в реєстрації чи зняття зареєстрованих конкурентів тощо. Тобто масовий виборець — той, який до Партії регіонів неприхильний — не зможе проголосувати за тих, за кого хоче. Отож сподіватися на чесні вибори — справа безнадійна.

Ігор Жданов, політичний аналітик:

— Підготовка до місцевих виборів дає підстави говорити про серйозні порушення, а отже, про нечесні вибори. Принаймні мене насторожило те, що правлячою командою свідомо закладалися можливості для фальсифікацій. Мова йде про нерівномірність представництва кандидатів у депутати у комісіях, зняття кандидатів із перегонів тощо. Приклад у Криму, де не реєстрували кандидата в депутати через те, що в нього була фотокартка не такого розміру, або інший не вказав, коли він пішов до першого класу, ще й вражає абсурдністю. І таких абсурдних ситуацій чимало. Єдиний вихід — об'єднатися українським опозиційним партіям і контролювати на всіх рівнях ці вибори.

Віталій Портніков, журналіст:

— Запит на чесні вибори сформується одночасно з розумінням, що діюча влада не здатна поліпшити економічну ситуацію й знайти вихід із кризи. Так що не варто їх ховати. А зараз не варто чекати на якусь особливу реакцію — хоча б тому, що сама влада зацікавлена у перемозі, а опозиція — у покладенні на неї повної відповідальності за наслідки цієї перемоги й керування країною. Насправді в чесних виборах мала би бути зацікавлена саме влада.

Тарас Кузьо, професор, старший науковий співробітник кафедри українознавства в Університеті Торонто:

— Міжнародне співтовариство стає дедалі критичним стосовно адміністрації Януковича і більше не вважає, що він готовий відстоювати демократичні принципи, вільні вибори чи бажання вступити в Євросоюз. Два фактори — змінена в недемократичний спосіб Конституція, адмінресурс влади і тиск на опозицію під час виборчої кампанії до місцевих рад змусили Захід стати на критичнішу позицію. Є велика ймовірність того, що Янукович втрачатиме міжнародний авторитет після виборів. Це тест, який із нього "демократ". А це означатиме, що Захід змушений буде згадати, що Янукович — шахрай виборів 2004 року. Freedom House майже напевно може знизити Україні позицію від "вільної" до "частково вільної" до наступного року.

Олександр Мотиль, професор політології в Радгерському університеті, США:

— Монополізація місцевої влади Партією регіонів посилить антирежимні настрої серед населення. Міжнародним інституціям буде важко проігнорувати грубі порушення цього разу хоча б тому, що досі було багато інших порушень — у ділянці прав людини, свободи слова тощо. Але справа не в реакції міжнародних інституцій. Головне — щоб Німеччина, США та інші впливові західні держави відповідно зреагували. Америка може зреагувати. Чи зреагують європейці — невідомо. Чесні вибори залежать від чесності влади.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович втрачатиме міжнародний авторитет"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути