Ексклюзиви
неділя, 12 вересня 2010 12:15

"Янукович уже не президент, а землевласник" - Тарас Чорновіл

"Реальна влада в руках інших людей, а не Януковича. Серед них — Хорошковський", — каже в телефонну слухавку нардеп Тарас Чорновіл, 46 років. Він сидить у кутку свого кабінету біля комп"ютера навпроти круглого вікна. Дає телефонний коментар журналістам. На робочому столі — дві пачки цигарок та гладіолуси.

— Це помічники люблять інколи зробити мені сюрприз. Я так зрозумів, зі свого городу привезли, — пояснює, поклавши слухавку. Продовжує говорити про голову Служби безпеки Валерія Хорошковського:

— Це люди, які не тонуть. Він виринув при Кучмі й непогано почувався. Потім Кучма зрозумів, що така постать його дискредитує й усунув Хорошковського. І той став гарним російським бізнесменом. Так тихо зник, що, очевидно, матеріали по ньому були серйозні. Потім Хорошковського витягнув із нафталіну Ющенко — зробив заступником голови СБУ (до того прем"єр Тимошенко призначила Хорошковського керівником митниці. — "ГПУ"). Це стало для мене шоком. Я був упевнений, що Хорошковський уже мав російське громадянство.

Чому за президента Януковича Хорошковський очолив СБУ?

— Янукович втрачає реальний контроль за ситуацією в країні. Керує група, в якій глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін, власник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ, міністр палива Юрій Бойко та Хорошковський. На неї працює міністр юстиції Лавринович, по міжнародному вектору — Грищенко. Ця фронда так підставляє Януковича, що скоро, крім азійських країн, він нікуди поїхати не зможе. Одного Хорошковського з відбиранням частот у "5 каналу" та ТВі вистачить, щоб президент став нев"їзним до Євросоюзу.

Чому Хорошковський не боїться діяти так відверто?

— Він — хам, але не дурак. Я переконаний, що основна робота Хорошковського — у Росії. Хіба перед візитом Януковича до Німеччини голова СБУ не розумів, що не можна затримувати керівника фонду Аденауера, який підтримує Ангела Меркель? От так Януковича підставляють.

Як у його команді опинився Льовочкін?

— Він був "смотрящим" від Росії при Кучмі. Потім виринув 2004 року в штабі Януковича. Віктор Федорович мені сказав, що по всіх питаннях можу контактувати з Андрієм Клюєвим, Едуардом Прутніком чи Льовочкіним. Я здивувався. Ну, з Клюєвим зрозуміло — він керує виборчою кампанією, Прутнік — теж ключова постать у виборах. А Льовочкін?

Його тоді всі не любили. Коли стало відомо, що Янукович не виграє президентські вибори, то Льовочкін зник. У людей почали виникати реальні проблеми. Їх почали викликати до прокуратури, і Піскун клав перед ними папочки "Нелицеприятные действия во время избирательной кампании". Адже всі проводять вибори брудно, у всіх готівка має сумнівне походження. Почали шукати того, хто здав інформацію, бо доступ до неї дуже обмежений. Медведчук? Клюєв? Я дійшов висновку, що це міг зробити тільки Льовочкін.

У Південній Кореї до двох відсотків можна красти — якщо не попадешся. Бо як попадешся, можуть розстріляти

Зараз їхня група заправляє країною, а вірні Януковичу люди відсунуті. Де зараз Прутнік? Що з Шуфричем зробили, який Льовочкіну дав по зубах? Де Ахметов? Він був жорстким конкурентом для росіян. Працював над ідеєю, яку з дурості похоронила Тимошенко — про термінову розробку українського шельфу, щоб вийти на енергетичну незалежність від Росії. Тобто він був дуже невигідний для Росії. Сьогодні Ахметов — не при ділах. За ці роки Льовочкін відсторонив активних людей зі штабу Януковича 2004 року.

Що буде з урядом Азарова?

— Азаров не є залежним від Росії. Уряд демонстративно дискредитують. Готуватимуть або до поетапних відставок міністрів, або до відставки всього Кабміну. Це може статися нинішньої осені. І вони (урядовці. — "ГПУ") про це знають.

Хто буде наступним прем"єром?

— Оскільки жлобство імені Хорошковського аж пре, то не здивуюся, що вони захочуть когось від себе. Найбільш кричущий варіант — сам Хорошковський. Хоча напевне уряд очолить Юрій Бойко.

Я знаю його, як нормального керівника. Але є Бойко сам по собі і є під впливом певного клану та іншої держави — Росії. Якби Бойко очолив уряд як незалежний, було б нормальне економічне зростання, дуже жорстка дисципліна для чиновництва, фінансових потоків. Хоча й виведення їх у тіньову сферу, але дуже контрольоване. Дрібне чиновництво перестало б красти, окрім дозволеного мінімального розміру.

Це скільки?

— Не 90 відсотків, як зараз. Такого в світі ніде немає. І в колишньому Союзі не було. У Південній Кореї до двох відсотків можна красти — якщо не попадешся. Бо як попадешся, можуть і розстріляти.

Чи реальна опозиція зараз в Україні?

— Ця опозиція до себе в списки набирала людей або за гроші, або за послуги. Їм казали: плати, а ми дамо тобі в парламенті місце, будеш захищений. Вони дали гроші, як відкупне. Таким чином виконали свої зобов"язання перед будь-ким із лідерів нинішньої опозиції. Коли Тимошенко перестала бути владою, вони пішли з тими, у кого влада. Платили гроші, щоб захищати свій бізнес, людей, які працюють у них на заводах. Чого я маю їх судити?

Ми думаємо, набереться в коаліції 300 депутатів чи ні. А Тимошенко знає, що набереться. А може, і 340. На кого їй тоді розраховувати? Це перший момент. Другий: на безриб"ї і рак риба. Який, приміром, із Яценюка лідер опозиції?

Є ще Тягнибок, Гриценко, Кириленко.

— У Тягнибока один плюс. Як би він кому не продавався, але національні принципи буде відстоювати. Але в нього криза жанру, людей. Радикальний сектор не притягує достатньо інтелектуальну публіку. Дострокові вибори до Тернопільської облради їм дуже підгадили. Виявилося, що їхні люди (депутати від "Свободи". — "ГПУ" ) працювати там не готові.

Гриценко, Кириленко — це парад амбіцій. Ми не вибудували опозиції. Коли з"являється хтось, хто може стати нормальним загальнонаціональним лідером, його якщо не вбивають, то розітруть без сліду. Люди, які сьогодні більш-менш активні в опозиції, починали кар"єру при Кучмі. А тоді було правило: дай усім добре замазатися, щоб були на гачку. Кучма вмів оцінювати, чи є в людини політична перспектива. Він особисто пускав Тимошенко до влади, щоб увійшла у смак, у потоки. Потім її забирали й пояснювали: вибач, а папочки то лежать, рукописи не горять.

Ви говорили, що Тимошенко — борець. Вона такою залишилася?

— Щось у ній зламалося... Щодо Януковича все зрозуміло — він уже не президент, а хороший землевласник, гарний дідусь, якого часом вивозять за кордон. А в Тимошенко є два варіанти — або "рибка на гачку", або — фенікс. Якщо останній, то я співчуваю її сьогоднішнім соратникам. Перезавантаження Тимошенко відбувається з повним відсіканням хвостів. Так було з бізнесом, коли вона "скидала" все, починала з нуля і без команди. Так само було в політиці, коли прощалася з "Громадою" Лазаренка. Біля Тимошенко залишалася гвардія, яка з нею контактувала на родинному рівні — Турчинов, старший Павловський, Олег Білорус. Всіх інших вона, як правило, списує. Далі може оголосити початок нового проекту з новою командою, щоб через якийсь час стати президентом. Шанси в неї великі.



Відпочивав з наметом на півдні Італії


Цього літа Тарас Чорновіл із родиною їздив машиною на південь Італії. Стояв із наметом у кемпінгу. За 10 кв. м біля берега моря платив 50 євро на добу. До його ділянки було підведене світло, вода. Прожив так три тижні в серпні. Сусідами були німці, італійці.

— Єдине, що не подобалося — у них збочений режим дня: вночі довго й нудно веселяться. Коли на пляжі танці до четвертої ранку, хочеш чи ні, встаєш і йдеш туди пити пиво.

У червні Чорноволи відпочивали в кемпінгу на Корсиці.



150

СТІЛЬКИ доларів нардеп Тарас Чорновіл заплатив за картину, на якій Юлія Тимошенко та Віктор Янукович, тримаючись за руки, стрибають через вогонь. Придбав її наприкінці 2008 року на доброчинному аукціоні.

— Стартова ціна була 100 доларів, — каже. — Я підняв до 150 і купив, бо ніхто не торгувався. А десь через тиждень почалися переговори про коаліцію БЮТу й Партії регіонів.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович уже не президент, а землевласник" - Тарас Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути