четвер, 29 квітня 2010 06:46

"Янукович сказав про Голодомор приємне для російської влади"

Автор: фото: Reuters/Jean-Marc Loos
  Віктор Янукович виступає перед депутатами Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі
Віктор Янукович виступає перед депутатами Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі

У вівторок президент Віктор Янукович брав участь у сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. На запитання євродепутатів відповів, що Голодомор не можна визнавати геноцидом.

— Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей, — сказав Янукович. — Але визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо.

Додав, що Голодомор був в Україні, Росії, Поволжі, Білорусі, Казахстані. Голова російської делегації в ПАРЄ Костянтин Косачов того дня заявив, що позиція українського президента "повністю збігається з нашою оцінкою — масовий голод був спільною трагедією всіх народів колишнього СРСР".

— Президент не затратив багато розумових зусиль, щоб дати відповідь на це запитання. Янукович сказав про Голодомор приємне для російської влади, — вважає 76-річний Мирослав Попович, директор Інституту філософії НАНУ. — Є один хиткий момент у позиції людей, що вважають Голодомор геноцидом. За визначенням Організації Об"єднаних Націй, геноцидом є факти знищення чи утисків однієї спільноти іншою за расовою або національною приналежністю. Це положення з"явилося у резолюції на вимогу радянського уряду, який і влаштовував голод в СРСР. Оскільки Голодомор повністю підпадав під визначення геноциду, Кремль домігся введення такого нечіткого формулювання.

Україна підтримує ідейну спадщину Радянського Союзу

Такий рішучий захист політики 1930-х Віктором Януковичем можна пояснити небажанням ворушити минуле і залишити на своєму "троні" Сталіна, цілковито відповідального за такий антилюдський акт. Це наслідок зміни влади в Україні та політичних орієнтацій. Ця влада постійно вводитиме нас у такі конфліктні ситуації і поступово переходитиме від демократичного устрою до тоталітарного. Відмовившись від своїх претензій щодо Голодомору, Україна підтримує ідейну спадщину Радянського Союзу.

Серед українських науковців досі немає єдиного погляду на проблему Голодомору, додає 49-річний Георгій Касьянов, доктор історичних наук, завідувач відділу новітньої історії та політики Інституту історії НАНУ:

— Є група вчених, яка беззастережно підтримує визначення "геноцид". Інші вважають, що в Голодоморі були елементи геноциду, зокрема взимку 1932–1933 років. Ще інші стверджують, що геноцидом події цих років називати не варто, бо немає прямих доказів того, що голод організований спеціально для знищення певної етнічної групи. Класичним прикладом геноциду вважають передусім голокост — знищення євреїв нацистами під час Другої світової війни. Також міжнародна спільнота беззастережно визнає геноцидом винищення народу тутсі в Руанді 1994-го.

Я вважаю, що концепція геноциду є надто політизованою. Компромісним варіантом визначення подій 1932–1933 років був би термін "злочин проти людства".


25


СТІЛЬКИ країн визнали Голодомор геноцидом українського народу. Це Австралія, Азербайджан, Андорра, Аргентина, Бразилія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Іспанія, Італія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Нідерланди, Парагвай, Перу, Польща, Словаччина, США, Угорщина, Чехія та Чилі. "Злочином проти людства" визнав Голодомор в Україні Європарламент.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович сказав про Голодомор приємне для російської влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути