Ексклюзиви
пʼятниця, 22 квітня 2011 01:15

"Янукович рухається шляхом Чаушеску"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Олег Соскін: ”У нас держава — банкрут! Гречка пропала, борошно. Хто зможе платити по 400 доларів за тисячу ”кубів” газу? Будемо замерзати”
Олег Соскін: ”У нас держава — банкрут! Гречка пропала, борошно. Хто зможе платити по 400 доларів за тисячу ”кубів” газу? Будемо замерзати”

— Розпочалася олігархічна революція. Новий клан сім'ї Януковича знищує старий клан сім'ї Кучми, — каже 56-річний Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства. — Тут не обійшлося й без узгодження дій з оточенням Дмитра Медведєва. Нейтралізація Кучми та осіб навколо нього — це й нейтралізація Володимира Путіна, його можливостей впливати на Україну. Це також обрубування можливості повернення Тимошенко до влади через підтримку Путіна.

Із Соскіним зустрічаємося в Національній академії управління. Це приватний навчальний заклад, в якому Олег Ігорович викладає на кафедрі міжнародної економіки та підприємництва. На його робочому столі лежать лише кілька аркушів паперу й стоїть великий лапатий вазон — китайська троянда.

— Іде цілеспрямоване перетворення кланового суспільства на кастове, — каже Соскін. — У клані є влада, власність і гроші, які передаються по праву сили, а в касті — у спадок.

Із другого боку олігархи вдарили по дрібній буржуазії, яку вони бояться — вчителі, інтелігенція, автомобілісти. Їх мільйони, вони володіють власністю й готові чинити опір. На них посилюють тиск: ввели закон про конфіскацію нерухомості, підняли ціни на всі товари. Репресивний апарат держави поставили собі на службу, щоб у людей забирати житло за кредити. Чому ж такі чесні Азаров, Янукович і Тігіпко не заарештували жодного власника розкрадених банків — "Родовід", "Надра", "Укрпромбанк", "Київ"?

Ви стверджуєте, що 10 травня почнеться рух опору. Чому саме ця дата?

— У піст ніхто не вийде. Далі — травневі свята. Потім відбувається активізація. Є все для усвідомлення середньою та дрібною буржуазією, що відступати нема куди: ціни підвищили, платити за газ нема чим, "Нафтогаз" — банкрут, Пенсійний фонд — банкрут. Із Міжнародним валютним фондом про кредити не домовилися. Треба переходити до відкритих дій, спротиву. Далі тільки революція.

Хто очолить протести?

— Немає конкретної сили. Опозиційні партії — ляльки на службі в олігархів. У Кучми, Луценка та Черновецького купа компромату на Януковича. Чому вони його не викидають? Бо хочуть домовитися. Але домовитись не можна, — Соскін часом вставляє фрази російською. — В зоне все по силе. Там, где "воры в законе", договоренностей нет. Тимошенко — деструктивна. Вона — це те мертве, яке лежить на цьому полі. Її можуть заарештувати за зраду національних інтересів — підписання газових угод. Для них (нинішньої влади. — "ГПУ") це означає перетнутися з Путіним, з яким Тимошенко діяла спільно. Янукович може піти на таке лише, коли зробить ставку на Дмитра Медведєва. Він — із Медведєвим, а Тимошенко — із Путіним.

У владі не можуть не бачити наростаючого невдоволення. Який їхній план?

— На Кучму завели справу, щоб відволікти увагу народу від підвищення цін. Фактично Янукович рухається шляхом Чаушеску (румунський президент поставив дружину другою особою в країні. Розстріляний під час акцій протестів 1989 року. — "ГПУ"). Тільки замість дружини в Януковича — двоє синів. То лише здається, що вони сильні. Це до першої крові.

Чому має пролитися кров?

— Тимошенко зайшла на посаду прем'єра при 18 мільярдах доларів держборгу, а покидала пост при 39,8 мільярда. Азаров зайшов на 39,8 мільярда, а зараз — 57. У нас держава — банкрут! Гречка пропала, борошно. Хто зможе платити по 400 доларів за тисячу "кубів" газу? Будемо замерзати.

Хто може стати рушієм революції?

— В Україні близько шести мільйонів молоді віком від 15 до 24 років. Ще близько 13 мільйонів — від 25 до 45 років. Тобто 20 мільйонів активного населення, що не підкоряється існуючій моделі. Їхні лідери мають з'явитися знизу. Податковий майдан та протест автомобілістів показали, що нові сили виходять на поверхню.

Що чекає олігархів після повстання?

— Мають віддати 80 відсотків власності до фонду розвитку нації. Тобто слід провести націоналізацію. Зараз три фактори заважають початися процесу. Перший: алкоголізація населення. Особливо пивом, від якого "мозок стає тупий і лінивий", як казав Бісмарк. Другий: кланам належать основні засоби масової інформації. Робляться видовищні ток-шоу для відволікання людей. Для третини населення головне — отримати гроші. Не заробити, а саме отримати, скажімо, через лотерею чи якусь пивну акцію. Третій фактор — московська церква, яка каже, що всяка влада — від Бога. Нам говорять, що влада — це Янукович, якого Гундяєв (патріарх Кирило. — "ГПУ") — генерал КДБ — висвятив на президента. Це духовний контроль над нацією.

Це буде швидка революція?

— Ні, може бути громадянська війна. Не сумніваюсь, вона пошириться й на Білорусь та Росію. Вісім областей на Західній Україні готові до боротьби з цим режимом. Там має все початися. Схід підтримає, бо ненависть до олігархів та бажання зберегти себе й свої сім'ї об'єднує нас.

На що спирається нинішній режим?

— На бандитов, "воров в законе", — знову переходить на російську. — Поки їм будуть давати подачки, вони підтримуватимуть Януковича. Для цього й беруться кредити, а платити по них будемо ми. У цьому році треба віддати 5,5 мільярда доларів за обслуговування боргу. Вони вважають, що їм треба встановити диктатуру, закрити опозиційні ЗМІ, почати арешти, ліквідувати інакомислячих. Тому революція має початися зараз.

У цієї влади був шанс повести Україну іншим шляхом?

— Треба було людям сказати: "Самі заробляйте на життя". Тоді за два роки міг би з'явитися середній клас. Але це не вигідно владі, бо створить їй конкуренцію, не буде таких прибутків, маєтків. Вони запускають модель лихварського капіталу, коли гроші породжують гроші без створення матеріального багатства.

У моделі народного капіталізму більшість власності перебуває в руках 75 відсотків населення. Треба було повернути в комунальну власність обленерго, ліквідувати райдержадміністрації, землю сільгосппризначення продавати тільки фізичним особам — українцям. Дільничного інспектора, мирового суддю обирати громадою. Функції податкової передати Мінфіну, ліквідувати міліцію в тому вигляді, в якому вона є. Запровадити єдиний соціальний пенсійний податок — 14 відсотків.

Чому цього не роблять?

— Здрастє! А дєньги, а собствєнность? Багачам це не треба, бо тоді їх не буде.

Був радником Кравчука й Кучми

Олег Соскін народився в Києві. Закінчив економічний факультет університету ім. Шевченка. Там же захистив дисертацію й викладав. У грудні 1992 року пройшов менеджерський тренінг у Німецькій aкадемії управління, отримав сертифікат. У вересні 1994-го за місяць пройшов науково-практичний тренінг по програмі для українських парламентарів у Вашингтоні. Був старшим консультантом президента Леоніда Кравчука та економічним радником президента Леоніда Кучми.

— Леонід Данилович доручив радникам написати, яку модель країни бачать вони, — згадує Олег Ігорович. — Я написав: народного капіталізму. А Кучма завжди був прихильником концентрації влади і грошей. Тому пішов із Дімою Табачником, Сергієм Осикою, бо вони йому запропонували фінансові групи. Тоді оформилися початки олігархічного капіталу.

1994-го Соскін очолив недержавний Інститут трансформації суспільства. Лідер Української національної консервативної партії.

Одружений, має доньку Надію.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович рухається шляхом Чаушеску"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

116

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути