пʼятниця, 07 жовтня 2011 06:45

"Янукович розучився приймати рішення"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Народний депутат України Тарас Чорновіл: ”Янукович вжився у ”Межигір’ї”, вклав тут мільярди, душу. З таким багажем тяжко драпати з України”
Народний депутат України Тарас Чорновіл: ”Янукович вжився у ”Межигір’ї”, вклав тут мільярди, душу. З таким багажем тяжко драпати з України”

— У Януковича ситуація дуже підвішена, бо через справу Тимошенко він свариться з Росією, — каже народний депутат Тарас Чорновіл, 47 років. — Путін її більше любить. Газова угода 2009-го — це їхня спільна дитина. І коли маму починають судити, то виникають питання по тату: чи все в порядку в нього з аліментами. Тато — обра-а-а-а-зився.

Тарас В'ячеславович відчиняє вікно свого кабінету в парламентських комітетах, щоб провітрити після цигарок. Швидко складає на столі папери й теки, струшує з них попіл. Ліворуч — квітуча орхідея. Цвіте вчетверте за рік.

— У помічників теж орхідеї, але не цвітуть, — усміхається. Повертається до справи Тимошенко. — Остання зустріч Путіна і Медведєва з Януковичем виглядала так, що його запросили в зоопарк у вигляді корму. Обличчя — перелякане. Думаю, нашому президентові довго й нудно пояснювали, чому йому буде боляче і як можна отримати невеличку анестезію. Зробити боляче можна газом чи черговими санкціями щодо української продукції, як це було при Ющенкові з молоком, сиром і трубами. Януковичу у такій ситуації відкрито грати проти Юлі стане важче. Це буде боротьба проти Росії і Путіна.

Чому справу Тимошенко затягують?

— Янукович боїться і садити, і випускати її. Він розучився приймати та генерувати рішення. Раніше хоч трохи конкретні завдання ставив, а зараз якесь обмежене коло людей — Льовочкін, Фірташ, Хорошковський — носить йому інформацію, а він її клює. Усі думали, що справу Юлі після перерви відправлять на дорозслідування й тихо поховають. Але Януковичу на вухо нашіптують, що на свободі вона буде козні строїть, народ підніме, життя не дасть. Якщо Юлю садять, то буде обвал у переговорах з Євросоюзом. Країна стала заручником Тимошенко.

Єдиний вихід для Януковича — виправдальний вирок апеляційного суду. Після того генпрокурора Пшонку треба буде знімати і робити йому боляче.

Чорновіл затягується цигаркою "Мальборо". Палить через кожні 10 хв.

Якщо екс-прем'єра випустять, вона зможе стати реальним лідером опозиції?

— Всьо, вона здулася. Рейтинг Тимошенко підняли тільки цим арештом. Доки вона сидить, її визнають реальним лідером опозиції. А як вийде... А Яценюк для чого? Тягнибок? Усі інші?

Що буде з "Батьківщиною", якщо Тимошенко посадять?

— Незрозуміло, хто її очолить. Юля зробила все, щоб не було конкурентів. Підняла Турчинова, але його ненавидять. Він — не лідер. При ньому "Батьківщина" остаточно розсиплеться і залишиться дрібненька другорядна партія. Кожем'якін не зможе стати лідером, бо надто непублічний. Є Наталія Королевська, яку Юлія Володимирівна проспала (Королевська створює власну політичну силу. — "ГПУ"). З Королевською партія буде зручною плюшевою опозицією.

Яка політична сила може вирости в реальну опозицію?

— Юля усіх в опозиції затюкала, заштурхала й викинула геть. Тому в нас опозиція не інтелектуальна й не має другого ешелону лідерів.

Яку систему виборів запропонує президент?

— У "регіоналів" виникли сумніви щодо доречності обирання частини парламенту в мажоритарних округах. Вони перебрали можливих кандидатів і зрозуміли, що туди посуне купа некерованих людей. Можна тільки гадати, що вони вичудять ближче до виборів президента — кого підтримають, як себе поведуть, що зроблять із Віктором Федоровичем.

А за партійним списками немає кому протистояти Партії регіонів. Особливо якщо зробити високий прохідний бар'єр. Опозиції по суті немає. Тих, хто є, можна приручити чи вони самі перегризуться.

Третьою силою під час президентських виборів був Сергій Тігіпко. Він втратив шанс стати альтернативою владі?

— Він був не просто третьою силою, а силою на полі Партії регіонів. Що далі, то більше. Можливо, він зрозумів, що йому не дадуть дожити до наступних виборів, якщо він цією третьою силою залишиться. Тігіпко довго думав, що робити з набутим політичним капіталом, і вклав його у віце-прем'єрство. Він уміє примножувати свої гроші.

Які його шанси очолити Партію регіонів й бути кандидатом у президенти від влади?

— Це каже Тігіпко й ніхто, крім нього. Хто буде наступним главою держави, невідомо. Бо не зрозуміло, що це буде за країна, які в ній будуть вибори.

Зараз Тігіпко займається справою, яка йому більш-менш подобається — якісь теоретичні викладки, якісь нібито реформи. З часом треба буде відповідати за них, тоді він знайде щось інше.

Як Янукович змінився за час президентства?

— Відчуття таке, що більше президент напускає на себе впевненості, то очевидніша його розгубленість. Він в очікуванні того, що скоро буде дуже погано, й не розуміє, що робити.

Янукович досі переконаний, що концентрація влади — це добре. Він вважає, йому через чиїсь підступні дії просто не дають нею нормально скористатися. Президент не зрозумів, що взяв на себе ту відповідальність, яку нести неможливо. Навіть в успішніших країнах люди не ризикнуть брати на себе стільки. Янукович вірить, що треба продовжити концентрувати цю владу. Але поки що немає якогось сильного довіреного адміністратора, якому можна було б давати вказівки. Не Льовочкіна, а когось супернадійного. Він починає боятися. В такому стані людина може робити ірраціональні кроки.

Янукович може втекти з України?

— Може, але він тут укорінився. Вжився у "Межигір'ї", вклав тут мільярди, душу. З таким багажем тяжко драпати. У Януковича мінімум національного і духовного, але в нього є приростання до всього матеріального, що називається "нерухомість". Це слово для нього значиме.

Експерти говорять, що наприкінці наступного року можливі серйозні заворушення в країні.

— Усе залежить, що робитиметься на світових ринках і чи будуть гроші у держави. Я не вірю в масштабні політичні протести, доки існують такі люди, як Тимошенко і її БЮТ. Усі масові акції, куди влазили наші політики, були провалені.

Що буде з рівнем життя у найближчі роки?

— Може бути трохи гірше чи ліпше. Але гірше, ніж у 1990-х, точно не буде. Хоча гроші з бюджету як крали, так і крастимуть.

Чорновіл хоче бути послом

Тарас Чорновіл — народний депутат із 2000 року. Вперше переміг на довиборах в одному з округів Львівщини як член Народного руху. Потім пройшов до парламенту від Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". 2004-го увійшов до фракції Партії регіонів. Востаннє балотувався від цієї політсили під №3. Тепер є членом групи "Реформи заради майбутнього", яку очолює колишній "бютівець" Ігор Рибаков.

— Більше не хочу йти в парламент, бо мені соромно, — каже Чорновіл. — Я розумію, що перспектив демократизувати його зсередини немає. Від цього всього можна тільки інфаркт отримати. Я хочу займатися тим, де вважаю себе достатньо хорошим спеціалістом і при найгіршій ситуації зможу робити добру справу — допомагати країні. Я реаліст, розумію, що ні в Америку, ні в Німеччину чи Південну Корею мене не пошлють. Для початку можу поїхати послом в якусь невелику країну, яка не є стратегічним партнером, щоб напрацювати дипломатичний досвід. Після того можна говорити про більш потужні країни.

Чорновіл одружений вдруге, має трьох синів. Двоє з них 20 років живуть у Німеччині з першою дружиною.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович розучився приймати рішення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути