середа, 01 серпня 2007 18:00

Янукович провів ювілейне засідання уряду

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Віце-прем’єр Олександр Кузьмук під час виступів колег на вчорашньому засіданні Кабміну задрімав
Віце-прем’єр Олександр Кузьмук під час виступів колег на вчорашньому засіданні Кабміну задрімав

Учора на розширеному засіданні уряду Віктор Янукович, 57 років, відзвітував за перше півріччя.

— Це так би мовити ювілейне засідання уряду, — говорить він на початку. — Через декілька днів виповнюється рік відтоді, як наша команда сформувала уряд. Цей день залишиться в історії, як дата утвердження нового конституційного порядку парламентсько-президентської моделі влади.

Серед присутніх на засіданні — урядовці, керівники областей, депутати Верховної Ради від владної коаліції та 63-річний спікер Олександр Мороз. Прем"єр запрошував і президента Віктора Ющенка. Однак той відмовився.

Зала засідань переповнена. Деякі посадовці приносять додаткові стільці.

— Вітаю представників регіонів, судової влади, Генпрокуратури, голову Ради, уповноважену з прав людини, — перелічує Янукович. Пильно дивиться на присутніх і каже: — Не бачу Ніну Іванівну Карпачову. Є вона? Вибачте, далеко вас від мене посадили.

Звітувати глава уряду починає з критики роботи попередніх урядів. Називає їх популістами і звинувачує у створенні проблем для економіки.

— Це — провал державного бюджету, скорочення інвестицій. До того ж сповільнилися темпи зростання промислового виробництва, підвищилися тарифи, — жорстко зачитує Янукович з листочка.

Потім його голос м"якшає. Прем"єр переходить до здобутків свого уряду.

— Ми відновили діалог між бізнесом та владою, сприяли поліпшенню українсько-російських відносин, поліпшили ситуацію практично в усіх галузях економіки, — запевняє він.

Янукович називає співпрацю з Верховною Радою головною запорукою успішних дій Кабміну. Наприкінці знову критикує опонентів.

— Опозиційні сили замість співробітництва віддали перевагу мові ультиматумів та політичній дестабілізації, яку вони планували заздалегідь. І прикро, що цей шлях підтримав президент, — каже Янукович.

Після прем"єра виступає міністр палива та енергетики Юрій Бойко, 48 років. Каже, що за два місяці в газосховищах буде необхідна кількість газу на рік. І запевняє, що його ціна різко не зростатиме. Янукович схвально киває головою.

Згодом Бойка запитують, чи піде він на вибори у списках Партії регіонів.

— Нам прем"єр дав завдання працювати на своїх місцях, — різко відповідає він. — Самостійно я на вибори не йду, в списках БЮТу мене теж не буде. А щодо "регіонів", то це запитання залишається без коментарів.

До трибуни підходить Олександр Мороз, знімає окуляри й говорить:

— Навіщо проводити вибори? Треба сколотити суспільство і зруйнувати показники уряду Януковича, — спікер підвищує голос і звертається до губернаторів: — Ви там, колеги, ближче до святих. Передайте, що не цим треба займатися.

Нам прем"єр дав завдання працювати на своїх місцях

Під час виступу Мороз тримається обома руками за трибуну. Каже, що не дасть підтасувати результати виборів.

— Це передвиборний виступ Мороза. Але не знаю, наскільки він йому допоможе, — усміхається згодом у коридорі губернаторка Київщини Віра Ульянченко, 49 років. — Олександр Олександрович використовує будь-яку можливість для пропаганди себе і своїх ідей.


Єнакіївці поставили Януковичу за приклад Хоружівку


Позавчора прем"єр-міністр Віктор Янукович відвідав своє рідне місто Єнакієве, що на Донеччині. Там він поспілкувався з ветеранами, які працювали з ним в автогосподарстві. Один з них — Іван Легенький — навіть запропонував Януковичу випити по сто грамів.

— Где ты меня провожать будешь? Пригласи моих друзей, — прем"єр одразу дає наказ мерові Єнакієвого Сергієві Рушадзе.

— Провода у нас на улицах порезали еще в перестройку. Надо бы сделать, — просить Януковича колишній співробітник Борис Козак. — К Хоружевке (село на Сумщині, де народився і виріс президент Віктор Ющенко. — "ГПУ") асфальт проложили, а здесь — город Януковича. Надо заняться!

Прем"єр обіцяє із цим розібратися і їде на металургійний завод відкривати нову домну. Підприємство входить до компанії СКМ, яка належить однопартійцеві прем"єра Ринатові Ахметову.

— Заводу 110 лет. Тут мой отец больше сорока лет проработал, — виступає Янукович перед робітниками. — Теперь вот открываем самую современную печь, которая работает по энергосберегающей технологии.

Заводом стеляться клуби диму й пилюки. У цей час Янукович оголошує, що головним багатством є здоров"я працівників.

У розмові з пресою лідер Партії регіонів переходить на державну мову. Місцеві журналісти починають невдоволено перешіптуватися. Мовляв, приїхав на Донбас і говорить українською. Янукович тим часом каже, що відносини з Ющенком у нього складні. Однак, незважаючи на постійні протиріччя, доводиться шукати спільну мову.

Кирило САЗОНОВ


Зараз ви читаєте новину «Янукович провів ювілейне засідання уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути