Ексклюзиви
вівторок, 06 липня 2010 03:42

Янукович переплутав посаду Гіларі Клінтон

Автор: фото: УНІАН
  Держсекретар США Гіларі Клінтон та президент України Віктор Янукович під час зустрічі 2 липня у Адміністрації президента в Києві
Держсекретар США Гіларі Клінтон та президент України Віктор Янукович під час зустрічі 2 липня у Адміністрації президента в Києві

Перед приїздом держсекретаря Сполучених Штатів Америки 62-річної Гіларі Клінтон до Міністерства закордонних справ у п"ятницю з прилеглих вулиць міліціонери вимагають прибрати припарковані авто. Один із правоохоронців стукає дубинкою по колесу синього "опеля" — хоче аби спрацювала сигналізація та вийшов власник машини.

— Якщо не прийде за 10 хвилин, будемо евакуйовувати, — каже колезі.

За кілька хвилин виходить власник та відганяє авто.

Клінтон приїжджає до міністерства на закриття засідання Українсько-американської комісії зі стратегічного партнерства в синьому брючному костюмі.

— Щодо НАТО я хочу чітко сказати: Україна є суверенною і незалежною державою, яка має право обирати своїх власних союзників. Двері НАТО залишаються відкритими, але від України залежить, чи ви бажаєте приймати цей крок для вашої безпеки. США і далі будуть розмовляти з лідерами України про ті питання, що нас турбують. Серед них — свобода слова і свобода зібрань. Президент Віктор Янукович та уряд надали зобов"язання посилити демократію. Я можу вітати український уряд за це. Але зобов"язання мусить перетворитися на конкретні кроки.

Звідси держсекретар їде до Адміністрації президента на зустріч із Віктором Януковичем. На вулиці саме починається злива.

— Хочу вам повідомити цікаву фразу, яку Клінтон сказала президенту, — говорить журналістам заступник глави Адміністрації президента 51-річна Ганна Герман у будівлі адміністрації. Підходить ближче та неголосно переповідає слова Клінтон: "Мені сказали, що коли приїжджав Медведєв, був такий самий дощ. Думаю, що це приклад нашої збалансованості".

До зали заходить Гіларі Клінтон, а за нею Віктор Янукович, 59 років. Вона змінила зачіску — заколола пасмо волосся за вухом. Зупиняється за півметра до трибуни, а Янукович підходить впритул до своєї. Кладе на неї руки. Озирається на держсекретаря. Відступає на півметра назад. Близько 10 с усі мовчать. Клінтон усміхаючись дивиться на Януковича.

— Говоріть, — каже їй він та показує рукою на мікрофон.

Близько 10 секунд усі мовчать. Клінтон усміхаючись дивиться на Януковича

— Деякі намагаються примусити Україну зробити вибір між Заходом та Росією, — починає вона. — Ми переконані, що це — хибний вибір. Україна є незалежною державою, тому має сама будувати свою політику.

Після Клінтон свою промову читає Янукович. Спочатку намагається говорити від себе.

— Я вдячний вам, пані шановна генеральний секретар, за теплі слова, — плутає посаду Клінтон, яка є державним секретарем.

Журналісти сміються, чиновники поглядають один на одного. Перекладач перегортає свій екземпляр промови та розгублено дивиться на Януковича. Той продовжує:

— Ми маємо власну українську концепцію, яку запропонували колегам із Євросоюзу та Росії. Ця концепція передбачає створення спільної компанії за участі країн Європи, Росії та України. Мається на увазі будівництво через територію України газопроводу, який забезпечить прокачку додаткових об"ємів газу до Європи.

— Клінтон приїжджала, щоб підтримати діалог між двома країнами, — каже 54-річний Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій. — Візит можна вважати результативним. Американців влаштовують прагматичні стосунки з Україною. Зокрема рішення про відмову від урану. Вони не хочуть штовхати нашу країну "в обійми" Росії. Було вирішено підвищити статус двосторонньої комісії зі співробітництва. Тепер її очолюють міністр закордонних справ України та держсекретар США. Америка достатньо серйозно налаштована розвивати економічні зв"язки з нами. Особливо звертає увагу на енергетичну сферу.

Зараз ви читаєте новину «Янукович переплутав посаду Гіларі Клінтон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути