субота, 19 лютого 2011 10:57

"Янукович має оновити склад Кабміну на 70 процентів" - Гриценко

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко

"Я питаю на зустрічах людей: "Хто відчув, що за рік життя покращилося? Хто дивиться вперед з оптимізмом?" Жодної піднятої руки, — каже про рік президентства Віктора Януковича голова парламентського Комітету з нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко, 53 роки. — Незадоволені підприємці, пенсіонери, військові, чиновники... У країні нема задоволених. На цьому можна поставити крапку".

Із кабінету Гриценка на 12-му поверсі комітетів Верховної Ради видно весь центр Києва. Анатолій Степанович ставить посередині великого столу попільницю. Дозволяє курити. Сідає обличчям до вікна. Воно виходять на сіру будівлю Кабміну. Гриценко зрідка зиркає на телевізор в кутку, який показує засідання парламенту.

— І мільярдери в нас нещасливі, — каже. — Вони мали би бути зацікавлені у стабільності, коли зростають статки громадян і внутрішній попит. А мають стабільність — як на цвинтарі. Частина мільярдерів, що наближена до Януковича, стрімко збільшує статки. Зараз націлилися на приватизацію землі, генеруючих компаній. В економічному сенсі в них усе добре. Але розумніші з них усвідомлюють: концентрація влади і сили в одних руках — це загроза для них.

Які позитивні здобутки нової влади?

— Президент перебрав майже всі повноваження на себе. Сам усіх звільняє і призначає, — Гриценко піднімає руку та клацає пальцями. — Плюс один: уся країна тепер знає, що за все відповідає одна людина — Янукович Віктор Федорович. Він не може сказати, що йому завадив парламент, Генпрокурор, чи голова СБУ. Коли на місце Януковича прийде інша людина, з європейськими цінностями, вона з першого дня буде в комфортних умовах. Зможе швидко замінити верхівку влади і почне ділитися повноваженнями. Посилюватиме роль парламенту, місцевого самоврядування. І це сприйматиметься позитивно — і в Україні, і в Європі.

Сильною владою можуть скористатися і для диктатури. У чому тут позитив?

— Минулого року я з родиною відпочивав у Єгипті. Там було спокійно і стабільно, як любить казати Янукович. Президент Єгипту правив понад 30 років, і раптом усе скінчилося відставкою, арештом його рахунків. Таким буде фінал політики, якщо вона спирається лише на силу та концентрацію повноважень.

Силу влади можна використати на боротьбу з хабарництвом.

— Президент вніс до парламенту законопроект про боротьбу з корупцією. Там нема ключового — кожен чиновник має декларувати видатки, свої та своєї родини. Тож і надалі будуть бідні, згідно з деклараціями, президенти, прем'єри і міністри, а їхні діти — ставатимуть мільярдерами. Значить, президент не хоче боротися з корупцією. Він затримує "чужих" і оберігає "своїх". От ви вірите, що Янукович щиро хоче здолати корупцію?

Хотілося б.

— Тоді йому треба почати з "Межигір'я" (резиденція, яку побудував собі Янукович під Києвом. — "ГПУ"), де підвіконня з ліванського дубу по 45 тисяч доларів. Не можна однією рукою боротися з хабарництвом, а іншою дозволяти, щоб твій син їздив на машині, яку придбали для президента. (Син президента Віктор Янукович-молодший їздить на "Рейндж ровері", орендованому в Держуправлінні справами. — "ГПУ"). Боротьба з корупцією йде від першого крісла країни. Або не йде.

Для чого тоді президенту сильна влада?

— Сконцентрувати повноваження в одних руках, прийняти закон про вибори, який на 10 років забезпечить спокій, і царювати — мабуть, така мета? Але ж люди все бачать, і невдоволення в суспільстві зростає. Цей чайник не може кипіти довго, не випускаючи пару.

Які тепер ключові загрози перед державою?

— Найнебезпечніші загрози внутрішні — у політичній, економічній, соціальній, екологічній сферах. Безробіття мільйонів, недоступність медицини, коли бідні люди не можуть купити ліки або помирають від того, що до них не приїжджає "швидка". І все це на фоні демонстративного і безкарного збагачення влади.

Люди у владі розуміють це?

— Ви не з тим говорите. Запитайте депутатів чи урядовців, які їздять із кількома охоронцями. Вони живуть в абсолютно іншому вимірі. Крадуть в Україні, а живуть у Європі. Там їхні підприємства, літаки, нерухомість, кошти в банках. Забезпечують свої родини товарами з-за кордону — продуктами, водою, навіть працівників на свої підприємства привозять.

Міністр оборони Єжель фактично обізвав щурами військових, які зараз звільняються з армії. Що ви можете відповісти на цю репліку?

— Офіцери звільняються від безнадьоги. Вони відчувають себе непотрібними. Яка мотивація в льотчика служити, якщо він літає три години на рік? Стельмах (екс-голова Нацбанку. — "ГПУ") спрямовує понад 100 мільярдів у приватні банки й не відповідає за це. А льотчикам кажуть: ти служи, а років за 10 з'являться кошти і тоді почнеш літати. Гроші в Україні є, але в українців їх нема. Одній людині, Дмитру Фірташу, віддали понад 30 мільярдів гривень. Це — річний бюджет усіх силових структур!

Новій владі рік, а суспільство поки що не бачить реформ. У чому причина?

— Реформи мають створити умови для реалізації потенціалу 46 мільйонів громадян. В уяві ж Януковича реформи — це коли збудована нова дорога, міст. А що 20–30 процентів грошей "відкотилося" на "свої" фірми, про це не йдеться.

Говорили, що Євро-2012 буде піднесенням країни до стандартів Європи, що 80 відсотків інвестицій будуть приватними. А зараз виходить, що майже 100 процентів грошей на об'єкти — бюджетні або кредити під гарантію уряду. Ідею Євро-2012 спотворили до бізнесового проекту.

На фоні розмов про реформи "відкати" стали більшими. Мінімум 20 процентів. Якщо ви — сильна влада, припиніть це розкрадання.

Леонід Кучма хвалить нову владу за покращення стосунків із Росією. Але зауважує, що за рік не втілений жодний проект з росіянами.

— Кучма тут правий. Рік назад у Харкові з помпою заявили, що вирішили питання газу, Чорноморського флоту, розпочинають спільні проекти у галузі авіації, космосу. Але здобутків нема. Підвищили населенню ціну за газ. Ще не одне підвищення буде. Значить — чистий обман. Янукович був із державним візитом у Китаї, Польщі. Більше за п'ять років із держвізитом він туди не поїде. Азаров їздив до Лівії. І що? Ефективність — близька до нуля, — Гриценко піднімає руку і складає великий і вказівний палець у коло. — Рік тому після поїздки до Брюсселя обіцяли, що от-от буде зона вільної торгівлі, безвізовий режим, угода про асоціацію з ЄС. І що? Пусті декларації, бла-бла-бла... У цьому плані Янукович не відрізняється від Ющенка. Усе те саме, тільки з інтервалом у п'ять років.

Як президент може якісно змінити цю ситуацію?

— Вихід зазвичай там, де і вхід. Він почав із формування команди, й до цього треба повертатися. Оновити на 70 процентів склад Кабміну — як перший крок. Треба проламувати саботаж чиновників, особисто контролювати ключові етапи, аж до отримання результату. Перший рік показав, що важко говорити про моральність, відповідальність і професійність цієї команди.

296 412

СТІЛЬКИ людей проголосували за Анатолія Гриценка в першому турі президентських виборів 17 січня 2010 року. Це 1,2% виборців. Гриценко посів дев'яте місце серед 18 кандидатів.

Ходить рибалити о п'ятій ранку

Анатолій Гриценко має кілька хобі. Це гра у преферанс із родиною, складання пазлів із дітьми та риболовля. Рибалить із дитинства. З однією вудкою виходить на річку Козинка, що біля його дачі під Києвом. Місце прикормив макухою.

— Іду на рибу о п'ятій ранку. Переважно по вихідних. Зрідка буваю в будень, але тоді на роботі від недосипу шумить у голові, — каже Анатолій Степанович. — Торік було море карасів. По 14 за день ловив, — показує на руці розміри рибин у півтори долоні. — А перед тим за шість років зловив лише одного карася, а то все окунь, линок, плотва.

Анатолій Степанович випускник Суворовського училища, полковник запасу. Керував аналітичною службою Ради нацбезпеки й оборони, очолював Центр досліджень ім. Разумкова. За Ющенка тричі був міністром оборони. Одружений із журналісткою Юлією Мостовою. У них спільна 7-річна донька. Також виховує прийомного 12-річного сина. Має двох дорослих дітей від першого шлюбу.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович має оновити склад Кабміну на 70 процентів" - Гриценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути