вівторок, 29 листопада 2016 07:45

Янукович має бути тільки обвинуваченим
2

Колишній президент Віктор Янукович із адвокатом Віталієм Сердюком (позаду) виходять із зали суду в російському Ростові-на-Дону 25 листопада. Янукович мав дати покази через відеозв’язок Святошинському районному суду Києва у справі розстрілу 48 майданівців. Слухання продовжили 28 листопада
Фото: REUTERS
Підозрювані в розстрілі майданівців колишні бійці ”Беркута” у Святошинському районному суді Києва дивляться, як дає покази екс-­президент Віктор Янукович 28 листопада. Засідання транслюють із Росії через відеозв’язок

— Затягування мого допиту — навмисне рішення тих людей, які не хочуть установити істину. Це моя ініціатива — виступити свідком у справі. Я зацікавлений у тому, щоб з'ясували істину та покарали злочинців, — говорить колишній президент 66-річний Віктор Янукович 25 листопада.

Він у суді російського міста Ростов-на-Дону. Має дати свідчення Святошинському районному суду Києва у справі розстрілу майданівців "беркутівцями". Допит запланований по відео­зв'язку. Але обвинувачених спецпризначенців не привезли до будівлі суду. Їх не пропустили представники "Правого сектора" й Автомайдану. Засідання перенесли на понеділок, 28 листопада.

О 18:00 25 листопада за київським часом у Віктора Януковича запланована прес-конференція в Ростові. Це — перша зустріч із журналістами з березня 2014 року.

Екс-президент прибуває у виставковий центр "Вертол Експо" о 17:55. До журналістів запізнюється на 20 хв. Із ним за столом сидить російський журналіст 66-річний Михайло Гусман. Він є першим заступником генерального директора інформаційного агенства "ІТАР-ТАСС".

— Мы никак не были заинтересованы в качестве свидетелей срывать это заседание (суду, на якому мав відбутися відеодопит Януковича. — ГПУ). Это сделала украинская сторона. Очевидно, это нужно было тем, кто боится раскрытия преступлений на Майдане, — каже Янукович. Крутить у правій руці ручку, у лівій тримає аркуш паперу. — Я возмущен тем, что произошло. Вопрос один — кому это выгодно? "Правый сектор", радикалы снова по принципу Майдана работают за пределами законов. Власть это одобряет.

Гусман просить журналістів ставити запитання. Першим піднімає руку Іван Капустін із Ростова:

— Как бы вы оценили нынешнюю украинскую власть? Рассматриваете возможность возвращения на Украину?

— Це правильно спитати в народу, як оцінює владу. Буде точна відповідь, — говорить російською Віктор Федорович. — Якщо подивитися соціологію, то сьогодні 80 відсотків людей негативно ставляться до керівництва країни. Нині багато пишуть, що хочу повернутися, взяти реванш. Я мрію, щоб якомога швидше закінчилася війна на моїй батьківщині — Донбасі. Щоб перестали вмирати люди. Щоб Донбас воскрес із руїн. Щоб повернулися переселенці. Про це думаю. Про інше поки що — ні.

Я за те, щоб Донбас був у складі України, — продовжує Янукович. — Відокремлення — це емоційний порив людей, які негативно відреагували на заворушення в Києві. Коли радикали почали проливати кров.

— Як засинаєте після зради своєї країни? Скільки грошей вивезли, коли тікали? — запитує журналістка з українського "Громадського телебачення". Її просять повторити запитання російською.

— Я наслухався багато образ за цей час. Брехні, відкритої й цинічної, — говорить екс-президент. — Ця влада прийшла в Україну на крові та брехні. Я справді здійснив низку помилок. Я не святий. Головна помилка — не зміг, не знайшов у собі сил для введення військ та оголошення воєнного стану в країні. Це був єдиний спосіб зупинити радикалів. Що стосується якихось казкових грошей, про які багато писали. У жодному банку світу не знайшли ні одного цента моїх коштів. У мене не було й немає ніяких рахунків. Я нічого з України не вивозив, крім особистих речей, які були ручною поклажею.

Про родину Янукович говорити не хоче.

— Як думаєте, що про вас напишуть у підручниках з історії? — запитує журналістка з українського каналу СТБ 28-річна Олена Лунькова.

— Напишуть правду, — Янукович робить паузу на півхвилини. Дивиться в листок, який тримає в руках. — Вам не вдасться мене принизити. Я прожив досить серйозне та складне життя, — усміхається. — І продовжую жити. Я відповідатиму перед своїми дітьми, сім'єю й українським народом. Ви щоб знали, й передайте своїм господарям.

— У мене немає господарів, — каже журна­лістка.

— Ну, це окрема тема. Ви не варті того, щоб витрачати на вас стільки часу, — говорить Янукович.

Гусман дає слово екс-командувачу внутрішніми військами Станіславу Шуляку. Він із березня 2014-го перебуває в розшуку Служби безпеки України. Його підозрюють у причетності до масових вбивств на Майдані 18–22 лютого позаторік.

— Президент Віктор Янукович віддавав вам наказ про розгін Майдану? Чи, може, ви особисто його приймали?

— У ті дні на Майдані були випадки порушення громадського порядку, — говорить Шуляк. — Підрозділи правоохоронців заступають на службу, щоб підтримувати його. Їм для цього не потрібен наказ президента чи мій. Наказу про розстріл не було й не могло бути.

— Яку роль Росія відіграє в конфлікті на Донбасі? Як ставитеся до присутності там російських військових? — запитує Януковича журналіст "Радіо Свобода".

— В Україну з початком конфлікту їхало багато найманців, у тому числі з Європи, — відповідає Янукович. — Інтерес списати все на Росію — величезний. Це одна з причин, чому Україна стала заручником такої політики. Її територію намагаються використовувати, щоб здійснювати тиск на Росію. Багато росіян приїхали на Донбас підтримати своїх рідних.

Янукович відповідає на 31 запитання.

— Виставляти Януковича в ролі свідка не можна. Це девальвація Революції гідності. Однак влада пішла на це й фактично відбілює його, — каже аналітик 60-річний Олександр Кочетков.

— Із самого початку мали б допитувати Януковича лише як обвинуваченого. Але в такому статусі він поки що нікому не вигідний. Бо розповість про домовленості між ним і нинішньою владою до й під час Майдану. Це вплине на настрої людей. У влади достатньо інших проблем. Це різке підвищення тарифів, не сидить ніхто з корупціонерів. Тому пропонує суспільству шоу — Януковича. Ясно, він не міг напряму давати накази "беркутівцям". Між ними було щонайменше п'ять посередників. Але люди дивляться ефір, обговорюють.

Янукович фактично визнав провину, коли втік із країни. Але оголосити йому підозру у справі Майдану важко. Прямих свідчень, що він давав накази розстрілювати людей, немає. Тому Генпрокуратура хоче об'єднати цю справу з іншими — розкраданням держави, зрадою у змові з Росією. А Майдан — як наслідок цього.

Об'єктивне розслідування справи можливе через 20 років. На той час усі причетні до тих подій підуть із життя чи не впливатимуть на політику.

28 листопада Святошинський районний суд Києва продовжив розгляд справи розстрілу майданівців. У суд привезли підо­зрюваних бійців "Беркуту". Перед засіданням генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру Віктору Януковичу у державній зраді.

Допит Віктора Януковича як свідка продовжили. Прокурор розповів, що у період Майдану екс-президент 54 рази зідзвонювався із Віктором Медведчуком (кум президента РФ Володимира Путіна, колишній керівник адміністрації президента Леоніда Кучми. — ГПУ).

Януковичу треба психіатр

— Зірвався спектакль із допитом у суді, то Янукович вирішив розкрити всі свої таланти на зустрічі з журналістами, — каже київський психолог 52-річна Валентина Домська про прес-конференцію колишнього президента-втікача Віктора Януковича у російському Ростові-на-Дону.

Переглядає відео та аналізує його жести й міміку.

— Такі появи Януковича на людях — це самопіар і один зі способів самозахисту. Його риторику варто сприймати як позицію Росії. Вустами Януковича говорить Путін. Донбас Росії не треба. Його вже готові віддати Україні, тільки не знають, що робити із сепаратистами, яких приручили, — каже психолог.

— Янукович нагадує батька, який чекає, поки діти прийдуть до нього з поклоном і проситимуть вибачення. Він не полишає мрії колись повернутися на батьківщину. Запевняє, що тоді в Україні настав би мир і спокій. Простежуються серйозні проблеми із психічним станом. Януковичу не завадить візит до психіатра або нарколога.

Хоче здаватися відвертим, а від значної частини питань ухиляється, — говорить Валентина Іванівна. — Нахабний і зверхній Янукович насправді — глибоко розчарований. Затяжна депресія далася взнаки. Постарів. Під очима мішки. Зловживає спиртним чи антидепресантами. Трохи схуд. Втрату ваги видають обвисла шкіра на шиї і запалі щоки.

Коли відповідає на запитання про Майдан, бачимо злочинця, який намагається з ролі звинуваченого перейти у роль свідка, а то й потерпілого. Думає, що навіть на відстані може маніпулювати українцями. Але минули часи, коли до нього хтось дослухався. Федеральна служба безпеки Росії навчила його вислизати від незручних запитань, але брехати він не вміє. Жести і міміка видають. Часто облизує або прикушує нижню губу, совається на стільці, бігає очима по залу в пошуках підтримки. Іноді навіть заікається.

Зараз ви читаєте новину «Янукович має бути тільки обвинуваченим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути