пʼятниця, 20 вересня 2013 00:00

"Янукович і Тягнибок точно не переможуть"

Автор: фото з сайта www.accent.od.ua
  Народний депутат України Ігор Марков: ”Хто б не став президентом 2015 року, передусім він звільнить Юлію Тимошенко”
Народний депутат України Ігор Марков: ”Хто б не став президентом 2015 року, передусім він звільнить Юлію Тимошенко”

Нардеп із фракції Партії регіонів 40-річний Ігор Марков запрошує на зустріч у депутатський готель "Національний". Він щойно прилетів з Одеси. У фойє виходить у джинсах і синьому пуловері. Із ним помічник — чоловік років 30.

— Серёжа, бери стул, садись, — каже до нього Марков. — Будешь поправлять меня, если занесет, — усміхається, — на поворотах.

У барі нардеп усім замовляє каву та свіжовичавлений сік із грейпфрута й апельсина.

Вищий адміністративний суд позбавив вас мандата народного депутата. Чому?

— Я висловив свою позицію щодо євроінтеграції й пішов у серйозні розбіжності з керівництвом фракції та урядом, — говорить російською Ігор Олегович. — Бо представляю Південь. Тамтешні жителі хочуть бачити Україну в Митному союзі.

Оце в літаку зловив себе на думці: а нащо мене, Вадима Колесніченка, Олега Царьова ("регіонали", знані войовничою прокремлівською позицією. — "ГПУ"), ще деяких хлопців, які категорично виступили проти євроінтеграції, ламати на голосуванні? Уся опозиція підтримує, разом понад 300. Ну, не голосувало б п'ять чоловік, що б це змінило? Але для Партії регіонів важливо, щоб зраду вчинили всі.

Що дає владі одностайність?

— Це треба розглядати в контексті 2015 року. Переконаний, що буде спроба перенести вибори президента до парламенту. Для цього потрібна слухняна Верховна Рада. Перед ними жодне інше завдання, окрім збереження влади, не стоїть. Розуміють, що не мають підтримки населення. Захід України їх ненавидів від початку. А Південний Схід вони зрадили.

Ви очолюєте партію "Родина". Яким бачите її майбутнє?

— Останнім часом отримав величезну кількість дзвінків із Півдня, Сходу — Севастополя, Луганська, Донецька. У кожному місті існують проекти, партії, що не розгорнулись на повну через брак грошей. Моє завдання — об'єднати ці сили в єдиний кулак. Йдеться про створення нового, масштабного політичного ідеологічного проекту, що відстоюватиме інтереси жителів Південного Сходу. Організаційна частина забере трохи часу. Не зупинятимуся на деталях, щоб не давати Банковій нагоди діяти на випередження.

Але це конкурент Партії регіонів. Вони цього не подарують.

— "Регіоналам" варто забути про електоральне поле Півдня та Сходу, бо вони зрадили свого виборця, проголосувавши за євроінтеграцію.

Найближчим часом фракція Партії регіонів почне валитися. Ця політична сила тримається виключно на страху. Публічне покарання мене — показник цього. Якщо пішли на такі дії, то не від хорошого життя. "Регіони" мають у парламенті достатню кількість тямущих людей, які розуміють, що відбувається. Однак не всі можуть висловитися публічно.

Хто ці люди і скільки їх?

— Не скажу, бо не хочу їх підставляти. Але це чимало депутатів.

Ще до рішення суду колеги говорили зі мною. По-дружньому казали: "Подивися на долю Тимошенко і Євгена Кушнарьова" (один із лідерів Партії регіонів, помер 2007 року від поранення на полюванні. — "ГПУ").

Скільки проіснує Партія регіонів?

— Де-факто її вже не існує. Є різні групи, і все це тримається лише через тиск на людей. Переважно лякають, що відберуть бізнес. Йде тотальне прослуховування розмов депутатів. Знаю, що дали команду шукати привід для мого арешту, закрити телеканали, що стосуються мене, знищити бізнес.

Підходять двоє чоловіків у костюмах.

— Ребята, у меня сейчас интервью, подождите, — каже Марков. — Освобожусь, с вами поговорю.

Ті сідають неподалік, слухають розмову. Один повільно крутить у руці мобілку, стискаючи її великим та безіменним пальцями.

Навіщо олігархам із Партії регіонів зраджувати Януковича?

— Вони розуміють, що приречені. Кого не порвали тепер, порвуть у разі проходження Януковича на другий термін. У багатьох олігархів уже забрали або переполовинили бізнес. Смішно виглядає — самодостатні люди з мільярдними статками біжать, аж спотикаються, щоб встигнути проголосувати. Проголосувати так, як їм говорять. Якщо цей режим залишиться, до них прийдуть у будь-якому випадку.

Марков просить про "тайм-аут". Із чоловіками йде на перекур. Після повернення говорить:

— Ребята сказали, что я уклоняюсь от ваших вопросов, — усміхається. — Постараюсь быть точнее.

Януковича можуть переобрати через Верховну Раду?

— У випадку якихось різких кроків буде шалений міжнародний тиск. Лівієць Муаммар Каддафі мав 200 мільярдів доларів, а його застрелили, як собаку. І гроші не допомогли.

Януковича вже не запрошують за кордон. Лідер української опозиції сидить. Почали розказувати, що Кличко не може балотуватися через тривале проживання в Німеччині. Але є певні межі. Януковичу не дозволять саджати чи юридично прибирати кожну людину, яка вирішила кинути йому виклик. Хоча зараз видно, що все йде до великої нестабільності. Врятувати нас може хіба що федералізм. Або нас чекає доля Чехословаччини — розійтися. Говорить Одеса російською, а Львів українською — хай так і буде. Навіщо нас переробляти?

Більшість жителів Одеси — українці. Є громади євреїв, болгар, молдаван.

— Звісно. Але російський світ — це російська мова. Одеські євреї та молдавани, коли говорять між собою російською, належать до російського світу. Тому й хочемо бути в Митному союзі.

Для вас принципове питання Митного союзу?

— Я ніколи не виступав проти Європи. Люблю там бувати, гуляти. Та вважаю, що прагматичніше й вигідніше для країни спочатку вступити до Митного союзу. Потім разом із Росією та іншими країнами-членами вибудовувати взаємини з Євросоюзом.

Якщо один на один із ЄС підпишемо асоціацію — це знищить всю машинобудівну галузь, більшість нашої економіки. Навіщо тоді морські порти? Для Одеси це важливе питання.

Проте торгові війни проти нас веде Росія, а не ЄС.

— Це — тимчасові труднощі, що будуть подолані. А є цивілізаційний вибір. Ми 300 років жили разом. Одесу завжди вважали південними воротами імперії.

Що буде 2015 року?

— Страшна бійка. Режим робитиме все для свого збереження. Але Янукович і Тягнибок точно не переможуть. Далі сказати важко. Та хто б не став президентом, передусім він звільнить Юлію Тимошенко.

11 автомобілів перебуває у власності сім'ї Ігоря Маркова, зазначено в його декларації за 2011 рік: "Порше Каєн", три "мерседеси", дві "Тойоти Секвої", "бентлі", "БМВ 750 Li", "Вольво 960", вантажні радянські ГАЗ-12 і ГАЗ-14. Позаторік Марков отримав 44 тис. грн зарплатні. На рахунку в банку мав 24 тис. грн. У статутні фонди підприємств вніс 5,8 млн грн.

Юрій Луценко обіцяв посадити

Ігор Марков народився в Одесі. Закінчив інститут інженерів морського флоту та економічний університет. На початку 1990-х зайнявся бізнесом. Був директором нафтової компанії "Геліос Ойл", будівельної "Слов'янський альянс". Засновник фірми з вивозу і переробки побутових відходів "Союз". Маркова називають власником одеського телеканалу АТВ та інтернет-сайтів "Таймер" і "Ревізор".

2008-го очолив проросійську партію "Родина". Проходив свідком у справі побиття в Одесі активістів "Свободи" та перекриття автомобілістами траси Одеса—Київ. Тодішній міністр МВС Юрій Луценко публічно обіцяв "посадити Маркова на нари". Той переховувався.

Торік на парламентських виборах ішов самовисуванцем в одеському окрузі №133. Переміг із 22,3 тис. голосами. Увійшов до фракції Партії регіонів. 12 вересня 2013-го Вищий адмінсуд установив, що на окрузі були сфальсифіковані 6 038 голосів. Зобов'язав Центрвиборчком позбавити Маркова мандата.

Дружина Інеса — засновник одеського фітнес-центру "Білий парус". Мають синів 8-річного Олександра, 12-річного Георгія, 20-річного Олега. Чекають народження четвертої дитини.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович і Тягнибок точно не переможуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути