четвер, 28 серпня 2008 15:56

"Янукович підгавкуватиме Росії"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народна депутатка з ”Нашої України” Ксенія Ляпіна кілька днів тому повернулася з кримської Алушти. Вона не відпочиває у депутатських санаторіях
Народна депутатка з ”Нашої України” Ксенія Ляпіна кілька днів тому повернулася з кримської Алушти. Вона не відпочиває у депутатських санаторіях

Цього тижня закінчуються депутатські канікули. У вівторок розпочне роботу третя сесія Верховної Ради нинішнього скликання. Одним із головних питань для депутатів є існування владної коаліції — нині в ній немає більшості. "Бютівець" Ігор Рибаков та "нунсівець" Юрій Бут вийшли з неї на початку літа.

Нині Конституційний Суд вирішує, чи можна вважати таку коаліцію існуючою хоча б формально. Її член "нашоукраїнка" 44-річна Ксенія Ляпіна пропонує приїхати на інтерв"ю до комітетів Верховної Ради, що на вул. Садовій.

На вході до комітетів зустрічаємо Ігоря Рибакова — він швидко виходить із будинку в супроводі трьох охоронців. Зустрічає журналістів "ГПУ" помічниця Ляпіної в облягаючих штанях і блузці з декольте. Піднімаємося на 10-й поверх. Жінка відчиняє двері до кабінету депутатки. Це кімната з великим вікном. Праворуч за робочим столом у білому костюмі сидить Ляпіна. Перед нею — папери і філіжанка з-під кави. Працює комп"ютер.

— Формально вона є, — відповідає депутатка на запитання про існування коаліції.

Щойно ми бачили, як Рибаков виходив із комітетів у супроводі трьох охоронців...

— Певно, боїться за життя. Під час голосування за зняття прем"єра ми побачили, де лягли голоси Бута та Рибакова, — з усмішкою нагадує "нашоукраїнка" про спільне голосування цих депутатів із Партією регіонів. — Вихід один: ставити на голосування ті питання, які не носитимуть політичного характеру. Тоді, можливо, їх підтримає більшість.

Якими питаннями розпочнуть сесію?

— Дискусією щодо війни у Грузії. Гадаю, ми не зможемо прийняти спільного рішення. Багато залежить від Блоку Литвина. Не думаю, що БЮТ висловить різку критику щодо Росії, адже і прем"єр дотримувалася обережної позиції.

Вас не насторожує позиція Віктора Януковича, який пропонує визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії?

— У цьому я ніколи не сумнівалася. Він підгавкуватиме Росії. Хоча весь світ сказав, що це неприпустимо. Але Москва визнала їх незалежність, і Янукович одразу заявив те саме.

Але він є лідером південно-східної частини виборців України й підтримує визнання незалежності сепаратистських регіонів...

— Партія регіонів не є проукраїнською і не захищатиме наш суверенітет. У цьому я не сумнівалася. Там є сепаратистські настрої. Інше питання, наскільки вони всенародні. Думаю, їхній виборець не в захваті від того, що Україна є незалежною. У них такий собі комплекс меншовартості: ми молодші браття Росії. Але це не означає, що вони завтра побігли б голосувати за приєднання до Росії. Янукович це знає. Тому маніпулює й балансує на цьому. Партія регіонів обстоює сепаратистські настрої.

Кому вигідний недієздатний парламент?

— Усім ключовим політичним силам. Партії регіонів — для того щоб довести, що вони були молодці. Прем"єру вигідно, бо уряд має конструктивний вигляд на фоні Верховної Ради, яка "плете інтриги". Не секрет, що й президент може виглядати вигідно на тлі неефективного вищого законодавчого органу. Тільки ми — депутати коаліції — залишаємося винними в усьому, бо мусимо зорганізувати процес так, щоб Рада хоч якось працювала.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк втрачає через те, що під його керівництвом парламент не працює?

— Ні. Особиста популярність Яценюка слабо співвідноситься із загальним рейтингом парламенту. У пострадянських країнах парламентаризм має найнижчу довіру. Бо є звичка до сильної, одноосібної влади. Якось спілкувалася з чоловіком із села, якому за 50. Він каже: "Вас слухаю — правильно говорите, Литвина — і з ним згідний, Януковича якось слухав — і він правильно каже. У мене голова пухне, як вибрати, хто ж правий?"

Це — пострадянський синдром людини, яка ніколи не робила вибір, не має власної думки. Вона вірить кожному слову. Трохи легше з патріотичним електоратом, бо він має певні критерії. Із маргінальним електоратом також усе зрозуміло — дали 20 копійок і він задоволений. Але ж у нас значна частина виборців — не повністю патріоти, але вже й не маргінали. І вже якусь копійку вміють заробляти. І ще не розуміють, на кого спертися. Це — основа, майбутній середній клас. Він — у процесі формування.

30 вересня минає рік із часу дострокових виборів. Президент отримує право розпускати Раду, якщо протягом наступних 30 днів парламент не працюватиме.

— Цього не буде. Сьогодні такий непевний стан Верховної Ради вигідніший провідним політсилам. Тому ніхто не поспішатиме. Тим більше, що не за горами президентські вибори. А от після них з"явиться інтрига. Залежатиме від того, хто переможе. Тоді може виникнути бажання провести позачергові парламентські вибори, щоб переформатувати парламент під "розігнану" президентську кампанію.

Два фаворити президентських перегонів — Янукович і Тимошенко — мають понад 150 мандатів у парламенті. Це означає, що після президентської кампанії можна скласти мандати і спровокувати вибори?

— Це одна з технологій, яку можуть застосувати в будь-який момент.

Як це: глава держави — зрадник і прем"єр — також?

Ваш колега по фракції Анатолій Гриценко заявив про бажання балотуватися на посаду президента...

— Якщо він піде, то в кращому випадку це буде один відсоток. Якщо Гриценко здобуде два, то я його щиро привітаю. Ніхто, крім Ющенка, Тимошенко та Януковича, реальних шансів не має.

Ксенія Ляпіна під час розмови активно жестикулює руками, відкидає волосся з чола.

Чи зменшилася популярність "Нашої України"?

— Ідентичну ситуацію ми переживаємо щороку: падаємо до шести відсотків, потім підіймаємося до 14–15. Мобілізація відбувається під час виборчого процесу. А так люди розсіюють свою увагу. Якщо будуть дострокові вибори, то ми можемо й більше набрати, якщо не підемо блоком, а окремо.

Нам є за що прозвітувати. Зокрема, у гуманітарній сфері — введення незалежного тестування для випускників, по мові ми просунулися. Ті кроки, до яких нас виборець допустив, ми зробили. Я "Нашою Україною" за останній рік пишаюся більше, ніж за всі попередні. Ми стаємо справді ідеологічною партією. Якщо БЮТ може легко домовлятися з комуністами, то ми цього ніколи не робимо.

Чи правда, що частина людей у штабі Януковича не вірять у нього і ставлять на Тимошенко?

— Я цього не знаю. Але "розброд і шатаніє" спостерігається. Партія регіонів ніколи не виносить нічого назовні, а "Наша Україна" все робить на поверхні. Це погано, але це принципи європейської політики. Якщо з наших рядів вийшли люди, які не задоволені нашою політикою, то ми можемо чітко розмежувати позиції, — натякає Ляпіна на депутатів, які створили партію "Єдиний центр".

"Наша Україна" може піти у блоці з "Єдиним центром" на наступні вибори?

— Я ніколи не проголосую за таке рішення.

А якщо скаже президент?

— Що означає "скаже президент"? — обурюється депутатка. — Він авторитет для нас, має потужний вплив на блок. Але неодноразово "Наша Україна" показувала, що через принципи ніхто не переступатиме.

Секретаріат президента звинуватив Юлію Тимошенко в державній зраді...

— Спочатку Тимошенко звинуватила Ющенка в національній зраді по "Венко"...

Але ж цього разу передали документи до Служби безпеки.

— Я не знаю, які там у них дані. По реакції СБУ видно, що доказова база неідеальна. Але з боку Тимошенко її взагалі не було. Ні одну, ні іншу структуру не красять подібні звинувачення. Це нісенітниці. Коли один офіційний представник держави проти іншого робить таку заяву, а в результаті — нічого, це доводить їхню несерйозність. Так на світовій арені нас і сприймають.

Яка мета таких заяв?

— Виключно самореклама. Це ж боротьба на знищення держави. Як це: глава держави — зрадник і прем"єр — також?

У Ляпіної на мобільному грає мелодія з пісні американського співака Френка Сенатри "Нью-Йорк". Вона скидає дзвінки. Розповідає, що кілька днів тому повернулася із Криму. Була із сім"єю в Алушті. Додає, що в депутатських санаторіях не відпочиває.

1964, 5 травня — Ксенія Ляпіна (у дівоцтві Стрельцова) народилася в Києві
1988 — закінчила Київський політехнічний інститут за спеціальністю прикладна математика
1987 — інженер-математик столичного виробничого об"єднання "Октава"
1992 — науковий співробітник Центру радіаційної медицини АМН України
2005 — позаштатний радник президента Віктора Ющенка; голова Ради підприємців при Кабміні
2005, 2006, 2007 — обиралася народним депутатом за списками "Нашої України"
Одружена. Має сина, доньку й онука

Зараз ви читаєте новину «"Янукович підгавкуватиме Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути