середа, 02 березня 2011 04:45

"Як притягнути депутата на робоче місце? Ланцюгами прив'язати?"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  1 березня на третьому поверсі Верховної Ради відкрили виставку. Там народні депутати можуть купувати подарунки до 8 Березня
1 березня на третьому поверсі Верховної Ради відкрили виставку. Там народні депутати можуть купувати подарунки до 8 Березня

"У святому залі Верховної Ради триває ганьба, яка переходить межі, — говорить уранці у вівторок під час засідання фракції БЮТ нардеп Іван Кириленко, 44 роки. — Треба закінчити роботу багатоверстатників".

"Бютівці" ухвалюють рішення, щоб кожен депутат голосував тільки сам за себе. Переходять до сесійної зали та віддають картки відсутніх колег-однопартійців працівникам апарату Ради. Цим демонструють, що не голосуватимуть за відсутніх.

У залі значно більше нардепів, ніж зазвичай. Хоча не видно "регіоналів" Ріната Ахметова та Юрія Іванющенка, які з'являються раз на кілька років.

— Депутати не ходять на засідання, бо не мають фізичної можливості, — пояснює журналістам у кулуарах голова регламентного комітету, "регіонал" Володимир Макеєнко, 45 років. — Якщо вони ходитимуть, парламент буде працювати не цілий день, а годину. Як притягнути депутата на робоче місце до зали? Прив'язати, як президент сказав, ланцюгами до крісел? Навіть якщо це зробити, результати будуть ті самі: чи один депутат натисне п'ять кнопок, чи п'ятеро по одній. Є рішення партії і його треба виконувати.

Депутати кажуть, що до регламентного комітету надходять пропозиції, як змусити депутатів голосувати самим. Пропонують не платити зарплату тим, хто не зареєструвався в залі.

На початку засідання спікер 54-річний Володимир Литвин вітає з днем народження "регіонала" Олександра Лєщинського та позафракційного Анатолія Семиногу. За годину каже, що помилився й день народження в них завтра.

Слово з трибуни бере "нунсівець" Арсеній Яценюк, 36 років. Знову піднімає тему голосування депутатів чужими картками. Каже, Литвину досить підписати розпорядження про встановлення модернізованого варіанту системи голосування "Рада", що дозволяє депутату голосувати тільки за себе. Цю систему розробили 2008 року, коли Яценюк був спікером. Витратили 461 тис. грн. Вона передбачає, що під час голосування депутат має тримати на пульті дві руки. У цей час він не може дотягнутися до сусіднього пульту.

— Пропозиція запізнилася на три роки, — відповідає Литвин. — Під час роботи пропоную колегам сидіти в сесійній залі й працювати, а не з'являтися раз у місяць і давати настанови, — натякає на прогули Яценюка.

Депутати приймають за основу зміни до Сімейного кодексу. Пропонують заборонити всиновлювати дітей тим, хто потребує догляду, не має українського громадянства та тим, хто перебуває у шлюбі з такими людьми. Хочуть дозволити всиновлювати дітей без згоди батьків, якщо ті два місяці не забирали дитину з лікарні чи притулку.

Зараз ви читаєте новину «"Як притягнути депутата на робоче місце? Ланцюгами прив'язати?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути