понеділок, 18 лютого 2008 18:18

Президент може розпустити парламент через 23 дні

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Ігор Шаров із Блоку Литвина (ліворуч), Сергій Ківалов із Партії регіонів та ”бютівець” Валерій Сушкевич під час вчорашнього засідання погоджувальної ради парламенту
Ігор Шаров із Блоку Литвина (ліворуч), Сергій Ківалов із Партії регіонів та ”бютівець” Валерій Сушкевич під час вчорашнього засідання погоджувальної ради парламенту

Сьогоднішнє засідання погоджувальної ради парламенту тривало 2 хв. Спікер Арсеній Яценюк, 33 роки, заявив, що Партія регіонів не готова домовлятися про розблокування роботи Верховної Ради.

— До четверга можете не приходити, — говорить лідер Компартії Петро Симоненко, 55 років, журналістам перед початком засідання. — Кіна не буде.

У залі сидить "бютівець" 65-річний Володимир Яворівський. Переглядає порядок денний на тиждень. Заходить "нашоукраїнець" Анатолій Гриценко, 50 років. Сідає навпроти.

— Так ми завтра працюємо чи ні? — цікавиться.

— У них запитайте, — киває в бік "регіоналів" Яворівський.

— А правда, що БЮТ вступає в "Гарт"? — жартує Гриценко над розмовами про створення нової партії головою Секретаріату президента Віктором Балогою.

— Да. Після вас, — відрубує "бютівець".

До зали швидко заходить Арсеній Яценюк. Не сідаючи, нарікає на Партію регіонів та комуністів:

— Я вас довго не затримуватиму, бо у них немає бажання домовлятися. Йдеться не про НАТО, а про крісла і владу. З огляду на це, я не бачу можливості проводити погоджувальну раду, бо нема що погоджувати.

— Та подождите вы! Сначала надо замов выбрать, — викрикує з місця комуніст Олександр Ткаченко, 68 років.

Яценюк просить, аби не перебивав його.

— Ви не директор парламенту, — обурюється Ткаченко і продовжує: — Навіть не привітався по-людськи.

А правда, що БЮТ вступає в "Гарт"?

Спікер виходить. Депутати йдуть у коридор. Нардеп від Партії регіонів Василь Хара, 60 років, каже:

— Разве с такими людьми можна договориться? Мы что, должны лечь под Яценюка и танцевать польку "Бабочку"? Такого никогда не будет. Он слишком молод и безответственен. Это по-мальчишески. Он еще не созрел быть спикером.

Перед телекамерами по черзі зупиняються і виступають лідери фракцій. Голова фракції БЮТ 51-річний Іван Кириленко звинувачує Партію регіонів у бажанні йти на дострокові вибори. Додає, що його блок до цього готовий.

— Нагадую, що залишилося 23 дні, — говорить він. Має на увазі, що парламент не збирається на засідання з 13 лютого. Якщо так триватиме 30 днів, то президент має право парламент розпустити.

Лідер однойменного блоку Володимир Литвин наголошує: жодних виборів не буде, бо до них не готовий ніхто. "Нашоукраїнець" В"ячеслав Кириленко каже, що його фракція на засідання у вівторок прийде. Вважає, що головна мета блокування роботи Ради "регіоналами" — переформатування коаліції, заміна спікера й прем"єра. Однак "регіонал" Олександр Єфремов, 53 роки, його слова заперечує:

— Ми не ставимо собі завдання влазити в інтереси коаліції. І без нашого втручання видно, вона не може існувати через велику кількість внутрішніх суперечностей.

Позаду виступаючих у кутку стоїть "регіоналка" Ганна Герман. Чекає на виступ. Але це їй не вдається, бо журналістам повідомляють, що Яценюк дасть короткий брифінг. Ті біжать на поверх вище. Спікер говорить, що не збирається відкривати пленарні засідання лише для того, щоб відстрочити можливий розпуск Ради.

— Переривати засідання задля того, аби 30-денний термін відліку постійно відновлювався, вже ніхто не буде. Або парламент системно працюватиме, або його поховають, — говорить спікер. Додає, що Партія регіонів завжди знайде привід для блокування. — Не було б НАТО, був би Голодомор. Не Голодомор — так російська мова, не російська мова — Луценко, не Луценко — Шуфрич, не Шуфрич — ще щось. Це нескінченний перелік.

Зараз ви читаєте новину «Президент може розпустити парламент через 23 дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути