Ексклюзиви
вівторок, 30 жовтня 2012 05:45

"Я рекомендувала б Симоненкові підвозити виборців своєю яхтою"

Білявка з опухлим обличчям стоїть посеред Михайлівської площі біля пам'ятника княгині Ользі. Біля неї — троє чоловіків у потертих куртках, брудних черевиках. Від них тхне перегаром. Вони прийшли у неділю на концерт, що організувала Партія регіонів до 68-ї річниці визволення Києва від фашистів.

До початку — година. Збираються групками. Переважно студенти й літні люди. Їх близько тисячі. Між ними бігають чоловіки та жінки. Ручками із символікою Партії регіонів у блокноти записують прізвища, мобільні й кількість осіб, які привів кожен учасник.

— Що ви робите? — цікавимося у низького хлопця з довгою парасолею на спині.

— Я ученик. Просто бегаю.

— На самом деле нам обещали заплатить по 140 гривен, — розповідає дівчина і прикриває рот коміром куртки.

— Повинні стояти з 14.30 до одинадцятої вечора, — говорить високий хлопець.

— Давайте-давайте. Пошли на ту сторону сцены, — каже чоловік і махає блокнотом.

За 100 м звідси — готель "Інтерконтиненталь". Там розташований прес-центр Партії регіонів.

З-за спини до керівниці прес-центру 53-річної Ганни Герман підходить заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони, кандидат у нардепи 45-річний Нестор Шуфрич. Закриває їй руками очі.

— Нестор Іванович? — широко усміхається вона.

— Так, — Шуфрич цілує її в щоку.

— Це правда, що ваша політична сила звезла під Київ більш як три тисячі "молодиків спортивної статури"? — запитують Герман.

— Навіщо нам заворушення, якщо ми, як ніхто, зацікавлені у спокої? — відповідає. — Ці провокації влаштовують наші опоненти, як робили це 2004 року.

— А от лідер комуністів Симоненко заявив, що Партія регіонів почала вибори із грубих порушень у Макіївці на Донеччині. Нібито 14 автобусами возили виборців, щоб ті голосували на різних дільницях.

— Ми настільки добре почуваємося на Донеччині, що не потребуємо робити якісь "вертушки", — продовжує Герман. — Можливо, наші працівники підвозили стареньких і хворих? Можливо, саме це Петро Миколайович мав на увазі? Тому я рекомендувала б Симоненкові підвозити виборців своєю яхтою.

Герман іде на пряме включення з керівниками регіональних штабів партії. Їх по черзі показують на великих екранах. За спинами — портрет Віктора Януковича. Ті розповідають, що вибори відбуваються спокійно і є лише деякі порушення з боку опозиції. Зокрема, неприбрана агітація за УДАР, "Свободу".

— Як настрій? — підходить до представника президента в парламенті 42-річного Юрія Мірошниченка "литвинівець" Олег Зарубінський, 49 років. Останній балотується в Раду за списками "Регіонів".

Мірошниченко робить ковток чаю і з усмішкою відповідає:

— А який може бути настрій у представника партії, яка перемагає? Ха-ха. Тепер маємо моральне право у формуванні більшості, хоча кому вона треба?

Обидва голосно сміються, заходять у прес-центр. До трибуни йде голова фракції Партії регіонів 58-річний Олександр Єфремов. Він повернувся з Луганська, де голосував:

— Наши оппоненты от моего имени распространяли некрологи, что наш кандидат Иоффе умер. А другой кандидат Чуб снялся с выборов и агитирует за нашего оппонента.

Йде за столик, де сидять Інна Богословська, кандидатка в депутати Світлана Фабрикант та Олег Зарубінський. Показує їм листівки і пошепки розповідає дані опитувань:

— У Объединенной оппозиции 24 процента, у Кличко — 12, у коммунистов идет на спад — 11, а у "Свободы" — 10 процентов.

Фабрикант робить великі очі й ойкає.

У холі накривають столи. Пригощають сендвічами, чаєм та кавою. О 19.00 приїжджає віце-прем'єр 52-річний Сергій Тігіпко. Він — №3 у виборчому списку Партії регіонів. Говорить, що з нетерпінням чекає результатів екзит-полів.

— Розраховуємо на 32-33 відсотки за списком і близько 70 відсотків мажоритарників, — розповідає.

Біля трьох дверей входу до прес-центру стають по двоє-троє охоронців. За 30 хв. має приїхати №1 списку, прем'єр 64-річний Микола Азаров. На вулицю без верхнього одягу його виходять зустрічати Ганна Герман із заступником голови партії Володимиром Рибаком. Стоять так 10 хв. До входу на великій швидкості під'їжджають машини Державтоінспекції. Посередині — авто з Азаровим. Першою його біжить цілувати Герман, тоді — Рибак. Охоронці розпихають журналістів, Азаров із Герман і Рибаком ідуть до ліфта, піднімаються на дев'ятий поверх. Неподалік у фойє на дивані сидить 57-річний Ігор Смешко, екс-голова Служби безпеки.

— Я прийшов сюди на зустріч із двома друзями — депутатами Європарламенту. Про що говорили, не скажу, — ховає під пахву великий конверт і швидко виходить із готелю.

О 20.15 у підвал до журналістів спускається Азаров. За його спиною пряме включення одного з телеканалів, де показують результати екзит-полів. У Партії регіонів — 31,6%, Об'єднаної опозиції — 23,7%, УДАРу — 13,2%, Компартії — 13% та "Свободи" 11%.

— Демократические выборы состоялись. Они показали достаточно высокую явку, — каже прем'єр. — Это ответ тем, кто говорил, что люди разочарованы, что не придут на выборы. Единичные нарушения в такой большой стране свидетельствуют о высокой организации выборов. Еще нужно дождаться официальных результатов, но уже видно, что Партия регионов победила.

— Нет! — хтось вигукує із зали.

— Кому-то хотелось, чтобы мы проиграли. Но мы выиграли.

— Вы будете работать? — вигукує журналістка.

— Я не буду отвечать на провокационные вопросы, — каже Азаров і відмовляється спілкуватися далі.

Зараз ви читаєте новину «"Я рекомендувала б Симоненкові підвозити виборців своєю яхтою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути