четвер, 02 липня 2020 00:10

45 відсотків українців не схвалюють дії президента

38% українців схвалюють дії та заяви президента Володимира Зеленського, а 45% - ні. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. Його проводили з 20 по 23 червня. Тих, хто не підтримує главу держави, уперше за рік стало більше, кажуть соціологи. У травні дії Зеленського схвалювали 47%.

Уряду довіряють 23%, не довіряють — 59. Верховній Раді — 21% і 62% відповідно.

Соціологи провели 2 тисячі телефонних інтерв'ю з українцями віком від 18 років.

Володимир Зеленський переміг на президентських виборах торік. У першому турі за нього проголосували 30,24%, у другому — 73,22%.

— Зеленський поступово втрачає прихильників. Коронавірус трохи відтермінував це зниження довіри, бо були екстремальні умови, — говорить соціолог 69-річний Євген Головаха.

Чому незадоволених стає більше?

— Українці багатше не живуть. Ситуація не покращується.

Люди спершу сподіваються, що їхній вибір принесе успіх. Але це не знаходить підтвердження й рейтинги починають опускатися. Підтримка Зеленського падає не надто швидко. У президентів після першого року правління вона наближалася до статистичної похибки (відхилення результату від справжнього значення. Може становити кілька відсотків. — ГПУ).

Як Зеленському вдалося протриматися рік?

— По-перше, немає підозри, що він хоче отримати користь від президентства. Попередників українці підозрювали, що ті використовують владу у власних цілях.

По-друге, молодий. Йому дають більший карт-бланш. Усі розуміли — президент не має досвіду. Дають час, доки набереться навичок керівництва країною.

Третє — у Володимира Зеленського чималий прошарок електорату, який із ним залишиться до останнього. Переважно це Південь і Схід України. Хто вважає неприйнятним прихід до влади "Опозиційної платформи — За життя".

У чому президент провалився?

— Зеленський нічого не завалив одразу. Не мав особистого великого скандалу. Були тільки з депутатами, прем'єр-міністрами.

Його біда в тому, що опинився між двох вогнів. З одного боку, націоналісти, які називають його агентом Кремля. З другого — проросійські сили, що тягнуть у Москву. Зрозуміло, у президента має бути центристська ідеологія. Але він її чітко не сформулював. Головна проблема, що сам не здатний на це. І в його політичній силі немає тих, хто може виробити ідеологію.

Як виглядає кадрова політика президента?

— Багато в чому недолугою. Шукали чимало нових людей, ішли шляхом спроб і помилок. А це не дуже ефективно. Когось ставили — виявлявся нездатним, замінювали. Єдине, що сприймається як позитив — Зеленський не боїться міняти людей, які не виправдовують сподівань. Це свідчить, що немає кумівства. Та якщо одного невдаху міняти на другого — довіра знижуватиметься. Це і сталося.

Зараз більшість негативу йде на уряд і Верховну Раду. Чому?

— У нас традиційно є повага до першої особи. Доки Зеленський сам не наробить дурниць. Його українці теж відкинуть, але в останню чергу. Якщо щоразу призначатиме неспроможних чиновників, у масовій свідомості вкарбовуватиметься — наче він керівник невдах. Його сприймуть так само.

Чи вдасться Зеленському повернути рівень підтримки?

— Дуже важко. Ймовірніше, буде поступове падіння.

Що може втримати рейтинг?

— Нарешті призначити ефективний Кабінет міністрів. Ухвалити неординарні рішення, які позитивно сприйме більшість. А це вже хист. Якщо Зеленський цього внутрішньо не відчуває, то буде політиком-невдахою. Політика — це і професія, і покликання. До цього треба ставитися серйозно.

Зараз ви читаєте новину «45 відсотків українців не схвалюють дії президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути