пʼятниця, 29 грудня 2017 05:30

2017-го вистояли, прорвались і йдемо далі

2017-го вистояли, прорвались і йдемо далі

Четвертий рік війни й протистояння з Росією завершується. І хоч до перемоги над ворогом і звільнення територій нам ще далеко, все ж Україна живе, відновлюється і рухається геть від Москви.

Найперше, цьому сприяє безвізовий режим, якого попри всі перешкоди вдалося досягнути Петрові Порошенку. Хоч як би ви не ставилися до влади і президента, багато в чому це його особиста заслуга. Адже вперше про безвіз почав говорити саме він і ще тоді, коли над цим відверто сміялися як у нас, так і за кордоном.

Можливість вільно подорожувати Європою, навіть тільки для туризму, є принциповим проривом. Адже дозволяє, насамперед східнякам, побачити іншу якість та інший стиль побудови міста, суспільства й держави. Рано чи пізно це зерно європейськості дасть свої плоди. І це прекрасно усвідомлюють у Москві. Саме тому наш ворог зробив усе можливе для провалу ратифікації угоди про асоціацію Україна–Євросоюз і надання безвізового режиму. Втім марно — ми все ж таки прорвались у ЄС.

Друга зовнішньополітична перемога — продовження економічних санкцій проти РФ. Про те, що їх "вот-вот" скасують, російські пропагандисти розповідали з літа минулого року. Кісельовим та чаленкам із Москви активно допомагали колишні спікери Партії регіонів у Києві. Екс-міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, колишній прес-секретар МЗС Олег Волошин, екс-міністр економіки Віктор Суслов — тема скасування санкцій проти Росії в ефірі телеканалів об'єднувала їх усіх. Однак, попри прогнози, санкції були продовжені ЄС знову і знову.

Урожайним став 2017 рік і для реформаторів. Їм вдалося запустити цілу низку надзвичайно корисних змін, результати яких відчуємо у майбутньому.

Вперше в Україні був обраний новий склад Верховного суду. І хоча представники громадськості нарікають, що не всі їхні зауваження враховано, навіть вони не можуть заперечити: враховано більшість і вперше громадськість взагалі мала право голосу при виборах суддів ВС. Утім, це лише початок. З наступного року розпочинається найцікавіше — районні суди замінять на окружні й кожен суддя змушений буде пройти жорсткий конкурсний відбір.

За рік, що минає, значно пожвавішала робота НАБУ. Антикорупціонери висунули звинувачення одразу шести нардепам. Прикметно, що двоє з них представляють провладні фракції коаліції і з обох депутатська недоторканність була знята. Бо президент вважає, що всі мають співпрацювати з Національним антикорупційним бюро.

Звичайно, судових вироків поки що замало, а за справами, які розслідує НАБУ, взагалі немає ще жодного. Але втішає, що прокуратура в частині боротьби з корупцією й хабарництвом за 2017-й добилася засудження 1534 злочинців. Скеровано до суду 2884 справи й обліковано 9358 корупційних злочинів, щодо яких ведуть слідство. Цей емоційний і занадто красномовний генпрокурор і без юридичної освіти виявився результативнішим від усіх своїх юридично освічених попередників.

Чи не найразючіші зміни відбулися в реформі децентралізації. Міста, містечка й села 2017-го мали в рази більше коштів, ніж раніше. А з наступного року місцеві громади розподілятимуть майже половину всього державного бюджету країни. Там, де є нормальні мери й голови самоврядування, це одразу ж позначилося на якості доріг, освітленні вулиць і навіть чищенні снігу.

І тут сім'я не без виродків. Тож якщо ваш мер опирається змінам, панічно боїться утворення Об'єднаної територіальної громади (ОТГ), щоб на нових виборах не втратити місце, значить, зміни у вас затрималися. Але обов'язково будуть у майбутньому.

Починає роботу й найрадикальніша з реформ, що стартували цієї осені, — медична. Значно збільшений бюджет охорони здоров'я відтепер розподілятимуть не на ліжко-місце, а за пацієнтом. Це призведе до процвітання лікарень, де працюють лікарі з хорошою репутацією. Але водночас — до занепаду тих, кому пацієнти не вірять.

Опорні госпіталі, місцеві лікарні, сімейні лікарі — все це впроваджуватиметься кілька років і має принципово змінити як рівень оплати працівників охорони здоров'я, так і якість надаваних послуг. Нам із вами як пацієнтам ще доведеться навчитися не давати хабарів, довіряючи, що і без них нас лікуватимуть на совість.

Особливе питання — сільська медицина, закон про яку запропонував президент. Там діятиме зовсім інша система. Адже людей у селах менше, а витрати на утримання приміщень лікарень та амбулаторій чималі. Окреме фінансування передбачає розбудову фельдшерсько-­акушерських пунктів і навіть покриття сільської місцевості високошвидкісним інтернетом, що зробить можливими скайп-консультації лікарів для селян.

Але найбільше досягнення — внутрішня стабільність країни.

Незважаючи на численні спроби організувати фронт поміж українцями, розпалити вогнище громадянського конфлікту просто у Києві, поки що нічого не вийшло. Влада спокійно сприймає критику й протести опозиції. Протестувальники не переходять червоних ліній, розуміючи, що справжній ворог на фронті, а опоненти — такі ж українці.

Ще одна знакова зміна — цьогоріч уперше Україна святкуватиме Різдво не один раз, а двічі: 25 грудня разом з усім світом і 7 січня — традиційно з вертепами й столом, де стоятимуть кутя і 12 страв.

За рік, що минає, наша безвізова, уже напів-європейська, реформована Україна відчалила і все далі віддаляється від Москви. І за можливість цього руху треба подякувати нашим захисникам, які собою відділили наш рідний край і території, що тимчасово загарбав "русский мир".

Віктор УКОЛОВ, депутат ВР України 6-го скликання

Зараз ви читаєте новину «2017-го вистояли, прорвались і йдемо далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути