середа, 24 листопада 2010 00:15

Жінки моржують під час обідньої перерви

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Киянки під час обідньої перерви роздягаються і заходять у Дніпро
Киянки під час обідньої перерви роздягаються і заходять у Дніпро

Минулого четверга пополудні 67-річний Ігор Хоменко на пляжі столичного Гідропарку скидає куртку, штани, светр, сорочку та чорні плавки. Кілька хвилин голяка плаває у Дніпрі. Сезон моржування відкрив у жовтні.

— Моржую 30 років, — Ігор Данилович виходить із води, накидає на плечі бавовняний халат. Починає пританцьовувати. — Раніше постійно спортом займався — плавав, грав у баскетбол та теніс. 1980-го почали боліти ноги. Лікар поставив якийсь складний діагноз і сказав, що відтепер буду його постійним клієнтом. Я почав кожного ранку купатися у холодній воді. Вже й забув, як до тої лікарні їхати. Як заходжу у воду, здається, що стаю юнаком і тепер всі дівчата моїми будуть. Живіт втягується, спина розправляється. Хоч на танці йди і любу баришню запрошуй.

Ігор Данилович дістає із пакета термос із малиновим чаєм. Наливає у пластиковий стаканчик.

— Тепер здається, що я у парній, — підморгує. — Раніше мої діти моржування не признавали. Казали: "У нашого діда на старості криша поїхала". Та минулого року донька вибачилася. Щось вона довго хворіла — то грип, то застуда. Я її за півгодини вилікував — змусив умитися холодною водою і побігати навколо будинку в 30-градусний мороз. Більше мікроби до неї не чіплялися. Свого онука, як йому було три місяці, почав купати у прохолодній воді. Батьки про це й не здогадувалися. А тепер мені дякують, бо хлопчик здоровеньким росте.

На пляж прибігає захекана Алла Іванівна, 63 роки. На ходу роздягається. 5 хв. плаває брасом уздовж берега.

— Зайнятися моржуванням порадила сусідка. У неї після цього тиск нормалізувався, серце перестало боліти. Вранці йду до колонки. Набираю два відра води. На дитячому майданчику біля будинку скидаю одяг і виливаю на голову воду. Наче на світ заново народжуюся.

На лавці біля Алли Іванівни розкладають речі четверо жінок. Вони купаються тут регулярно під час обідньої перерви.

— Працюємо біля метро Лівобережна, — розповідає 31-річна Тетяна. — Нам сюди 5 хвилин їхати. Наші співробітники у цей час йдуть кави попити і покурити, а ми своє здоров'я зміцнюємо. Нас шеф за це хвалить, бо ніколи на лікарняних не буваємо.

Заходять у воду в купальниках.

— Хлопці з нашого відділу знають, чого ми сюди їздимо. Боїмося, що голими нас познімають, а потім увесь офіс сміятиметься, — пояснює Тетяна.

За ними спостерігає 78-річний Іван Дяченко. Потирає руки, підкручує сиві вуса. Каже, приходить сюди майже щодня, щоби подихати свіжим повітрям та помилуватися дівчатами.

— Жінка давно померла, діти в Росії живуть, до мене рідко навідуються. Удома супчику зварю, телевізор подивлюся і сюди їду. Тут хоч на людей подивлюся, а то у чотирьох стінах здуріти можна. Помітив, що в холодній воді дівчата менше люблять купатися. Приходять в основному пенсіонери. Чоловіки такі безсовісні — труси знімають. Не раз робив їм зауваження, щоб сором свій хоч рукою прикривали. Раз якась компанія прийшла. На чотирьох чоловік розпили пляшку коньяку і давай моржувати. То в одного у воді інсульт стався, ледь урятували. Алкоголь судини розширив, а він — у холодну воду. Раз один чоловік у чорному костюмі з краваткою прийшов. Скупнувся, а тоді до мене йде. Суне у кишеню 5 гривень і каже: "Чого ви, діду, тут сидите? Біжіть собі пива купіть".

Зараз ви читаєте новину «Жінки моржують під час обідньої перерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути