середа, 30 грудня 2009 17:02

Нареченого Неди Солтан 65 днів протримали у в"язниці

Автор: фото з сайту www.getreligion.org
  Студентку Тегеранського університету 26-річну Неду Солтан застрелив у серце снайпер. Вона вивчала турецьку мову, хотіла стати гідом
Студентку Тегеранського університету 26-річну Неду Солтан застрелив у серце снайпер. Вона вивчала турецьку мову, хотіла стати гідом

12 червня в Ірані відбулися президентські вибори. Переможцем оголосили чинного президента 53-річного Махмуда Ахмадінежада. На вулиці іранських міст вийшли сотні тисяч незгодних. 20 червня під час протестів у столиці Тегеран убили студентку 26-річну Неду Солтан. Вона вийшла з машини подихати повітрям, потрапила в натовп демонстрантів. Її застрелив снайпер пострілом у серце. Смерть Неди зняли на мобільний і розповсюдили в Інтернеті. За кілька днів вона стала символом іранських протестів.

Мати Неди розповіла: тіло загиблої довго не видавали. Потім наказали швидко поховати і не влаштовувати поминальної служби. Заборонили вивішувати чорну хустку біля дому на знак трауру.

Після похорону нареченого Неди 38-річного Каспіана Макана 65 днів протримали у в"язниці. Вимагали, аби той сказав, що жінку застрелили самі протестувальники. Коли випустили, він виїхав із країни.

На початку листопада могилу Неди осквернили невідомі. Розбили камінь, розкидали квіти. В Інтернеті з"явився відео-запис, на якому мати загиблої плаче над могилою:

— У моєї дитини тепер немає каменю на могилі! Коли ви нарешті залишите її у спокої?

У липні італійський парламент назвав щорічну премію визначним борцям за свободу її іменем. Згодом Оксфордський університет в Англії запровадив стипендію ім. Неди Солтан. Її видаватимуть обдарованим іранським студентам.

Неда вчилася в Тегеранському університеті на факультеті ісламської філософії. Хотіла стати гідом, вивчала турецьку мову, брала уроки фортепіано. Друзі кажуть, вона мала хороший голос, гарно співала.

Зараз ви читаєте новину «Нареченого Неди Солтан 65 днів протримали у в"язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути