Ексклюзиви
четвер, 23 лютого 2006 18:53

Запитання - відповідь

Улітку планую поїхати на відпочинок із п"ятирічним сином до Словаччини. Які документи на дитину потрібні для такої подорожі?

Олена Клочко, Вінниця


— Достатньо вписати дитину до вашого закордонного паспорта, — роз"яснює співробітник відділу взаємодії зі ЗМІ та зв"язків з громадськістю Державної прикордонної служби Андрій Кучеров, 35 років. — Для цього до районного відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб треба принести закордонний паспорт того з батьків, із ким подорожуватиме дитина. А також свідоцтво про народження сина та його копію. Крім того, для дитини від п"ятирічного віку знадобляться дві фотографії — 3,5 х 4,5 см.

Майте на увазі й таке. Якщо малюк подорожує з одним із батьків, прикордонникам треба буде надати нотаріально завірений дозвіл на поїздку дитини від другого. Якщо ж дитина їде з третьою особою, наприклад із бабусею, — тоді такі дозволи потрібні від мами й тата. Дозвіл обов"язковий, навіть якщо батьки дитини розлучені.





Я довгий час ніде офіційно не працювала. Друзі порадили звернутися до центру зайнятості.  Кажуть, мені повинні сплачувати допомогу доти, доки не працевлаштують. На які гроші можу розраховувати?

Ірина Максимівна, Полтава


Голова правління Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Наталя Іванова, 49 років, повідомила про мінімальний розмір виплат по безробіттю таке.

Для незастрахованих осіб (крім військовослужбовців) та застрахованих, які тривалий час не працювали, з 1 січня 2006 року — 118 грн, з 1 квітня — 120 грн, з 1 жовтня — 122 грн. Це становить 24,2 відсотка прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для застрахованих, розмір зарплати яких дозволяє виплачувати допомогу по безробіттю в мінімальному розмірі, та незастрахованих осіб із числа військовослужбовців з 1 січня 2006 року — 160 грн, з 1 липня – 170 грн, з 1 грудня – 180 грн. Це відповідає 45,5 відсотка мінімальної заробітної плати.





На Новий рік друзі подарували мені цуценя шарпея. Коли гуляв із ним, двірник запитав, чи сплачую я за собаку. Мовляв, маю платити певну суму в ЖЕК. Чи це правда?

Віктор Лозинський, Київ


— Господарі домашніх тварин мають щомісяця сплачувати певну суму за їх утримання. Залежить вона в основному від розмірів тварини, — коментує президент Міжнародної громадської організації Товариство захисту тварин "SOS" Тамара Тарнавська, 50 років. — Господар платить за те, що його собака або кішка користуються водою, ліфтом, сходами та іншими комунальними послугами. Це правило поширюється тільки на зареєстрованих тварин. ЖЕК має надсилати окрему платіжку.

Починаючи з 1998 року, лише кияни сплатили за утримання домашніх тварин близько15 млн гривень. Їх обіцяли витратити на поліпшення умов життя безпритульних тварин. Проте, каже Тамара Тарнавська, це залишилося лише обіцянкою.

Зараз ви читаєте новину «Запитання - відповідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути