пʼятниця, 12 листопада 2010 02:35

Закохані у похилому віці не звертають увагу на незначні недоліки

  Наталія Лобова
Наталія Лобова
Кохання в похилому віці надає людині другої молодості, каже кандидат психологічних наук 62-річна Наталія Лобова:

— Помилково думати, що в такі роки не буває почуття. У зрілому віці людина здатна любити сильніше, ніж у молодості. Бо бачить головні цінності.


Життєвий досвід допомагає будувати стосунки?

— Мудра людина одразу зможе зрозуміти, чи сходяться характерами. Закохані в зрілому віці не звертають увагу на незначні недоліки. І через них не будуть влаштовувати сварки. Дорослі стосунки — як керування літаком: за штурвалом одразу можуть сидіти двоє. Щоправда, людина звикає до свого способу життя, має звички. Їх непросто перебудовувати. Слід розуміти, що старий устрій має змінитися. Хто не куховарив раніше, буде варити їсти, наприклад.


Яких помилок треба спробувати уникнути?

— Люди сприймають спосіб відносин, до якого звикли. Скажімо, жінка весь вік  прожила з п'яницею. Часто буває так, що вона й далі шукатиме стосунків, де буде жертвою чи рятівницею. Або чоловік був під гнітом дружини. Він знову вибере таку саму. А варто спробувати шукати когось абсолютно іншого, протилежного.


Чому зрілі чоловіки найчастіше одружуються з молодими?

— Поряд із молодшою жінкою чоловік відчуває і себе молодшим. Але у різного віку різні цінності. Люди, як машини, живуть на різних швидкостях. "Запорожець" може не встигнути за іномаркою. Навіть якщо на нього надіти новий корпус.


Що треба зробити людині, щоб почуватися щасливою?

— Варто це щастя навколо себе створювати. Бо щастя — це момент. Він не триває вічно. А сприйняття світу людина може програмувати сама. Варто, як на телевізійному пульті, перемикати програми з поганої на хорошу.




У 93 роки одружився чоловік із Оржицького району Полтавшини. Він став найстаршим нареченим області, за інформацією про укладання шлюбів за вісім місяців 2010-го.

Близько 400 людей віком від 80 років щороку одружуються у Великій Британії. Навесні побралися 95-річна Една Голфорд і 88-річний Гаррі Кортон. Вони стали найстаршими молодятами в історії країни.

27 років зустрічалися Отто Ербан і Людмила Мартинакова з Чехії. Їхній шлюб преса назвала "весіллям століття". Побралися торік у жовтні. На час вінчальної церемонії нареченому було 99, нареченій — 91 рік.

Зараз ви читаєте новину «Закохані у похилому віці не звертають увагу на незначні недоліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути