четвер, 31 січня 2013 00:15

За вісім хвилин розібрав свиню Павло Бідзіля

— Вася, ты ваще офигел? Куда ты меня привез? Здесь купа крови, предсмертные агонии, смерть повсюду. У тебя мозг есть, чтоб чуткую женщину в такое место везти? Да я больше никогда в жизни мяса есть не буду, — кричить киянка Раїса Білка, 36 років.

Вона зі своїм другом стоїть на стадіоні при в'їзді в село Геча на  Закарпатті. 26 січня тут відбувається фестиваль гентешів — різників. 26 команд ріжуть свиней, яких привезли у дерев'яних ящиках мікроавтобусами. За участь у фестивалі платять по 400 грн.

— Я завжди свиню в горло б'ю. Так точно знаєш, шо буде готова. І кров уся виходить, — 65-річний Кароль Нодь витирає довгого гострого ножа ганчіркою. Четверо чоловіків із його команди тримають свиню, яка ще б'ється в передсмертних конвульсіях. Іще один приставив до рани миску, куди ллється кров. Ногою тисне зверху на тварину, аби знекровити її повністю. По тому гентешеві підносять традиційну чарку горілки.

— Ну, пом'янем свинку, — випиває одним ковтком. — Якоїсь спеціальної школи, де навчали б на різників, нема. Я з батьком ходив ше малим свиней різати. Дивився, як він робить, так і вчився. Головне — крові та криків не боятися. Щоб заколоти свиню, потрібен довгий гострий ніж. Найкращий для цього штик з австрійських рушниць часів ше Першої світової. У різників він на вагу золота іде. Треба ше мінімум п'ять ножів, щоб тушу розбирати. Сокира і пилка тоже потрібні. Найбільше возні з кишками. То тонка робота, треба витягнути, шоб не порвати. Інакше вся робота різника до одного місця зводиться.

Туші обсмалюють за допомогою газових балонів. Потім кладуть на дерев'яні ноші. Обгорілу шкуру шкребуть ножами і миють.

— Я новий рекорд установив, — складає реманент у чорну шкіряну сумку Павло Бідзіля, 55 років. — Торік зарізав і розібрав свиню за 13 хвилин, а цього року — за 8. Правда, то груба розборка. Відрізав ноги, витягнув кишки, покраяв тушу на кілька частин. Тепер командою будемо готувати з того всього смакоту. Бограч, само собою, зваримо. А ше гурку, кров, ковбасу. Маю років 30 стажу. За день ріжу вісім свиней. Але то якшо грубою розборкою. Якщо треба всьо чистенько і гарненько зробити, то дві-три. Навіть у сусідні села запрошують.

Двоє хлопців витягують із буса свиню. Валять її на землю та глушать сокирою по голові. Один згори тримає тварину, а другий запихає ножа в горло. Коли верхній піднімається, щоби підставити миску для крові, свиня починає битися в агонії. Схоплюється на ноги, пробігає кілька метрів і падає. Кров із рани забризкує все навколо.

— Во дураки, де то видано, шоб вдвох свиню різати, — сміється Янош Ердей, 45 років. Він український угорець. На голові має крислатого чорного капелюха. Поверх синьої сорочки теплий білий овечий корсет. — Уся кров на землю витекла. Тепер ні гурки, ні кров'янки зріхтувати не зможуть. Думали, шо обухом по голові поможе їм. Во смішні. Я колись у серце свиню колов. Ребра трохи портяться, але тварина менше мучиться. І во сусідові свинку завалили. Пішли в хату чарку за неї випити. Коли за кілька хвилин виходим, а свині слід простиг. Тільки дорожка крові на город веде. Так за кілька кілометрів її, біднягу, найшли. Я в серце не поцілив, а вона затаїлася. Але то ше шо. Мій колєга взагалі цирк устроїв. Вже свиню закололи, обсмалили начорно. А та гадіна як зірветься на рівні ноги — і навтьоки. Як сумашедша селом ганяла. Усі баби хрестилися, кричали, шо то діявол якийсь.

— Свиней на Україні вбивають негуманним методом, — розповідає різник із Мукачевого 56-річний Юрій Білак. — Навіть коли б'ють ножем прямо в серце, тварина все одно мучиться. В Європі вже давно стріляють їх пістолетом. Спереду голови є точка, в яку потрібно поцілити. Пістолет та кулі спеціальні. Вони не трощать череп та не псують мозок. Убивають тварину в хліві, коли вона спить. Після цього потрібно швидко загнати ножа в горло, щоб спустити кров. Інакше вона затаїться у м'ясі, їсти його буде неможливо. Найсмачнішою частиною туші є шия. То єдиний м'яз, який не рухається. Тому, крім м'яса, проростає шаром сала. Шия ідеально підходить на шашлики.

Зараз ви читаєте новину «За вісім хвилин розібрав свиню Павло Бідзіля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути