пʼятниця, 02 липня 2010 03:15

"За п"янку і розпусту виганяють зразу"

Автор: фото з архіву Людмили Манойлової
  Людмила Манойлова під час роботи у Москві. На одному об’єкті вона заробила 25 тисяч доларів за чотири місяці
Людмила Манойлова під час роботи у Москві. На одному об’єкті вона заробила 25 тисяч доларів за чотири місяці

51-річна Людмила Манойлова з Вінниці керує бригадою будівельників, які роблять ремонти в елітних районах Москви: Барвиха та Рубльовка.

— У Москві працюю шість років. Маю п"ятий розряд маляра. В Україні роботи не було. А в мене троє дітей. Поїхала в Москву. Купила журнал з об"явами про роботу і пішла по офісах. Роботодавці — росіяни, грузини, югослави. Відбирають прискіпливо. Розпитують, вивчають документи. Якщо працівник влаштовує, забирають документи, щоб легалізувати. Тимчасово прописують у московських гуртожитках, у своїх знайомих, на своїх квартирах. Хазяїн грузин Гурам заплатив 300 доларів, щоб я пройшла майстер-класи по ремонтах. Навчилася робити венеціанську штукатурку, перетягувати стіни позолотою, сусальним золотом і сріблом покривати ліпні бордюри.

Робота на великих об"єктах допомогла зібрати суму, щоб купити трьом дітям по будинку в селі. Заробила 25 тисяч доларів за чотири місяці.

Розказують, що російські роботодавці дурять заробітчан...

— Бідують ті українці, які затягують із реєстрацією. Не шукають роботи, а тиняються. Живуть у підозрілих квартирах. Якщо робити все правильно, такого не буде. Правда, деякі підрядчики бувають чокнуті: кладуть уровень (ватерпас. — "ГПУ") на стіну і намагаються просунути між ним і стіною долар. Якщо купюра хоч трошки пролазить у щілини, змушують рихтувати стіну по новому.

Геннадій Хазанов без кінця приносив нам марочний коньяк

Як краще влаштуватися на роботу?

— Українці намагаються через земляків. Потім, коли ділять зарплату, це перетворюється на смертельні образи. Роботодавцям потрібні не куми, а фахівці. Тому, якщо у вас є високий розряд будівельника, пошукайте роботу самі.

Які помешкання на Рубльовці та Барвисі?

— Щодо мусорних баків із банками чорної ікри та палками копченої ковбаси — то неправда. Усю територію охороняють і кожен будинок окремо. Є бюро пропусків. По розкоші, навіть порівняти ні з чим. За огорожами триповерхові особняки мільйонерів і високих чиновників. Площі — понад 6 тисяч квадратних метрів. У Сосновому бору ми працювали в особняку Геннадія Хазанова. Він без кінця приносив нам марочний коньяк. Каже: "Мені добре, хай і вам буде добре". За розпис кімнати сусальним сріблом заплатив подвійну суму в євро. Робили мозаїку на дачі співака Володимира Кузьміна та хазяїна фабрики "Шармель", яка випускає зефір у шоколаді. Той присилав нам щодня коробки з зефіром.

Де ви жили?

— На території об"єктів стоять вагончики. Там є все: від санвузлів до телевізорів. Постійно гаряча вода. У нашій бригаді 10 людей — із Криму, Хмельницького, Конотопа, Вінниці, Закарпаття. Чоловіки живуть окремо від жінок. За п"янку і розпусту зразу виганяють.

Зараз ви читаєте новину «"За п"янку і розпусту виганяють зразу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути