вівторок, 14 травня 2019 05:11

"За день можу з'їсти до 20 яєць"

Автор: ФОТО НАДАНЕ АДАМОМ КОЗИРОЮ
  Киянин Адам Козира працює фітнес-інструктором. Має більш як 10 нагород у змаганнях із бодибілдингу. До них починає готуватися за три місяці
Киянин Адам Козира працює фітнес-інструктором. Має більш як 10 нагород у змаганнях із бодибілдингу. До них починає готуватися за три місяці

— Коли мене нагороджують, думаю одне: слава Богу, відстрілявся, тепер можна нормально поїсти і попити, — розповідає бодибілдер 34-річний Адам КОЗИРА з Києва. Він — лауреат Національного реєстру рекордів. Має найбільші в Україні біцепси — їх об'єм становить 52 см.

Адам Козира народився у місті Славута Хмельницької області. Спортом почав займатися у студентські роки. В університеті "Київський політехнічний інститут" здобув фах фізика-­ядерника.

— Завжди був худий. При зрості 190 сантиметрів важив 80 кілограмів, — продовжує. — На першому курсі університету хотів іти на баскетбол. Випадково зустрів тренера з атлетичної гімнастики. Запитав, чи не хочу записатися в його секцію. До кінця не зрозумів, що це, але згодився. Згодом дізнався, що в радянські часи так називали бодибілдинг. Мій тато привозив із Польщі, звідки він родом, відеокасети із фільмом "Рембо". Хоч озвучка була польською, а мови я не знав, переглядав їх двічі на тиждень. Сільвестр Сталлоне став прикладом.

Після закінчення університету Адам Козира працював за спеціальністю на державному підприємстві. Одночасно займався у підвальному тренажерному залі.

— У певний момент спортивна чаша переважила держслужбу. Довелося зробити вибір, — каже Козира. — Інженерний спосіб мислення я переніс на організм людини. Розглядаю тіло як складний механізм зі своїми взаємодіями і законами.

Адам працює фітнес-тренером, готує спортсменів-чоловіків до змагань. Сам також бере в них участь. Має більш як десять нагород. Серед них — перше місце на міжнародному чемпіонаті "Містер Всесвіт".

— Під час змагань на сцені думаєш, коли це все закінчиться. Стан такий, що вже все одно, що там коїться, — додає. — ­Виснажений, тому що в останні дні перед змаганнями майже не п'єш води. Деякі спортсмени за кулісами непритомніють, мають судоми. До цього призводить зневоднення.

Підготовку до змагань починає за три місяці. Щодня відвідує тренажерний зал.

— Головна мета — спалити підшкірний жир і вивести зайву воду. Це називається "сушка", — говорить Адам Козира. — У цьому допомагають елементарні вправи — найефективніше жир спалюється при середньо-низьких навантаженнях. Під час підготовки до змагань на роботу ходжу пішки. На це в мене йде 35 хвилин. Своїм підопічним, які мають малорухливу роботу, раджу виходити з громадського транспорту за дві зупинки від дому. Не треба приходити у тренажерний зал і ходити на біговій доріжці. Жир спалюється, коли організм отримує багато кисню. Коли готуюся до змагань, за день можу з'їсти до 20 яєць. Українці мають стереотип, що здоровий спосіб життя і харчування — це дорого. Однак якщо порахувати, скільки грошей витрачають на шаурму, чипси, пиво, то це дорожче, ніж дві пачки рису та курячих філе. Не треба щодня їсти лосось. Достатньо трохи нежирної риби й овочів.

Коли хлопці просять підготувати до змагань, відмовляю їх від гормональних препаратів, — продовжує Адам. — Це найбільше зло серед спортсменів. Найпоширеніший гормон — інсулін. Він у багато разів збільшує здатність організму засвоювати корисні речовини з їжі. Після його прийому виникає неймовірний апетит. Організм росте як на дріжджах. Та інсулін різко знижує рівень цукру в крові. Це шкідливо для мозку, бо він працює на глюкозі. Через це людина може знепритомніти. А якщо ніхто не заллє до рота цукровий сироп — померти. Інсулін — гормон для діабетиків, тож хай таким і лишається.

Допомагає жінкам худнути

Фітнес-інструктор Адам Козира допомагає боротися із зайвою вагою. З такою проблемою до нього звертаються ­жінки.

— Намагаюся в роботі не використовувати слово "дієта", — каже Козира. — Ми одразу асоціюємо його із забороною, а наш мозок цього не любить. Дієта має тривати якийсь час. Коли закінчується, людина, як правило, набирає ще більше кілограмів, ніж скинула. Я за те, щоб не демонізувати продукти. Потрібно просто привчити організм до правильного харчування на все життя.

Зараз ви читаєте новину «"За день можу з'їсти до 20 яєць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути