вівторок, 11 липня 2017 00:30

"З п'яти метрів у мене вистрелив працівник міліції. Куля пройшла біля серця"

Автор: Олексій Виноградов
  Полтавець Олександр Коба воював на Донбасі майже два роки. Двічі був поранений. Хоче повернутися на фронт, але його не беруть за станом здоров’я
Полтавець Олександр Коба воював на Донбасі майже два роки. Двічі був поранений. Хоче повернутися на фронт, але його не беруть за станом здоров’я

— Після того як троє тітушок різали мене ножами, побратими почали називати "Спартанець", — говорить колишній боєць батальйону "Дніпро-1" 25-річний Олександр Коба.

На війні отримав два поранення. У квітні під час акції протесту в Полтаві — 11 ножових. Виступав проти забудови прохідної арки по вул. Соборності, 27.

Коба приходить на зустріч на півгодини раніше. Каже, був на співбесіді, шукає підробіток програмістом. Він у гумових в'єтнамках, шортах і футболці.

— Під час акції протесту зчепився з двома тітушками, — розповідає Олександр. — Пробив двох із ноги. Нижчий ударив ножем у бік. Не зрозумів, що трапилося. Хотів вступити в клінч з іншим нападником. Але нижчий і ще один напали на мене з ножами. Я знепритомнів. Марилося, що я на острові, де горить вогонь. До нього приходили люди й підкидали дрова. У лікарні бачив смерть. В такі моменти розумієш, що прожив життя не так.

Під час Революції гідності були в Києві. У Полтаві збирали Майдан?

— Під час лютневих розстрілів ще раз збирався в столицю. На околиці Полтави нас зупинила міліція. Завернули, погрожували відкрити вогонь. Розумів: треба робити кіпіш тут, щоб відтягти міліцію з Києва. Наступного дня створили Штаб спротиву. Туди увійшло 30 партій та чотири громадські організації. Увечері підпалили офіс "регіоналів". Пішли на штурм міліції.

Мене попередили, що на даху — снайпери. Щоб убезпечити людей, повів їх до адміністрації. Запалили коктейлі. Аж раптом із вхідних дверей — "Беркут". Почали стріляти в натовп. Кількох поранили. Обертаюся — нас чоловік 40, хоча на початку було півтори тисячі. Лідери Майдану різко зникли. Лишилися ми і "свободівці". Мені дріб влучив у ногу. Поранило не сильно, бо під штани поклав книги й поролон. Тоді затримали кількох наших активістів. Один із них мав діабет.

Їх удалося визволити?

— З міліцією влаштував психологічну гру, блефував. Кажу: "До нас їде підмога зі зброєю, будуть жертви з обох боків. Це нікому не треба. Давайте щось рішати". Вони клюнули. Мене відвели до начальника міліції Федосова (Едуард Федосов із грудня 2011-го до лютого 2014 року очолював міліцію Полтавської області. — ГПУ). У його кабінеті сиділи деякі з лідерів Майдану, попивали чайок. Запропонували мені. Відмовився — було гидко. Домовився, щоб відпустили людей, і пішов. Тоді відчув перше розчарування. Такого шоку не було навіть, коли з "Беркутом" на Грушевського місилися.

Друга найнеприємніша річ — початок договорняків. Мамай (Олександр Мамай — міський голова Полтави. — ГПУ) хотів заборонити мітинги. Ми привели під міську раду людей, і рішення не прийняли. Тоді хтось із тітушні сказав, що Коба платить людям по 100–200 доларів, аби брали участь у таких зібраннях. Де в мене ті гроші? Активісти планували на сесії зняти Мамая. Але керівники Майдану почали м'ятися: давайте залишимо, знайдемо компроміс. Хоча вже було відомо, що міська влада брала участь у відправці тітушок до Києва.

Отримували пропозиції піти в політику?

— Пропонували роботу в облдержадміністрації. Але в такій грі мені неприємно брати участь.

Коли вирішили йти воювати?

— У травні 2014 року. Здав магістерську роботу і з товаришем Володимиром Шередегою поїхали в Дніпропетровськ. Хотіли в батальйон "Донбас" Семена Семенченка. На вокзалі зустріли бійців, які вийшли з бою під Карлівкою. Вони порадили з ним не зв'язуватися.

Був страх не встигнути повоювати. Тоді говорили, що все скоро скінчиться. Із Володею пішли в "Дніпро-1", потрапили в 5-ту роту "Донецьк". Тоді для себе спростував міф, що всі донецькі — сепаратисти. 80 відсотків бійців були з Луганська й Донецька.

Спочатку дислокувалися в Маріуполі. Був автоматником. Довідався, що хтось зливає інфу про наші позиції. Поїхав на Маріупольський аеропорт поговорити стосовно цього з деякими людьми. Там із п'яти метрів у мене вистрелив працівник спецпідрозділу міліції. Куля пройшла біля серця. Хтось із хлопців почув мій стогін. Відправили в Маріуполь, потім — у Дніпро. Військова прокуратура написала, що то був невідомий працівник. Хоча за моїми даними він проробив в органах 20 років. Що з ним зараз — не знаю.

Лікувалися довго?

— Через місяць чи два сів в автобус з амуніцією. Поїхав у штаб. Повернули назад, бо там знепритомнів. Зміг стати в лави аж у грудні.

У січні 2015-го 15 хлопців зголосилися йти добровольцями-смертниками в Піски. У Красноармійськ доїхали шестеро — решта раптово похворіли. Командир казав: скоріше за все, ми не повернемося. Це помогло. Прокрутив у голові сценарій свого похорону. Змирився, що вже мертвий. Така самопрограма втихомирила звірячий страх.

Якось волонтери привезли магазини. Думав, де почепити: біля печінки чи на грудях. Вибрав перший варіант. Уночі був кулеметний обстріл. Куля влучила в магазин. Була сильна ударна хвиля, кілька місяців блював кров'ю. Зараз постійно хочу повернутися на війну, але за станом здоров'я не беруть.

Адаптуватися до мирного життя було важко?

— У Пісках я себе подумки поховав. Коли повернувся на мирну територію — забув воскресити. Не відчував ні кольору, ні смаку. Був як ходячий зомбак. Закривався у квартирі й не виходив місяць. Бісило, що люди веселяться, гуляють у кафе. Потім до мене дійшло: чувак, та ти ж сидів в окопі, щоб ці люди були вільні. Багато бійців цього не розуміють.

Війна вас змінила?

— У мирному житті людина впевнена, що прокинеться наступного ранку. День для неї — мірило часу. На війні, коли луплять міни — про завтра мови немає. Є лише кілька хвилин. Тоді починаєш цінувати життя. У кожній миті бачиш прекрасне — у заході сонця, у чашці чаю. Війна навчила жити не в спогадах чи планах на майбутнє, а сьогодні — тут і зараз. Після війни почав малювати пейзажі. Вже замовили дві картини.

11 разів був Олександр Коба в Києві під час Революції гідності

У Кротенках відкрив кузню

Олександр Коба народився в селі Кротенки біля Полтави.

Закінчив Полтавський обласний ліцей-­інтернат для обдарованих дітей у селі Ковалівка та Полтавський педуніверситет за спеціальністю "історія".

— Міг навчатися на держбюджеті в Могилянці чи Київському університеті, — каже. — Але мама захворіла. Вирішив учитися в Полтаві.

У рідному селі відкрив кузню. Робив реконструкцію турецької та козацької зброї.

— Мій учитель — коваль Анатолій Фіктянов. Зустрів його на вулиці й напросився в учні.

Вступив на факультет менеджменту Полтавського технічного університету ім. Кондратюка. Навчання покинув, коли почалася Революція гідності.

З травня 2014-го по квітень 2016 року брав участь в АТО у складі батальйону "Дніпро-1". Мав позивні "Вісімнадцятий", "Олекса", "Будда". Працював у розвідгрупі, був автоматником і кулеметником. Півроку воював у Пісках на Донеччині.

Займається програмуванням. У вільний час малює та грає на гітарі.

Зараз ви читаєте новину «"З п'яти метрів у мене вистрелив працівник міліції. Куля пройшла біля серця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути