пʼятниця, 16 листопада 2018 00:40

"З батьком три дні не мали зв'язку"

Автор: ІГОР ЄФІМОВ
  Ольга Собченко сидить у художній майстерні. Малює лівицею, як баба та мати. Талант до малювання передався від них
Ольга Собченко сидить у художній майстерні. Малює лівицею, як баба та мати. Талант до малювання передався від них

— Хист до малювання маю від матері й баби. У 12 років мою роботу відправили на конкурс у Черкаси. Звідти надійшла відповідь: "Дитина так малювати не може". До участі не допустили. Я розплакалася і на два роки кинула малювання. Відтоді конкурсів боялася страшенно, — каже 18-річна Ольга Собченко з Черкас. У вересні цьогоріч на міжнародному конкурсі в Брюсселі її картина зібрала найбільше відгуків.

Ольга навчається на другому курсі факультету соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету. Розмовляємо у кав'ярні поблизу головного корпусу вузу. Замовляє чорний чай без ­цукру.

— Конкурс присвятили 100-літтю закінчення Першої світової війни. Найбільші бої відбулися саме на території Бельгії. Організатори задумали запросити 18-річних людей з країн, які брали участь у війні. Вони мали створити щось на воєнну тему, — розповідає Ольга. — У Бельгію прилетіла без особливих сподівань. Нас поселили в готелі. За всіх учасників заплатили їхні країни. Лише за мене — батьки. Організатори дивувалися. Обіцяли компенсувати витрати, але досі цього не зробили.

У Брюсселі журналісти писали репортажі, режисери знімали фільми, художники малювали картини. Я написала руки — дві жіночі огортають чоловічу. Чоловіча — тендітна і тонка. Вочевидь належить піаністові. У важкі для Батьківщини часи пішов на війну. Жінка радіє, що дочекалася коханого.

Мій батько був на Майдані. Його жорстоко побили беркутівці. Три дні ми не мали з ним зв'язку. Здавалося, мама посивіє. Після Майдану пішов добровольцем на війну. Звільняв Маріуполь, воював за Станицю Луганську, Широкине. Тоді ми боялися телефонних дзвінків. Уявляли, як зателефонують і скажуть, що тато загинув.

Ольга відставляє вбік чашку з чаєм.

— Тренер глянула на мою роботу і сказала: "А чого все таке депресивне? Нам би хотілося більше оптимізму". Картину виставили ледь не на ґанку. Мовляв, виставка розпочнеться з песимізму, а закінчиться світлими, життєрадісними роботами.

Місце було невдале. Світило сонце, зображення відблискувало. Треба було відійти на кілька метрів, щоб розгледіти намальоване. Я забилася в куточок, не ходила й не дивилася, що там відбувається. Аж раптом мені кажуть: "Твоя картина справила враження. Усі відвідувачі зупиняються біля неї й обговорюють лише її". Додому повернулася немов на крилах.

У майбутньому Ольга хоче малювати анімаційні ігри для інтернету.

Зараз ви читаєте новину «"З батьком три дні не мали зв'язку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути