Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2006 15:40

"Всьо било, как в лучших домах!"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Григорій Будницький у коридорі художньої академії
Григорій Будницький у коридорі художньої академії

Натурщик Григорій Будницький, 58 років, чекає нас у коридорі академії мистецтв, біля мармурових скульптур. Він у чорному пальті, картатій сорочці, тільнику й темних штанах.

— Що ж ви вчора не прийшли, ми чекали із "Київським" тортом, — киває він на двох мовчазних натурщиків, які сидять під стіною на лаві. Потім веде нас у захаращену майстерню на останньому поверсі.

— У цій кімнаті працював Боря Краснов, — каже. — Ще студентом був, а вже зарослий ходив, — Григорій тре рукою неголене підборіддя.

Майстерню заливає світло. Студентка в східному халаті поверх джинсів готує каву, решта двоє курять. Ми сідаємо на дерев"яні табуретки в кінці кімнати.

У вас яскравий типаж... Ви в Україні народилися?

— У роду були поляки, євреї, українці... — усміхається він. — А народився в Києві, на Подолі. У нас була квартира на вулиці Хорива. Не люблю туди приходити — це нагадує мені дитинство.

Дружина Поліна — вилита копія Валентини Теличкіної

Квартиру продали?

— Сестра Белла, поки я жив у Росії... Потім вона поїхала на ПМП в Німеччину, — він перебирає рукою монети у кишені пальта. — Я повернувся в Київ недавно. 20 років жив у Вологодській області. Працював термістом на теплових станціях. Об"їздив Латвію, Литву, Естонію. Хотів оформити російське громадянство, але не було реєстрації в паспорті. Там лишилася дружина Поліна — вилита копія Валентини Теличкіної. Якось у потязі випала її фотографія. Сусід глянув і питає: "Теличкіна подобається?". А я йому: "Це моя жінка". Не повірив.

А як ви познайомилися?

— У подільській квартирі. Вона кілька років наймала у нас кімнату. А потім поїхала до тітки в Мурманськ, звідти — у Вологду. Запросила мене в гості. Приїхав з "Київським тортом", — каже він удавано байдуже і прикушує нижню губу. — Дві доби віз!.. Та що тепер розповідати... я туди не повернуся. Дітей у нас нема...

Як стали натурщиком?

— Де тільки не працював! Складав трансформатори на заводі "Маяк". В оперному підробляв вечорами — зав"язував очі Спартакові. Головне — встигнути. Там мені й порадили піти в художню академію натурщиком.

Григорій дивиться на годинник.

За годину позування оголеним платять 10 гривень

— У мене пара скоро, — підводиться. — За годину позування оголеним платять 10 гривень. Одягнутим — трохи менше. — Він неквапно рушає. — Якщо добре покрутитися, більше тисячі на місяць набігає. Мало? — він несподівано зупинився і подивився в очі. — Але це краще, ніж за ті самі гроші працювати в крамниці по 12 годин.

Біля майстерні з"ясувалося, що жоден студент на пару не прийшов. Гриша просидів усе заняття під дверима.

— Їх можна зрозуміти — 28 градусів...

Як ви позуєте в холодній аудиторії?

— У нас є обігрівачі. Була пара, чи ні — мені завжди справно платять, — він хитро всміхається.

Подобається, як вас малюють?

— Не завжди, але я не втручаюся. Приймаю чужі правила.

Мимо нас пробіг хлопець у дублянці.

— Ігоре, ходи сюди, — ловить його за руку Гриша, а мені підморгує. — Він мене найкраще малює. Таке помічає...

Хлопець кидає привітання і біжить далі.

— Талановитий, — натурщик проводжає його поглядом.

У вас тут багато друзів?

— Більше знайомих, — кладе рябу синтетичну сумку на підвіконня Гриша. — Колись я дружив із Сашею Ковалеровим із "Республіки Шкід". Прочитав недавно, що він уже 15 років не п"є. Щось важко мені в це повірити! Знайомий я із тим, що Майстра зіграв. Забув прізвище, — він клацає в повітрі пальцями і несподівано викрикує, — з Голібіним.

Ви й у кіно знімалися?

— У другорядних ролях. — Гриша дивиться на мене з підозрою. — Коли розповідаю, друзі не вірять. Якось їхав з одним у метро. Бачу — Лесь Сердюк сидить. Сказав, що знайомий, а він — давай сміятися. Я підійшов до Сердюка, сів поруч і сказав: "Привіт, Лесю!".

А з ним де грали?

— У фільмі "Вавілон ХХ" Миколайчука... Я там селянина грав. — Він задумався. — Ще Богдана Ступку знаю. Але не спілкуюся. Не в такому я стані, — показує на старе пальто. — Зустрічав його на вулиці, це давно було — у нього ще Остап маленький бігав. Богдан хороший актор. Він грає — з гальорки видно, як у нього сльози навертаються.

Підморгнув касирці, і вона пропустила

Хотіли зіграти велику роль?

— Мені пропонували, але комедійні, і я відмовлявся. Зараз — жалкую, — Гриша кладе ногу на ногу.

А коли востаннє ходили в театр?

— Давно. Якби були гроші, пішов би у Франка і в оперу. — Він поправляє кучеряве волосся. — Колись спеціально їздив із Прибалтики в Москву — на концерти Караклаїч і Мірей Матьє. А сім років тому без квитка потрапив на концерт Патрисії Каас.

Це ж як?

— Підморгнув касирці, і вона пропустила, — сміється.

Де ви живете?

— У Пущі, у знайомого. Я з ним у благодійному центрі зустрівся. А доти ночував у підвалах, — він згорбився. — Якось о пів на дванадцяту ночі опинився в магазині і зустрів там бомжа — як сам. Він покликав мене в "битовку". Там було тепліше, ніж на вулиці, але темінь, пил, цемент... — кривиться. — Потім у нас телевізор за 150 гривень з"явився і обігрівач водяний. Всьо било, как в лучших домах!

А гроші де брали?

— Де прийдеться! — потирає долоні. — Наприклад, таскали з другом одного п"яного на третій поверх. Важкий був, — зітхає співрозмовник. — Його жінка заплатила п"ять гривень... Ще робив контрольні студентам. Я володію англійською. Перекладав їм за ніч Драйзера. Давали 50 рублів.

Якби мали гроші, на що витратили б?

— Поїхав би в Америку. Закрив би на когось гостьову візу, а сам працював би вантажником у порту. Мені розповідали, що там можна за кілька місяців три тисячі доларів заробити! — вигукує із запалом. — У Нью-Джерсі в мене троюрідна сестра. Я навіть сюрприз підготував — фото її батьків у день, коли виїжджають з України. Старе таке... — Гриша замовк.

Зараз ви читаєте новину «"Всьо било, как в лучших домах!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути