пʼятниця, 06 жовтня 2017 05:31

Усі 14 випускників інтернату вступили до вузів на бюджет

Автор: Віталій Грабар
  Михайло Левандовський вступив до ”Львівської політехніки” на факультет журналістики. Перед цим брав участь в Програмі розвитку молоді
Михайло Левандовський вступив до ”Львівської політехніки” на факультет журналістики. Перед цим брав участь в Програмі розвитку молоді

— Я випускник школи-інтернату. Склав ЗНО настільки успішно, що вступив на бюджет до нацуніверситету "Львівська політехніка". Мій результат був першим серед двохсот інших абітурієнтів. Тепер вчитимуся на факультеті журналістики, — розповідає 17-річний Михайло Левандовський із міста Рава-Руська Жовківського району на Львівщині.

Він минулого навчального року брав участь в освітній програмі розвитку молоді від громадської спілки "Освіторія". Її втілюють спільно з компанією "Кока-Кола Беверіджиз Україна" вже третій рік.

— До ЗНО я готувався за допомогою онлайн-курсів з української мови і літератури, історії, математики, англійської. Щотижня в нашій школі також відбувалися вебінари з цих предметів. Викладачі з вузів України онлайн вели лекції, відповідали на незрозумілі нам питання. У класі нас вчилося 14. Усі вступили, — додає Михайло.

— Онлайн-курси на платформі ILearn доступні для кожного. Вони відповідають програмі ЗНО та містять відеолекції, комп'ютерні тести, матеріали для самопідготовки, — розповідає голова громадської спілки "Освіторія" Зоя Литвин. — Також частиною програми є персональні консультації з психологом, тренінги з мотивації. Але суть у тому, що діти з інтернатів взагалі не знають, чи хочуть вступати і куди. Спочатку ми приїжджаємо з викладачами і психологами та проводимо профорієнтаційний тест Магеллано. Результат трактують фахівці. Тоді говоримо з дитиною, допомагаємо їй поставити перед собою мету і пояснюємо, як її можна досягнути. Підготовка до ЗНО триває дев'ять місяців. Пишаюся, що тепер ці діти не обмежені можливістю вступити у місцеве ПТУ та братися за будь-яку роботу, щоб заробити на життя, а ставлять перед собою амбітніші цілі. Показники ЗНО в інтернатах, з якими працюємо, зросли з 20 до 77 відсотків.

Запевняє, що випускники, які пройшли програму, вступили в найкращі університети країни: Київський університет імені Тараса Шевченка, НУ "Львівська політехніка", Харківський університет імені Василя Каразіна, Києво-Могилянську академію.

Програма стартувала 2015 року в Центрі соціальної реабілітації "Смарагдове місто" у Святогірську на Донеччині. Охопила 14 інтернатів у семи областях України, де навчаються понад 1000 майбутніх випускників. На Львівщині участь у проекті беруть три школи-інтернати. Вони розташовані в місті Хирові та селі Стрілки Старосамбірського району, а також у місті Рава-Руська Жовківського району.

— За результатами ЗНО наша Рава-Руська спеціалізована школа-інтернат опинилася на 38-му місці із 470 шкіл області. Це був рік із найкращою успішністю. Усі 14 випускників вступили у вузи на бюджет. У нас навчаються діти із соціально незахищених верств населення, напівсироти, з малозабезпечених сімей чи багатодітних. Не всі мають змогу займатися з репетиторами — це чималі кошти. Тепер вони в таких же умовах, як і діти з інших шкіл, — говорить директор школи Андрій Солтис.

Діти зі шкіл-інтернатів повинні навчатися саме на бюджетній формі, бо в них немає іншої можливості, вважає Андрій Буб­лик, директор зі зв'язків із громадськістю "Кока-Кола Беверіджиз Україна".

— Почали впроваджувати проект у Донецькій області. Забезпечували місцеві інтернати базовими матеріальними речами. Але задумались над тим, а яке ж майбутнє у дітей зі шкіл-інтернатів після того, як вони їх залишають? Тому допомагаємо їм здобути освіту. За допомогою цього інструменту, доклавши зусиль, вони мають шанс на зовсім інше життя.

Інтернати перед впровадженням програми забезпечили комп'ютерними класами, де випускники мають змогу займатися онлайн-навчанням. А в де­яких школах-інтернатах є додаткові курси "Перша професія", які дають можливість вихованцям опанувати професію за напрямами "крій та шиття", "перукарська майстерність", "пошив та ремонт взуття".

Зараз ви читаєте новину «Усі 14 випускників інтернату вступили до вузів на бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути