понеділок, 02 квітня 2007 16:42

Віталій Капранов не хоче на Льодовитий океан

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Похід у Тибет із табуретом придумав режисер Леонід Кантер
Похід у Тибет із табуретом придумав режисер Леонід Кантер

У столичному кінотеатрі "Жовтень" показали фільм "Тибет Нелегал" із кінотрилогії "З Табуретом через Гімалаї".

Шестеро хлопців і дві дівчини подорожували до Монголії, Китаю, Тибету, Непалу, Індії, Шрі-Ланки. За собою тягали табурет. У Пекіні один із учасників, Аскольд, пішов із проекту. Натомість у Китаї до українців приєдналася американка Стефані. Вона пройшла з групою до Тибету. Але до Києва не приїхала.

У холі чорнявий хлопець вивішує фотографії з Тибету і Китаю. Це оператор Дмитро Кантер, 23 роки. Він пояснює:

— Аскольд і Віка десь почули про нас і попросилися в подорож. Мій брат Льонька придумав їм випробування: піти пішки до Фастова. Вони сходили. Але Аскольд, коли ми пройшли Монголію і дісталися до Пекіна, кинув нас.

Із першого на другий поверх бігає ініціатор мандрівки — Леонід Кантер, 25 років. Дмитро — його брат.

У Китаї нас забрали до поліції

— Нам виділили президентський грант, приблизно 150 тисяч гривень, — розказує Леонід. — Але ні копійки не дали. У Китаї ми нібито влаштували несанкціонований мітинг: на вулиці варили їсти й пригощали китайців. Міліція не знала, що робити, а ми все це  знімали на камеру. Для китайського міліціонера найгірше, коли він втрачає обличчя. Нас забрали до поліції. У Києві, в Мінкульті, почали панікувати. Мене вигнали з театрального університету, я викладав там. Але коли повернувся — поновили. Дзвонили рідним, аби ті змусили нас їхати додому.

У скільки обійшовся похід?

— У 43 тисячі доларів. Більша частина грошей моїх, я продав свою машину.

До залу заходить русява коротко стрижена Вікторія Мельничук, 23 роки.

— У мене вкрали український і закордонний паспорти, — розповідає. — На місяць я залишилася в Непалі сама. Поїхала до туристичного містечка Наґаркот. Коли там дощ і хмарно, людей можна побачити лише на рівні ніг, бо решта тіла — в хмарах. Зв"язалася з почесним консулом у Катманду. Невдовзі мені вислали документи.

Леонід Кантер несе перед собою дерев"яний стілець:

— Цей табурет поїде до Північного льодовитого океану, — піднімає стілець над головою. — Дві години тому отримали візи до першої країни, якою проляже наш шлях, — Латвії.

— Табурет ми оберігаємо, — розповідає світловолосий неголений Мирослав Гай, 25 років. — Але Леонід Кантер якось загубив стілець у Тибеті. Табурет хотіли вкрасти тамтешні жінки, але Льоня видер його.

У натовпі проривається до виходу книговидавець і письменник Віталій Капранов, 40 років.

— Якого чорта було брати стільчик? — стенає плечима. — Він нічого не символізує. Це акт мистецького безглуздя. У таку подорож я б не поїхав. Ми з братом Дмитром ходимо на власній яхті Дніпром.  Дружин із собою не беремо. В старі часи жінок не пускали на кораблі.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Капранов не хоче на Льодовитий океан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути