пʼятниця, 17 травня 2019 07:05

"Викинула куртку, в якій чоловік сховав тисячу доларів"

 

Оксана Задорожна залишила на смітнику 14 кілограмів одягу і взуття

— Щороку перед Велико­днем роблю генеральне прибирання. Раніше виймала з шафи речі, пилюку протирала і запихала все назад. Цього року половину викинула, — розповідає львів'янка Оксана Задорожна, 34 роки.

Користується порадами японки Марі Кондо, яка вчить наводити порядок в оселі. Головний принцип — позбавлятися зайвого. Як це робити правильно, радить у чотирьох книжках про прибирання, що перекладені 20 мовами. Упевнена, що прибирання має лікувальний ефект — заспокоює і допомагає впорядкувати думки.

— Речі ділю на дві категорії: ті, що приносять користь, і ті, які радують. Решта — не повинна захаращувати дім, — продовжує. — Є одяг, який роками лежить у комоді. Полиці гнуться, а вбратися немає в що.

Востаннє прибирала 30 березня. У коридорі стоять 10 пакетів з одягом. Із найбільшого виглядають жовті гумові чоботи і леопардові черевики на підборах.

— Давно хотіла їх викинути, але рука не піднімалася, бо ­віддала за них три роки тому 140 польських злотих — 966 гривень. Із чоловіком ­їздили до Кракова на відпочинок. Удома з'ясувалося, що взути їх немає під що. А гумаки подарувала сестра на 8 Березня ­торік. Одягала їх двічі. Це не моє. А віддати нікому — в мене 35 розмір ноги, а в мами і сестри — 38.

До речей чоловіка не лізу. Це його територія. Колись викинула спортивну куртку, в якій він сховав тисячу доларів. Планував мені подару­вати айфон. Добре, що сміттєвоз ще не спустошив баки. Друга година ночі, а ми в контейнерах копирсаємося.

По черзі ставить пакети на ваги. Назбиралося 14 кг вживаного ­одягу.

Тут є речі, що я носила ще студенткою. Після весілля переїхала з гуртожитку до чоловіка, а їх навіть не розпакувала. 12 років стояли у коробках, — говорить Оксана Задорожна.

У поламаному пластиковому кошику для білизни складені надщерблені чашки й тарілки, поламані міксер і соковижималка для цитрусових. У двох коробках — книжки. Зверху — Історія радянської України, любовний роман "Завоевание", стопка журналів про в'язання. У рюкзак зі зламаною змійкою напхала дитячі колготи, штани і піжаму.

— З них виріс син Максим. Відвожу в будинок сімейного типу в село під Львовом. Подруга лишає одяг біля сміттєвих баків. А я не можу. Гидую, коли бачу, як у моєму светрі ходить бомж.

— Прибирання допомогло розібратися в собі, — каже Оксана Задорожна. — Коли вперше сіла перебирати речі, усвідомила, що терпіти не можу одяг, у якому ходжу на роботу. Почала розуміти — я не любила свою роботу. Наступного дня розіслала ­резюме. Запросили в нову компанію.

Прибирання допомагає розслабитися

Щоб причепурити оселю, не обов'язково чекати свята. Прибирання допомагає людям розслабитися, позбутися негативних емоцій. Не лінуйтеся використовувати його для відпочинку, — говорить київський психолог 39-річна Ольга Опейда. — Прибирайте, коли посварилися з чоловіком, коли злі на подругу, коли хочеться кричати на дітей і звинувачувати у всіх бідах маму. Наводячи лад навколо, ви ніби розставляєте на місця думки та переживання. Головний задум прибирання — позбавлятися старого, відпускати неприємні спогади і навчитися обирати найважливіше. Що більше в людини речей, то менше вона задоволена життям. Колекціонуйте не майно, а стосунки. Знаю дівчат, які під час прибирання визначилися — за кого з кавалерів виходити заміж, а кому піднести гарбуза.

Зараз ви читаєте новину «"Викинула куртку, в якій чоловік сховав тисячу доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути